1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Verzuim & Verlof >

Uitbetaling vakantiegeld: het is er weer tijd voor!

-Leestijd:: 3 Minuten

Bij veel bedrijven vindt in mei de uitbetaling van het vakantiegeld plaats. Een leuk extraatje boven op het normale maandelijkse salaris, en voor veel mensen, met de zomervakantie in het vooruitzicht, zeer welkom. Maar hoe wordt het vakantiegeld nou eigenlijk berekend? Wanneer moet het worden uitbetaald? En hoeveel houd je er, na belasting, nu eigenlijk van over? 

  creditcard in tropische omgeving

  Hoe hoog is je vakantiegeld? 

  Elke werknemer heeft (volgens de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag - WMM), in beginsel recht op vakantiegeld van minimaal 8% van het brutoloon. Vakantiegeld moet over het gehele brutoloon worden berekend. Dit betekent dat bijvoorbeeld ook over overwerktoeslagen, consignatietoeslagen, provisie, prestatietoeslagen en gevarengeld vakantiegeld wordt opgebouwd. Uitkeringen zoals een jubileumuitkering, dertiende maand, winstuitkeringen, bonussen en onkostenvergoedingen tellen niet mee voor de berekening van het vakantiegeld.

   

   Let op:

   • Val je onder een cao, dan kunnen hier afwijkende afspraken over zijn gemaakt. 
   • Een andere uitzondering is de werknemer die meer dan drie keer het minimumloon (op dit moment € 5.040,- bruto) verdient. Voor deze werknemer kan in de arbeidsovereenkomst afgesproken worden dat er over het bedrag dat boven de drie keer het minimumloon uitkomt, geen vakantiegeld wordt betaald.

    Volgens de wet moet het vakantiegeld eenmaal per jaar, maar uiterlijk in juni worden uitbetaald. De meeste bedrijven in Nederland betalen het vakantiegeld jaarlijks in mei uit, maar dit is geen verplichting. Dit kan ook in een andere maand, zoals juni. Partijen kunnen er ook voor kiezen het vakantiegeld in termijnen uit te betalen (bijvoorbeeld elke maand bij het salaris), maar dit moet dan wel vastgelegd zijn in de arbeidsovereenkomst of cao. Indien het vakantiegeld te laat wordt betaald, dan kun je wettelijke rente en verhoging claimen. 

    Het vakantiegeld moet altijd apart op de loonstrook terugkomen. Als je uit dienst treedt, dient het opgebouwde vakantiegeld bij uitdiensttreding uitbetaald te worden. 

    Vakantiegeld bruto – netto: Wat houd ik over?

    Als de berekening dan is uitgevoerd staat er een mooi brutobedrag voor vakantiegeld op de strook. Helaas gaat daar nog wel het een en ander van af. 

    Belasting over vakantiegeld

    Je vakantiegeld wordt anders belast dan je reguliere salaris. Omdat het vakantiegeld maar eenmaal per jaar wordt betaald, wordt het belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Dat betekent dat voor de loonheffing het bijzondere tarief van toepassing is. 
    Dit tarief is gebaseerd op het totale inkomen van het voorgaande jaar en het bijzonder tariefpercentage wat voor jou van toepassing is staat op de salarisstrook aangegeven. Wil je het liever zelf uitrekenen?

    We geven je een rekenvoorbeeld:

    Stap 1: Bereken je bruto vakantiegeld, stel:

    • Je verdient bruto in de maand € 2.200
    • Je vakantiegeld bedraagt 8%, dus je bouwt elke maand € 176 vakantiegeld op
    • Als je salaris een jaar lang gelijk is gebleven ontvang je in mei het volgende brutobedrag aan vakantiegeld: 12 x € 176 = € 2.112

    Stap 2: Bereken je jaarloon bijzonder tarief (jaarloon BT)

    • Het jaarloon BT wordt gebaseerd op het jaarloon van voorgaand jaar en indien je net bent begonnen wordt het gebaseerd op een inschatting van je jaarloon aan de hand van je aanvangssalaris.
    • 12 x je bruto maandsalaris + je vakantiegeld
    • 12 x € 2.200 + € 2.112 = € 28.512 

    Stap 3: Bereken je te betalen belasting

    • Aan de hand van het jaarloon BT kun je het toepasselijke tarief bepalen. Zoek hier de actuele belastingtarieven op. Het standaardtarief in 2022 bedraagt 0%, 37,07% of 49,50%. Omdat de loonheffingskorting inkomensafhankelijk is dien je rekening te houden met een verrekeningspercentage loonheffingskorting.
    • Stel dat het jaarloon BT € 28.512,- bedraagt. Het bijzonder tarief dat toegepast dient te worden op het vakantiegeld bedraagt dan 37,07% + 3,40% = 40,47%.
    • De belasting over het vakantiegeld ad € 2.112 bedraagt € 854,73.

    Stap 4: Bereken je netto vakantiegeld

    • Je bruto vakantiegeld bedroeg € 2.112. Haal daar je belasting van af en je hebt je netto vakantiegeld: € 2.112 - € 854,73 = € 1.257,27.

    Netto blijft er dus helaas heel wat minder over van je vakantiegeld, maar toch een leuk bedrag extra, zo vlak voor je zomervakantie! 

     

     Ben je benieuwd hoe je het meest uit je vakantiedagen kunt halen?

     Lees dan ook onze blog ‘Zo tover je 20 vakantiedagen om in 43 vrije dagen in 2022’.

      Ralph Koks
      DoorRalph Koks-Jurist arbeidsrecht en gegevensbescherming

      Ralph is al zijn gehele werkzame leven actief binnen het arbeidsrecht. Met de komst van de AVG (GDPR) heeft hij gegevensbescherming aan zijn expertise toegevoegd. Begin 2016 verruilde Ralph zijn baan als advocaat voor zijn huidige functie binnen SD Worx. Ralph adviseert zowel kleine als grote (internationale) werkgevers, beschikt over ruime proceservaring en verzorgt regelmatig opleidingen.

      vacay
      Blogartikel

      Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?

      Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.

      Door Maureen Butink2021-08-18
      summer
      Blogartikel

      De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

      De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

      2021-07-01
      Nl ebook
      Whitepaper

      De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

      Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

      2020-07-23