Door Iris Hoekman-van de Sande - 4 december 2018 - Leestijd: 4 Minuten
Na anderhalf jaar onderhandelen bereikten de Britse premier May en de Europese Unie op 13 november 2018 een technisch voorakkoord rond de brexit. De deal legt de krijtlijnen vast voor hoe het Verenigd Koninkrijk en de Europese lidstaten na de uitstap zullen samenwerken. Ook de impact als je medewerkers in of uit het VK tewerkstelt, is nu duidelijk. Dit moet je weten.
De brexitdeal telt 585 pagina’s en voorziet een (voorlopige) oplossing op tal van vraagstukken: van de Ierse grenskwestie over visserij tot de gevolgen voor de bedrijven en medewerkers die actief zijn over het Kanaal.
Meteen na de brexit start een overgangsperiode die loopt van 30 maart 2019 tot en met 31 december 2020. Tijdens die periode moeten de Britten alle EU-beslissingen (ook nieuwe regels) blijven uitvoeren. EU-onderdanen die tijdens die periode in het VK werken, genieten dus dezelfde rechten en garanties als vandaag. Omgekeerd verandert er ook niks aan de situatie van de Britten die in een EU-lidstaat werken.
Wijzigt er dan niets tijdens de overgangsperiode? Toch wel: het VK heeft niet langer inspraak in de Europese besluitvorming en verliest zijn zitje in de EU-instellingen.
Tijdens de overgangsperiode onderhandelen de EU en het VK over nieuwe akkoorden, bijvoorbeeld over handel en veiligheid. Komt er geen overeenkomst uit de bus, dan kunnen de onderhandelaars de overgangsperiode eenmalig verlengen. Hoe lang zo’n verlenging kan of mag duren, staat nog niet vast. Gedurende de overgangsperiode kan elke EU-lidstaat afzonderlijk detacheringsregels overeenkomen met het VK. Deze regels treden dan na de overgangsperiode in werking.
Of het voorakkoord ook effectief bekrachtigd wordt, is lang niet zeker. De Britse premier May nam op 14 november alvast een eerste cruciale horde. Haar regering stemde immers na een marathonvergadering in met de brexitdeal. Dat gebeurde niet zonder slag of stoot: de daaropvolgende dagen dienden 7 regeringsleden hun ontslag in. Ondanks de weerstand – ook binnen haar eigen partij – is May vastberaden om voor 31 december het akkoord door het Brits parlement te loodsen.
Wat vandaag op tafel ligt, kan morgen in de prullenmand liggen. Sabelt bijvoorbeeld het Britse parlement het akkoord neer, dan dreigt het no deal-scenario. De gevolgen voor werkgevers zijn daarbij niet min. Bovendien is er bij een harde brexit geen sprake van een overgangsperiode. Op 29 maart 2019 zijn de Europese wetten dan niet langer van kracht in het VK.
Daarom is het cruciaal om je nu al voor te bereiden als je werknemers in of uit het VK tewerkstelt. Dan kan door middel van Brexit Check/onderzoek.
Daarbij breng je als eerste stap in kaart:
Een tweede stap is:
Een derde stap is:
Zo stoom je je organisatie klaar voor elk scenario. SD Worx staat je hier graag in bij. Daarnaast volgen wij de ontwikkelingen in de Brexit en de gevolgen voor bedrijven die in Nederland werknemers te werk stellen op de voet. Schrijf je in op onze nieuwbrief en krijg alle essentiële informatie in je mailbox.
Door Iris Hoekman-van de Sande - Arbeidsrecht jurist
Iris startte haar loopbaan in de advocatuur, waar zij werkzaam was als advocaat op het gebied van het arbeidrecht en arbeidsmigratie. Iris werkt sinds 2013 bij SD Worx Nederland, als juriste op de afdeling Tax and Legal. Iris staat kleine en grote (internationale) werkgevers bij in arbeidsrecht- en arbeidsmigratiekwesties in de ruimste zin van het woord. Zij geeft ook regelmatig opleidingen omtrent deze thema’s.