1. Home>
 2. Over ons>
 3. Persberichten>

Onderzoek van Protime en SD Worx: bijna driekwart van de Nederlanders kan flexibel werken

Nederland de verste achterblijver in Europa op het gebied van flexibel werken

Breda, 24 september 2019. Flexibel werken is bij Nederlandse ondernemingen goed ingeburgerd. Maar liefst 72% van de bedrijven staan hun personeel, of bepaalde groepen werknemers, één of meerdere vormen van flexibel werken toe. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek door Protime, specialist in tijdsregistratie en personeelsplanning, en HR-dienstenleverancier SD Worx.

Bijna driekwart van de Nederlandse werknemers kan flexibel werken. Daarmee omarmen Nederlandse bedrijven het nieuwe werken. 35% van alle Nederlandse bedrijven laat zelfs alle werknemers kiezen waar en/of wanneer ze willen werken, of het nu thuis, op een flexibele werkplek of op kantoor is. 37% laat dit toe voor bepaalde werknemers. De mogelijkheid om flexibel te kunnen werken, is meestal gebaseerd op het functietype van de werknemer (57%). 

Van alle onderzochte landen is het Verenigd Koninkrijk de nummer één voor flexibel werken. In totaal biedt 83% van de Britse bedrijven hun personeel of bepaalde groepen werknemers één of meer flexibele arbeidsmogelijkheden aan. In Frankrijk en België bedraagt dit percentage respectievelijk 78% en 76%. Duitsland eindigde met 75% en Nederland scoorde het laagst met slechts 72%.

  Flexibele werktijden op kop

  In alle onderzochte landen zijn flexibele werktijden het populairst in Duitsland. Maar liefst 80% van de bedrijven biedt daar flexibele start- en eindtijden aan hun werknemers aan. In Nederland biedt slechts 36% van de bedrijven flexibele werktijden aan. Hier is thuiswerken juist de meest voorkomende vorm van flexibel werken (51%), gevolgd door gedeelde kantoorruimte/coworking. Dat laatste wordt in Nederland veel vaker toegestaan (46%) dan in het Verenigd Koninkrijk (34%), België (29%), Duitsland (25%) en Frankrijk (23%).

  Peter s’Jongers, CEO van Protime: “De fysieke aanwezigheid van 9 tot 5 op kantoor wordt nog vaak overschat. In de huidige maatschappij, waar werk en privé steeds vaker door elkaar lopen, vragen werknemers meer flexibiliteit om zelf hun werktijd en -locatie te bepalen. Online tijds- en aanwezigheidsregistratie helpt Europese ondernemingen al om het thuiswerk van hun medewerkers mogelijk te maken. In the war for talent spelen deze (online) registratietools dus een belangrijke rol."

  Mark Bloem, Algemeen Directeur SD Worx Nederland: "De technologie heeft ertoe geleid dat flexibel werken beschikbaar is gekomen op een manier die voorheen onmogelijk was. Naarmate de technologie zich ontwikkelt, zal die flexibilisering waarschijnlijk nog verder toenemen. Ik verwacht dat dit een positief effect heeft op het personeelsbestand. Mensen vinden die autonomie en die vrijheid prettig. Je bevordert niet alleen de ervaring van de werknemers door ze meer controle te geven over waar en hoe ze werken, het kan ook de productiviteit verhogen. Daarom is het zo goed om te zien dat zoveel landen in Europa deze manier van denken overnemen.

   Methodiek

   De online survey werd beantwoord door 502 senior professionals in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. De steekproef is representatief voor de specifieke lokale arbeidsmarkten en heeft eenzelfde samenstelling volgens statuut (arbeiders, kantoormedewerkers en ambtenaren), geslacht, regio, werkregime, taal, opleidingsniveau en organisatiegrootte van de actieve werkpopulatie in de betrokken landen. 

    Over Protime

    Protime werd in 1995 opgericht en is marktleider op het gebied van Workforce Management (WFM) en oplossingen voor samenwerking. Dankzij de continue focus op innovatie levert Protime WFM-oplossingen aan een brede en diverse waaier van klanten en markten. Vandaag telt Protime meer dan 5.000 installaties in heel Europa. Protime werd al 7 jaar na elkaar verkozen tot een 'Great Place to Work' en sleepte al 2 keer op rij de titel van 'Best Managed Company' in de wacht. Vandaag stelt het bedrijf meer dan 280 Protimers tewerk in haar kantoren in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk. Protime maakt deel uit van de SD Worx Group.