Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!

Door Jasper van den Bergen - 3 juni 2021 - Leestijd: 3 Minuten

Vitaliteit
Op 3 juni is het Wereld Fietsdag, een goed moment om even stil te staan bij het fietsplan. 

Populariteit van de fiets in Nederland

De fiets is in zijn meer dan 200-jarig bestaan altijd al een populair vervoersmiddel geweest in Nederland. Tijdens de coronacrisis is de interesse voor de fiets nóg verder aangewakkerd, zo blijkt uit onderzoek van de ANWB. Niet alleen voor recreatief gebruik, maar ook voor woon-werkverkeer wordt de fiets steeds vaker ingezet. De verwachting is dat dit ook na de coronacrisis het geval zal blijven. De belangrijkste redenen daarvoor zijn het mijden van overvolle treinen/bussen, meer bewegen in plaats van stilzitten in de auto en de toegenomen aandacht voor het milieu.

Op de fiets naar het werk

Als werkgever heb je belang bij gezonde werknemers en tevens wil je natuurlijk niet dat jouw werknemers bijdragen aan de terug toenemende filedruk. Als duurzaamheid tot de kernwaarden van jouw onderneming behoort is dat nog een extra argument voor de fiets. Naast enkele praktische zaken, zoals de mogelijkheid om de fiets veilig te kunnen stallen en de mogelijkheid om zich op te kunnen frissen op het werk, zorgt een degelijk fietsplan ervoor dat jouw werknemers op de fiets naar het werk willen gaan.
Voor (erg) lange afstanden is de fiets wellicht geen optie, maar op het moment van schrijven pakt de helft van de werknemers nog steeds de auto voor een rit van 7,5 kilometer. Op basis een gemiddelde snelheid berekend door het CBS duurt deze rit ongeveer 30 minuten. Voor dergelijke afstanden is de fiets een prima alternatief voor de auto. 

Fiscaal aantrekkelijk fietsen

Terwijl de fiscale stimulans voor de elektrische auto (de komende jaren) verder afneemt, zijn er op dit moment volop mogelijkheden om het fietsen te stimuleren. Zo zijn er mogelijkheden om fietsen ter beschikking te stellen, al dan niet via een leaseconstructie, kun je fietsen vergoeden of verstrekken. Daarnaast kan je ook nog ondersteuning bieden bij de aanschaf van een (dure) fiets en zorgen voor een fiscaal milde financiering. 

Advies Fietsplan

Help jij net als de wielrensters van Team SD Worx mee de gemiddelde snelheid te doen stijgen? Dat kan door je werknemers meer te laten fietsen via een degelijk fietsplan. Je bent helemaal up-to-date na het lezen van ons Advies Fietsplan. Je ontvangt niet alleen het advies, in een Teams-vergadering van 30 minuten beantwoordt een van onze fiscalisten aanvullend tevens eventuele aanvullende vragen.

Het Advies Fietsplan wordt aangeboden voor een bedrag van € 200 excl. 21% btw. Het genoemde consult met een van de fiscalisten is inbegrepen.  

Ik wil advies over een fietsplan

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen