1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Verzuim & Verlof >
Law

Verlof wordt massaal ingetrokken | Wat zijn de rechten van werkgever en werknemer?

Law

Veel werkgevers merken dat er massaal verzoeken binnenkomen om geplande vakantiedagen toch in te trekken. Begrijpelijk want als hun vakantie nu niet door kan gaan, willen werknemers die dagen waarschijnlijk liever bewaren tot een later moment. Toch is het zéker in deze uitdagende tijden heel belangrijk om te zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn stressvolle tijden die veel van ons allemaal vergen en dan is het belangrijk om ook af en toe even afstand van het werk te kunnen nemen en een dagje vrij te nemen. Maar wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten als werkgever? En met welke risico’s moet je rekening houden?

    Mogen medewerkers hun verlofaanvraag intrekken?

    Nu het Coronavirus ervoor zorgt dat op vakantie gaan vrijwel onmogelijk is geworden, willen veel medewerkers vakantiedagen intrekken of verschuiven naar een later tijdstip. Ben je als werkgever verplicht om hier gehoor aan te geven?

    In basis is het zo dat je als werkgever niet gehouden bent om in te gaan op het verzoek van je medewerker om de verlofaanvraag in te trekken. Het intrekken van en verlofaanvraag op verzoek van de werknemer is dus niet verplicht en je mag als werkgever besluiten dat de medewerker het aangevraagde verlof gewoon moet opnemen. 
    Maar er is ook nog zoiets als goed werkgeverschap en dan spelen redelijkheid en billijkheid natuurlijk wel een belangrijke rol. 

    Als er genoeg werk te doen is

    Zijn er in de periode van de verlofaanvraag voldoende werkzaamheden om de medewerker gewoon aan het werk te houden? Dan kun je je afvragen in hoeverre het redelijk is om niet in te gaan op het verzoek om het verlof in te trekken. Vakantie heeft een recuperatiefunctie. Als een medewerker -door geen gehoor te geven aan het verzoek- onvoldoende verlofsaldo overhoudt om op een later tijdstip nogmaals vakantie op te nemen, kan hij die rust- en herstelperiode niet optimaal benutten.

    Als rooster of planning onder druk staan

    Heb je al vervanging geregeld? Of merk je dat het werk terugloopt? Dan heb je er misschien als werkgever juist wel belang bij dat je medewerkers hun geplande verlof gewoon opnemen. In dergelijke gevallen geval kun je het verzoek tot intrekken van het verlof weigeren. Denk ook na over je planning voor later dit jaar. Wanneer je nu een tijd lang alle verloven opschort, creëer je een stuwmeer aan verlof. Om later in het jaar bezettingsproblemen te voorkomen, is het dus belangrijk dat je die vakantiespreiding goed in de gaten houdt. 

      Communication is key

      Ben je van plan het verzoek tot intrekking van het verlof te weigeren? Dat is een boodschap waarmee je vermoedelijk op wat weerstand zult stuiten. Communiceer daarom zorgvuldig maar wel duidelijk. Wil je toch een blijk van goede wil tonen? Onderzoek of je de medewerker toch een klein beetje tegemoet kunt komen, al is het maar een dag. Wie weet heeft de medewerker wel meer begrip voor je situatie dan je denkt. 

        Kunnen medewerkers verplicht worden vakantiedagen op te nemen?

        Als werkgever mag je een medewerker niet verplichten om vakantiedagen op te nemen, omdat er door het Coronavirus minder werk is. Vakantie kan alleen in overleg worden opgenomen. 
        Soms biedt een arbeidsovereenkomst of cao de mogelijkheid om enkele dagen als verplichte vrije dagen aan te wijzen, maar dit dient ruim van te voren te gebeuren en schriftelijk te zijn vastgelegd. Deze optie biedt dus niet zomaar uitkomst. Dit is wel een heel concreet voorbeeld waarover je in overleg kunt gaan met je medewerkers. Leg uit waarom je graag een extra verplichte vrije dag wilt aanwijzen. Als je hierover samen overeenstemming bereikt is het uiteraard wél toegestaan. 

          Kunnen medewerkers verplicht worden ADV-uren op te nemen?

          Je kunt een medewerker mogelijk wel verplicht ADV-uren laten opnemen als er door het Coronavirus minder werk is, maar alleen als de arbeidsovereenkomst, bedrijfsregeling of cao dit mogelijk maakt. 

            Heb je vragen?

            Vind het antwoord op onze uitgebreide FAQ over het coronavirus. Niet gevonden wat je zocht, stel ons dan je vraag en wij zoeken het voor je uit.

              Jilly El Moridi

              Jilly El Moridi

              Legal Consultant

              Jilly el Moridi is sinds september 2019 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar master Arbeidsrecht aan Tilburg University aan de slag gegaan als jurist bij een accounts- en advies kantoor, waar ze ook de rol van privacy officer vervulde. Bij SD Worx voorziet Jilly haar klanten van juridisch advies op het gebied van het arbeidsrecht en het privacyrecht en houdt ze haar adviezen graag zo praktisch mogelijk. Haar doel is dan ook het arbeidsrecht en het privacyrecht voor zowel nationale als internationale klanten zo begrijpelijk mogelijk te maken.