Meer dan de helft van Nederlandse werknemers gebruikt persoonlijke apparaten voor eenvoudige hr-administratie

Door Noëlle Kuypers - 28 maart 2019 - Leestijd: 4 Minuten

Meer dan zes op tien (65%) van de Nederlandse werknemers doen eenvoudige hr-taken op hun eigen apparaat in plaats van op een apparaat van het werk. Deze resultaten komen uit het onderzoek naar digitalisering op de werkplek van SD Worx. De resultaten volgen op een onderzoek van eerder dit jaar waaruit bleek dat in Nederland de helft (50%) van de eenvoudige hr-taken online kan gebeuren. 

Uit het onderzoek blijkt dat het werk en het privéleven van werknemers steeds meer samenvloeien. Maar liefst 73% van de werknemers vraagt ziekteverlof aan via een van hun eigen apparaten. Daarmee is dit de taak die het meest wordt uitgevoerd met persoonlijke technologie, gevolgd door verlof aanvragen (69%) en bijzonder verlof aanvragen (63%). Ter vergelijking, de taken die het minst worden uitgevoerd op een persoonlijk apparaat zijn het indiene van onkosten en het aanvragen en regelen van zakenreizen (61%).

gebruik eigen apparaat

Geen verrassing: jonge mensen verkiezen persoonlijke apparaten

Een persoonlijk apparaat gebruiken voor administratieve taken voor het werk is veel gebruikelijker bij werknemers jonger dan 30 jaar. Taken als ziekteverlof aanvragen (83%) of verlof aanvragen (79%) doet deze leeftijdsgroep op hun eigen tablets, laptops of smartphones. Zelfs een van de minst populaire taken voor mensen jonger dan 30, onkosten indienen, doet 68% op een eigen apparaat. Werknemers ouder dan 50 jaar zullen juist veel minder snel een ander apparaat dan een van het werk gebruiken voor zulke taken. Zo verzoekt en regelt 57% van deze groep hun zakenreizen op een apparaat van het werk, tegenover amper 28% voor mensen jonger dan 30 jaar. 

Nederland nipt tweede na Oostenrijk 

Er zijn grote verschillen tussen de onderzochte landen in wat de mensen in elk land liever doen op een persoonlijk apparaat tegenover een apparaat van het werk. 

Nederland heeft met 65% een van de hogere scores op het vlak van werknemers die administratieve hr-taken op een persoonlijk apparaat uitvoeren. Hiermee staat het maar net achter Oostenrijk, dat het hoogst scoorde met 67.%. Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk scoorden allemaal 56%. België had de laagste score van de onderzochte landen, met maar 45% van de werknemers die ervoor kozen om deze administratieve hr-taken op een persoonlijk apparaat te doen. 

Vervaging tussen werk en privé

Mark Bloem, algemeen directeur van SD Worx Nederland: "Naarmate technologie steeds meer ingebed raakt in ons privéleven, is het niet verrassend dat de grens tussen persoonlijke en werkgebonden apparaten vervaagt. De vraag zal variëren per land ofleeftijdsgroep, maar organisaties moeten ervoor zorgen dat ze hun mensen de mogelijkheden bieden om te werken op de manier, het tijdstip en de plaats die hen het beste ligt, zolang dat mogelijk is voor het type werk, natuurlijk. Bedrijven moeten zich inzetten om het privé- en het werkleven van hun werknemers gemakkelijker te maken. Doen ze dat niet, dan zal de betrokkenheid hieronder lijden en zullen mensen vertrekken naar bedrijven die wel voldoen aan de verwachtingen." 

Gerelateerde artikelen

Werving & Selectie

Groter aanbod werkzoekenden door corona: 3 tips voor slimme werving en selectie

Waar we voor de uitbraak van het coronavirus te maken hadden met meer vacatures dan werkzoekenden, is dit nu in sommige branches volledig omgekeerd. Volgens cijfers van het CBS zijn er in de afgelopen 3 maanden gemiddeld 35.000 werklozen per maand bijgekomen. Een kans! Als jij als werkgever vacatures in te vullen hebt. Benut deze kans en trek die werkzoekenden naar je toe.

7 september 2020
refresh Meer artikelen