1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Verzuim & Verlof >
summer

De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

summer

De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

    Lager uurloon

    Niet onbelangrijk als je studenten of scholieren in wilt zetten als vakantiekrachten: voor jongeren geldt over het algemeen een lager uurloon. Vanaf 21 jaar ontvangen werknemers regulier minimumloon. Let wel op: de minimumlonen gaan per 1 juli 2021 stijgen. Hieronder vind je een tabel met de bruto minimumlonen per 1 juli 2021: 

      Per maand, week en dag

      De zomer komt er weer aan_ waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten

      * Tabel: minimumloon per maand, week en dag (bruto bedragen per 1 juli 2021)

        Per uur

        De zomer komt er weer aan waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten

        * Tabel: minimumloon per uur voor fulltime werkweek van 36, 38 en 40 uur (bruto bedragen per 1 juli 2021)

          Flexibel

           

          Jongeren zijn over het algemeen erg flexibele werknemers. Ze zijn vaak beschikbaar in weekenden, avonden, vakanties en feestdagen. Ondanks de flexibiliteit van jongeren is het wel van belang dat je hen tijdig laat weten wanneer zij moeten werken. Daarover lees je verder in dit artikel meer.  

            Oproepovereenkomst of 0-uren contract

            Doordat studenten of scholieren over het algemeen geen grote financiële verplichtingen hebben, kun je ze flexibele contractvorm aanbieden, bijvoorbeeld een oproepovereenkomst of een contract voor bepaalde tijd . Dit kan voordelig zijn als werkgever maar sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans moet je op een hoop zaken letten. We gaan even wat dieper in op de oproepovereenkomst. 

            Even het geheugen nog eens opfrissen, wanneer is er sprake van een oproepovereenkomst? 
            ‘’Volgens de WAB is er sprake van een oproepovereenkomst als de arbeidsomvang niet is vastgelegd als een aantal uren per tijdseenheid van maximaal een maand of maximaal een jaar en het recht op loon van de oproepkracht gelijkmatig is verspreid over dat jaar.’’

            De belangrijkste aandachtspunten van een oproepovereenkomst zijn: 

            • De WAB verplicht werkgevers dat zij een oproepwerknemer ten minste vier dagen vooraf schriftelijk of elektronisch moeten oproepen. Een eventuele afzegging moet ook schriftelijk of elektronisch doorgegeven worden.
            • Oproepkrachten houden recht op loon over afgesproken uren als het werk of een deel daarvan minder dan vier dagen van tevoren wordt afgezegd. Dit is ook van toepassing wanneer de werkgever binnen vier dagen de tijdstippen van de oorspronkelijke oproep wijzigt.
            • Een werkgever is verplicht om een oproepkracht na 12 maanden een contract van een vast aantal uren aan te bieden. Het gaat hierbij om hetzelfde aantal uren dat hij of zij gemiddeld de afgelopen twaalf maanden werkte. Alle arbeidsovereenkomsten die elkaar binnen zes maanden opvolgen, tellen hierbij mee.

              Er gelden strengere regels voor jongeren.

              Daar waar het vroeger vaak voorkwam dat kinderen op jonge leeftijd al werkten, zijn daar nu (gelukkig) eisen aan verbonden. Vanaf de leeftijd van 16 jaar mogen jongeren bijna elk soort werk doen. Dit mag echter geen gevaarlijk werk zijn. Ze mogen bijvoorbeeld niet werken met gevaarlijke stoffen of zwaar fysiek werk verrichten. Is dit binnen jouw organisatie wel het geval? Let dan bij het inzetten van jongeren als vakantiekracht dan altijd op het volgende:

              • Het moet veilig zijn op de werkplaats
              • Er is voldoende deskundig toezicht om gevaar voor de jongere te voorkomen
              • Een ervaren collega moet er altijd op toezien dat het werk correct wordt uitgevoerd
              • De werkgever is verplicht tot het in kaart brengen van risico’s voor 16- en 17 jarigen. 

              Vanaf de leeftijd van 18 jaar mag een vakantiekracht alle type werkzaamheden verrichten. 

              Daarnaast hebben jongeren meer recht op pauzes. Een volwassene moet een verplichte pauze nemen na 6 uur van actieve arbeid. Voor 16 of 17 jarigen is dit verlaagd na 4,5 uur. 

              Er komt een hoop kijken bij het inzetten van studenten en/of scholieren als vakantiekrachten. Echter zijn er ook talrijke voordelen zoals de flexibiliteit en de lagere kosten. Of vakantiekrachten de oplossing zijn voor jouw organisatie hangt van een aantal factoren af. Ga bij jezelf na of de voordelen opwegen tegen de nadelen. 

              Ben jij overtuigd en ben je dus op zoek naar jobstudenten voor de vakantieperiodes? Wij helpen je graag met je zoektocht! Neem contact op met ons op en we gaan zo snel mogelijk voor jou aan de slag!