Bij veel bedrijven vindt in mei de uitbetaling van het vakantiegeld plaats. Een leuk extraatje boven op het normale maandelijkse salaris, en voor veel mensen, met de zomervakantie in het vooruitzicht, zeer welkom. Maar hoe wordt het vakantiegeld nou eigenlijk berekend? Wanneer moet het worden uitbetaald? En hoeveel houd je er, na belasting, nu eigenlijk van over?
Elke werknemer heeft (volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag - WMM), in beginsel recht op vakantiegeld van minimaal 8% van het brutoloon. Vakantiegeld moet over het gehele brutoloon worden berekend. Dit betekent dat ook over overwerkloon, provisie, prestatietoeslagen, gevarengeld en tegemoetkomingen in de hypotheek vakantiegeld wordt opgebouwd. Uitkeringen zoals een jubileumuitkering, dertiende maand, winstuitkeringen, bonussen en onkostenvergoedingen tellen niet mee voor de berekening van het vakantiegeld.
Let op:
Volgens de wet moet het vakantiegeld uiterlijk in juni worden uitbetaald. De meeste bedrijven in Nederland betalen het vakantiegeld jaarlijks in mei uit, maar dit is geen verplichting. Dit kan ook in een andere maand, zoals juni. Partijen kunnen er ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen uit te betalen (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar dit moet dan wel vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst of cao. Indien het vakantiegeld te laat wordt betaald, dan kun je wettelijke rente en verhoging claimen.
Het vakantiegeld moet altijd apart op de loonstrook terugkomen. Als je uit dienst treedt, dient het opgebouwde vakantiegeld direct uitbetaald te worden.
Als de berekening dan is uitgevoerd staat er een mooi brutobedrag voor vakantiegeld op de strook. Helaas gaat daar nog wel het een en ander van af.
Je vakantiegeld wordt anders belast dan je reguliere salaris. Omdat het vakantiegeld maar eenmaal per jaar wordt betaald, wordt het belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Dat betekent dat voor de loonheffing het bijzondere tarief van toepassing is.
Dit tarief is gebaseerd op het totale inkomen van het voorgaande jaar en het bijzonder tariefpercentage wat voor jou van toepassing is staat op de salarisstrook aangegeven. Wil je het liever zelf uitrekenen?
Netto blijft er dus helaas heel wat minder over van je vakantiegeld, maar toch een leuk bedrag extra, zo vlak voor je zomervakantie!
Ben je benieuwd hoe je het meest uit je vakantiedagen kunt halen? Lees dan ook onze blog over ‘Zo tover je 25 vakantiedagen om in 55 vrije dagen’.
Door Marleen Maas - Legal Consultant
Marleen Maas is sinds mei 2018 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar Master Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam onder andere werkzaam geweest in de advocatuur en als in-house arbeidsjurist. Marleen adviseert en begeleidt bij SD Worx elke dag met veel plezier zowel nationale als internationale klanten. Door haar persoonlijke en professionele insteek maakt zij het Nederlands arbeidsrecht begrijpelijk en inzichtelijk en levert zij voor iedere klant maatwerk.