Waarom CIO's wakker moeten liggen van HR

22 december 2020 - Leestijd: 3 Minuten

HR-trends

Corona heeft een compleet nieuwe manier van werken in een stroomversnelling gebracht. Wie nu geen werk maakt van een goede samenwerking met HR om een vlotte, veilige en betrokken relatie te verzekeren met medewerkers, degradeert zijn bedrijf tot een tweederangsspeler in the war for talent van morgen.

Voor een bedrijf wordt het van kapitaal belang om een optimale digitale connectie te bouwen met je medewerkers. Het is een illusie dat we terug gaan naar vijf dagen per week op kantoor. En het is niet enkel meer de opgroeiende jeugd die digitalisatie vanzelfsprekend vindt op de werkvloer van morgen. In een mum van tijd is je workforce homo digitalis geworden. Bedrijven met CIO’s die dit ten volle beseffen én die nu hun HR-afdeling kunnen inspireren en overtuigen, zullen als winnaar uit deze crisis komen.

"Bedrijven die na de coronacrisis mee willen doen voor de war for talent moeten nú werk maken van moderne HR-systemen"

Vier cruciale hefbomen voor het nieuwe werken zijn:

Mobiliseer je medewerker

Medewerkers willen werken zoals ze leven: veilige toegang tot informatie en dat altijd, overal en via ieder device. Papieren loonstrookjes? Je vakantie aanvragen via een briefje? We zijn er écht klaar mee. Je loonstrook je bekijk je op je telefoon en je verlof en declaraties regel je via een app. Bedrijven die na de coronacrisis mee willen doen voor de war for talent moeten nú werk maken van moderne HR-systemen die op veilige manieren medewerkers vlot en efficiënt toegang geven tot hun HR.

Automatiseer taken en processen

Elke minuut op een HR-afdeling moet time well spent zijn. Tot voor kort moest iedere ietwat moeilijke vraag via een fysiek gesprek gebeuren. Vandaag weten we wel beter. Alles kan virtueel, superefficiënt. Meeting in, meeting uit in twee kliks. Hetzelfde geldt voor HR -processen. Durf vastgeroeste processen en taken in twijfel te trekken. Waarom blijven fungeren als doorgeefluik voor data-invoer op personeelsdiensten als medewerkers het zelf rechtstreeks kunnen ingeven in geavanceerde HR -applicaties? Waarom een groep collega's die elke dag dezelfde soort vragen beantwoordt als intelligente en goed getrainde 24/7-chatbots vier van de vijf vragen kunnen oplossen? HR heeft geen tijd te verliezen; er staan mensen op het spel. Zorg dat HR tijd kan vrijmaken voor de personal touch in deze efficiënte maar ook steriele wereld. Zorg dat ze tijd hebben voor loopbaangesprekken die er toe doen en voor alle andere vragen waar medewerkers tussen hun vier muren mee blijven zitten.

Integreer je applicaties

Kies voor totaaloplossingen, kies voor goed integrerende ecosystemen. Wat voor nut heeft het om een premium tijdsregistratiesysteem te hebben en een premium loonverwerking als je de gegevens van de ene in de andere moet overtypen? Kies nooit een systeem in isolatie. Betrek je IT-architecten. Nadenken over integraties en api's levert even vertraging op in het begin, maar een enorme meerwaarde op de lange termijn. 

Volg de technologische innovatie

Laat je door specialisten overtuigen van wat technologische innovatie de volgende jaren zal brengen in HR en leg het in mensentaal uit aan je HR-afdeling. Gedetailleerde voorspellingen van ontslag en verzuim via artifical intelligence, automatisering van HR -processen door robotics en hyperveilige cloud-oplossingen voor dynamische hoeveelheden van data in verschillende graden van sensitiviteit. Die zaken zijn niet meer de toekomst, dat is het heden in de moderne HR -wereld. CIO's moeten niet enkel deze trends op de voet volgen, ze moeten er ook voor zorgen dat ze elk departement – HR in het bijzonder – in mensentaal kunnen uitleggen welke voordelen deze technologieën kunnen en zullen hebben in het nieuwe normaal. Laat je daarvoor begeleiden door specialisten. Innovatie betekent dat je niet altijd start met lange behoefteanalyses en na zes maanden studie een tool selecteert die je behoefte zou kunnen oplossen. Het start ook vanuit technologische mogelijkheden die enkel duidelijk worden als je de technologie ten volle kent en exploiteert.

Fysiek bastion

Uit recent onderzoek blijkt dat bijna de helft van de medewerkers in 2020 bij de HR-afdeling langsging voor antwoorden op HR-vragen. Maar maak niet de fout dat dit soort zaken een laatste fysiek bastion zullen blijven. Mensen willen werken zoals ze in sneltempo hebben leren leven: virtueel, efficiënt en veilig. We gaan allang niet meer langs de bank voor een overschrijving. Dat is voorbij, voltooid verleden tijd. Met het aanvragen van een afwezigheid en het ondertekenen van een contract zal het niet anders zijn.

Instant, veilig en digitaal, dat is hoe je medewerkers dit gaan doen. Het is jouw opdracht als CIO om te zorgen dat je bedrijf voorbereid is om mee te spelen in de war for talent. Laat HR tijd spenderen aan mensen, niet aan paperassen.

Gerelateerde artikelen

refresh Meer artikelen