HR van vandaag: hoeveel hoelahoeps kun jij in de lucht houden?

22 oktober 2020 - Leestijd: 5 Minuten

Strategische HR
In juni 2020 heeft de Europese payroll- en hr-dienstverlener SD Worx via een online enquête getoetst hoe goed Nederlandse ondernemingen omgaan met 6 cruciale hr-uitdagingen. Elk van die uitdagingen bestaat uit een subtiele evenwichtsoefening. Laat een of meer hoelahoeps vallen, en je loopt het risico ver achter te blijven bij de concurrentie. Draai ze allemaal elegant rond en je bent er zeker van dat je succesvol bent. 

Hoelahoep 1: Payroll

Uitdaging:

Vlotte bedrijfsprocessen, inclusief payroll, op dagelijkse basis combineren met meer strategische hr-projecten op lange termijn.

Nederlandse ondernemingen kennen meer gewicht toe aan operationele taken. Uit een lijst van 19 mogelijke hr-taken komt de correcte en tijdige betaling van werknemers op de eerste plaats. Het beantwoorden en verwerken van vragen van werknemers over hr kwam op de tweede plaats. De meeste beleidsgerelateerde onderwerpen met impact op de lange termijn worden door ondernemers en hr-professionals echter minder dringend/belangrijk geacht. Zo vormen diversiteit en inclusie (15), digitale transformatie (16), het uitbouwen van een flexibeler personeelsbestand (17), hr-beleid (18) en loonbeleid (19) de onderste vijf hr-prioriteiten in de ranglijst.

Hoelahoep 2: Outsourcing

Uitdaging:

Langetermijnexpertise in huis halen en tegelijkertijd profiteren van geleende expertise om slimmer te worden.

Een outsourcingspartner kan op verschillende manieren helpen, van de implementatie van hightech tools tot gepersonaliseerde consultancy. Maar slechts een beperkt aantal Nederlandse ondernemingen doet een beroep op outsourcing om de druk op hun hr-teams te verlichten. Sterker nog, de meeste ondernemers en hr-professionals geven aan dat ze liever minder uitbesteden dan meer in het licht van COVID-19. Enkel tech-based taken als hr-procesautomatisering, digitale transformatie en payroll scoren hoog bij de taken die ondernemingen grotendeels of volledig willen uitbesteden. Ter illustratie: bijna 6 op de 10 Nederlandse ondernemingen (58,3%) heeft projecten lopen om hun payrollprocessen te stroomlijnen.

Hoelahoep 3: Loonbeleid

Uitdaging:

Een kostenefficiënt globaal loonbeleid afstemmen op een verloningssysteem dat de levensfasen en voorkeuren van werknemers weerspiegelt.

Sommige vooruitdenkende werkgevers passen hun verloningsaanbod al aan en stappen af van universele 'one-size-fits-all' verloningspakketten, maar de realiteit is dat de meeste ondernemingen hun personeel nog steeds op dezelfde manier compenseren als twintig jaar geleden. Meer dan 6 van de 10 onderzochte Nederlandse ondernemingen (62,1%) bieden hun werknemers alleen vaste salarissen aan, het hoogste percentage in Europa! Anderzijds geeft 48,3% van hen toe dat een flexibeler beloningssysteem in de toekomst een belangrijk thema is, dus er kunnen veranderingen op komst zijn.

Hoelahoep 4: Digitale hr

Uitdaging:

Stabiele, naadloos werkende tools en digitale oplossingen op maat implementeren om de eigen manier van werken te verfijnen.

Ruim de helft van de ondervraagde Nederlandse ondernemingen is tevreden over het automatiseringsniveau van hun hr- en payrollprocessen en -systemen, hun hr-rapportering en -analyse, en hun digitale hr-tools. Op dit gebied is Nederland een van de best presterende landen in Europa. En de toekomst ziet er rooskleurig uit. Op het gebied van digitaliserings- of automatiseringsprojecten die in de komende 12 maanden worden gepland of lopende zijn, heeft meer dan de helft van de Nederlandse ondernemingen iets in petto om hun digitale hr verder te verbeteren. Net als in andere landen kan vooral het MKB nog grote sprongen voorwaarts maken.

Hoelahoep 5: Werknemersbeleving

Uitdaging:

Het juiste evenwicht vinden tussen gemoedsrust voor iedereen in tijden van onzekerheid en de behoefte aan geïndividualiseerde ervaringen.

De wereldwijde pandemie heeft directe gevolgen voor werknemers en hun werkomgeving. Veel Nederlandse ondernemingen zijn zich daar terdege van bewust, met 59,6% (Europees gemiddelde: 57%) van ondernemingen die actief probeert de werknemerservaring te verbeteren, hetzij met lopende projecten, hetzij met projecten die in de komende 12 maanden moeten worden uitgevoerd. Nog eens 16,4% heeft plannen op middellange of lange termijn om dit probleem aan te pakken. Hoe goed deze projecten tegemoetkomen aan de algemene en specifieke behoeften van een steeds diverser wordend personeelsbestand valt nog te bezien. Eén ding is zeker: onderwerpen als welzijn, motivatie en evenwicht tussen werk en privéleven staan allemaal hoog op de agenda.

Hoelahoep 6: Personeelsplanning

Uitdaging:

Wettelijk gezien compliant blijven, maar toch voldoende flexibel talent bij de hand hebben om je vaste personeelsbestand te versterken.

Freelancers, uitzendkrachten en andere flexwerkers kunnen allemaal waarde toevoegen aan je bedrijf. Kortom, ze bieden je de mogelijkheid om op het juiste moment (tegen de juiste prijs) het juiste talent aan te trekken. Maar het gaat langzaam. Hoewel een groot aantal Nederlandse ondernemingen al flexwerkers in dienst heeft (37,7%) of overweegt in dienst te nemen (26%), blijft de flexibiliteit in personeelsbeheer momenteel relatief beperkt. Bovendien wordt van de 19 hr-taken 'het opbouwen van een voorwaardelijk personeelsbestand’ beschouwd als een van de drie minst belangrijke prioriteiten van vandaag. Dat de flexibele schil op dit moment vrij klein is, komt wellicht doordat deze in coronatijd ingezet wordt zoals hij bedoeld is.

Conclusie: het is hard werken om de juiste balans te behouden!

Je probeert waarschijnlijk zelf een of meer hoelahoeps in de lucht te houden. Hulp nodig?

Laat het ons weten


Zin om eerst dieper in te gaan op onze bevindingen over hr vandaag en de toekomstige uitdagingen van hr?

E-book 'HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking' downloaden

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen