Fiscaal overgangsrecht bij een no-deal Brexit

Door Ingmar von Meyenfeldt - 25 februari 2019 - Leestijd: 2 Minuten

Internationale tewerkstelling

De Staatssecretaris van Financiën Menno Snel heeft een voorstel gestuurd aan de Tweede Kamer om maatregelen te treffen bij een no-deal Brexit. In deze maatregelen zit ook een onderdeel voor de Loonheffingen.

Inwoners van het Verenigd Koninkrijk (VK), die voor meer dan 90% hun inkomsten uit Nederland krijgen en daar ook in Nederland belasting over betalen, hebben recht op dezelfde fiscale voordelen die Nederlanders ook hebben. 

Bij een no-deal Brexit raakt die groep hun Nederlandse belastingvoordelen kwijt, zoals bijvoorbeeld de algemene heffingskorting.

Een inwoner van het VK die in Nederland belastingplichtig is wordt in de Loonheffing belast tegen de witte of groene tabel voor de Landenkring. Zonder een Brexit deal zal het VK wijzigen in een Derde land, waarbij andere loonheffingstabellen gelden. 

De overgangsregeling van de Staatssecretaris heeft als doel om bij een no deal het VK voor geheel 2019 aan te merken als onderdeel van de Landenkring, om te voorkomen dat de getroffen belastingplichtigen van het ene op het andere moment financieel worden getroffen. Daarnaast is de regeling ook bedoeld om de administratieve last voor bedrijven, die een belastingregime wijziging met zich meebrengt, vooralsnog te beperken. Vanaf 2020 valt het VK dan waarschijnlijk onder het Derde landen regime.

Wil je meer weten over de overgangsregeling? Neem dan contact op met ons op via taxandlegal_nl@sdworx.com

 

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen