1. Home>
 2. Over ons>
 3. Persberichten>

Werknemers in Nederland boeken makkelijk hun vakantie wanneer ze willen

Meer dan de helft (55%) van de Nederlandse werknemers kan zijn vakantiedagen doorgaans opnemen op een moment dat hem het beste past. Een bijkomende 22% krijgt altijd de vrije keuze hiervoor. Daartegenover staat dat 7% van de Nederlandse werknemers hun vakantie niet kunnen opnemen wanneer ze willen. Dit blijkt uit een onderzoek door HR-dienstenverlener SD Worx over werknemerstevredenheid, motivatie, betrokkenheid en engagement.

Van de ondervraagde landen kunnen werknemers in België het makkelijkst vakantie nemen wanneer ze willen: 84% van de werknemers heeft meestal of altijd de vrije keuze. Frankrijk scoorde het laagst van alle landen. Daar kan 72% van de werknemers meestal of altijd hun vakantie regelen wanneer ze dat willen. 

  Com_Press_754_1080_1

  Uit het onderzoek blijkt dat een vierde van de Nederlandse werknemers (39%) zijn vakantie rechtstreeks met de leidinggevende regelt. Vakantie regelen met zowel de rechtstreekse leidinggevende als collega’s komt met 34% nipt op de tweede plaats. Zo'n 19% van de werknemers beslist samen met collega's over hun vakantieperiode. Werknemers in Nederland zijn met 5% het minst in de mogelijkheid om geheel zelfstandig vakantie te regelen. België scoort hier opnieuw het hoogst met 17%. 

  Oostenrijk scoorde het hoogst op het gebied van samenwerking bij het regelen van vakantieverlof. 36% van de werknemers geeft aan dat ze hun vakantieverlof regelen met zowel een directe leidinggevende als hun collega's. Duitsland en Frankrijk kwamen met 35% op de tweede plaats en Nederland daar net achter met 34%. 

   Com_Press_872_1052_2

   Mark Bloem, Managing Director SD Worx Nederland, licht toe: "Aangezien het evenwicht tussen werk en privéleven de laatste jaren steeds belangrijker is geworden, is het niet verwonderlijk dat de meeste werknemers over het algemeen vakantieverlof kunnen nemen binnen een periode die zij zelf kiezen. Het is echter wel interessant  om te zien hoe elk land anders is. België lijkt bijvoorbeeld voorop te lopen als het gaat om het geven van vrijheid aan werknemers over vakantie in vergelijking met de rest van Europa. Gezien de toenemende behoefte van werknemers aan autonomie over hun werk en de gevolgen daarvan voor de productiviteit, heeft de rest van Europa een reële kans om te bepalen hoe het aanvragen van vakantieverlof kan worden gestructureerd".