1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Arbeidsrecht>
Vrouwen op kantoor met koffiemokken

Herbruikbare koffiebekers belastingvrij verstrekken binnen de werkkostenregeling?

Sinds 1 januari 2024 is het niet meer toegestaan om wegwerpbekers te gebruiken op de werkplek. Dit volgt uit wetgeving die de hoeveelheid plastic afval moet verminderen. Feitelijk heb je dan de keuze tussen het aanschaffen van servies of je vraagt je werknemers om hun eigen koffiekopje mee te nemen. Om werknemers tegemoet te komen heeft een werkgever herbruikbare koffiebekers verstrekt aan de werknemers. De Kennisgroep loonheffing heeft zicht uitgelaten over de vraag of deze verstrekking belast loon vormt of dat een nihilwaardering van toepassing is.

Werkgever verstrekt koffiebeker to go

De werkgever heeft koffiebekers met deksel verstrekt aan werknemers met een waarde van € 10. De bedoeling is dat de werknemers de bekers mee naar huis nemen en thuis afwassen. Als de werknemers uit dienst gaan, mogen ze de beker zelfs houden. Het eerste jaar gaat het om een behoorlijke investering, maar in latere jaren krijgen enkel de nieuwe werknemers een beker.

Nihilwaardering ook van toepassing op verstrekkingen? 

Voor bepaalde werkplekgerelateerde voorzieningen geldt een nihilwaardering. Het voordeel van een nihilwaardering is dat je geen belasting bent verschuldigd zonder dat je hiervoor de vrije ruimte van de werkkostenregeling moet gebruiken. Zo geldt er bijvoorbeeld een nihilwaardering voor ter beschikking gestelde werkkleding en koffie/thee op de werkplek. 

En wat als er bijvoorbeeld herbruikbare koffiebekers worden verstrekt? Kun je hier ook nihilwaardering op toepassen, of geldt dit alleen bij terbeschikkingstelling? De Kennisgroep buigt zich eerst over deze vraag. Het verschil tussen beide is dat bij verstrekken de eigendom overgaat van de werkgever naar de werknemer en bij een terbeschikkingstelling niet. Na lang wikken en wegen trekt de Kennisgroep de conclusie dat de nihilwaardering ook van toepassing kan zijn op verstrekkingen. Hiervoor moet je uiteraard ook voldoen aan alle andere voorwaarden voor de nihilwaardering.

Voorwaarden nihilwaardering

Een werkplekgerelateerde voorziening kan op nihil worden gewaardeerd indien aan de volgende voorwaarden wordt voldaan:

  • Het betreft een voorziening waarvan het niet gebruikelijk is deze elders te ge- of verbruiken.
  • Het aanbieden van de voorziening moet redelijk zijn.
  • De voorziening moet geheel of gedeeltelijk op de werkplek worden ge- of verbruikt.

Ondanks dat er niet direct een duidelijk zakelijk belang aanwezig is, vindt de Kennisgroep dat de werkgever de nihilwaardering toch kan toepassen. De voorziening is immers noodzakelijk in het arbeids- of bedrijfsproces. Dat de werknemers de bekers ook buiten de werkplek kunnen gebruiken maakt daarbij niet uit. 

Ook vindt de Kennisgroep dat de redelijkheidstoets wordt doorstaan. Zonder beker kan de koffieautomaat namelijk niet worden gebruikt. Het verstrekken van de beker gaat als het ware op in het verstrekken van de koffie. Daarnaast is het geen keuze van de werknemers zelf, maar vloeit de verstrekking van de bekers voort uit gewijzigd beleid door strengere regelgeving. 

De werkgever moet aannemelijk kunnen maken dat de bekers ook daadwerkelijk op de werkplek worden gebruikt. In deze situatie was dat het geval, maar dit kan per situatie verschillen.

    Vragen of hulp nodig? 

    Heb je vragen over de werkkostenregeling? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465. 

      Jasper van den Bergen

      Jasper van den Bergen

      Tax Consultant

      Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.