Door Ralph Koks - 21 december 2017 - Leestijd: 3 Minuten
Per 1 januari 2018 wijzigen een aantal regels binnen de Wet minimumloon en minimum vakantiebijslag. Deze regels hebben betrekking op de beloning van meerwerk en de berekening van de vakantiebijslag.
Als werknemers meer uren werken dan hun normale arbeidsomvang, dan dienen zij over alle gewerkte uren gemiddeld ten minste het minimum uurloon te ontvangen. Dit gemiddelde wordt berekend per uitbetalingstermijn. Deze regeling geldt zowel voor fulltimers als parttimers.
Bij wijze van uitzondering, mogen extra uren worden gecompenseerd in betaalde vrije tijd, indien:
Tot 31 december 2018 geldt ten aanzien van de eerste voorwaarde een overgangstermijn, en is een schriftelijke afspraak met de werknemer voldoende. Voor meer informatie op dit gebied verwijzen wij naar de ‘Factsheet meerwerk voor werkgevers’ van de Rijksoverheid.
In verband met de bovenstaande wijziging, worden werkgevers met ingang van volgend jaar tevens verplicht vakantiebijslag te betalen over de beloning van meerwerk. Ook als de werknemer voor het meerwerk een beloning ontvangt die hoger is dan zijn basis uurloon, bijvoorbeeld in de vorm van een toeslag. Onder meerwerk wordt verstaan: alle uren boven de normale arbeidsomvang, ongeacht of sprake is van een fulltime of parttime dienstverband.
Afwijking van de standaardregeling is enkel mogelijk bij cao. Daarin kan worden bepaald dat geen (of minder) vakantiebijslag is verschuldigd over meerwerk. Als absoluut minimum geldt dat de som van loon en vakantiebijslag te allen tijde ten minste 108% van het wettelijk minimumloon dient te bedragen.
Met werknemers die meer verdienen dan driemaal het wettelijk minimumloon, kan schriftelijk worden overeengekomen dat zij geen recht hebben op vakantiebijslag of een lager bedrag. Voor hen geldt dus niet het vereiste dat sprake moet zijn van een afwijkende regeling bij cao.
Door Ralph Koks - Jurist arbeidsrecht en gegevensbescherming
Ralph is al zijn gehele werkzame leven actief binnen het arbeidsrecht. Met de komst van de AVG (GDPR) heeft hij gegevensbescherming aan zijn expertise toegevoegd. Begin 2016 verruilde Ralph zijn baan als advocaat voor zijn huidige functie binnen SD Worx. Ralph adviseert zowel kleine als grote (internationale) werkgevers, beschikt over ruime proceservaring en verzorgt regelmatig opleidingen.