1. Home>
  2. Over ons>
  3. Persberichten>

Nederlandse werknemers hebben gemiddeld 18 vakantiedagen nodig om zichzelf op te laden

1 op de 3 Europese werknemers werkt tijdens hun vakantie.
Dutch employees holidays
Unsplash

Nederlandse werknemers hebben gemiddeld 18 vrije dagen nodig om zich op te laden; het Europese gemiddelde komt uit op 17 dagen. Daar tegenover staat dat 30 procent van de Europeanen wel eens werkgerelateerde oproepen of mails beantwoordt tijdens de vakantieperiode. Dit blijkt uit onderzoek van Europese HR- en payrolldienstverlener SD Worx onder ruim 10.000 Europese werknemers. Met de zomervakantie in aantocht brengt het bedrijf in kaart hoe werknemers op vakantie gaan: hoeveel vakantiedagen hebben ze nodig om tot rust te komen, nemen ze jaarlijks een vaste vakantieperiode op en hoever vooraf vragen ze dit aan?

    Op zoek naar duurzaam evenwicht in Europa

    Meer dan ooit zijn we op zoek naar een optimale balans tussen werk en privé. De vraag hoeveel vakantiedagen er nodig zijn om te ontspannen, leidt tot wisselende antwoorden onder Europese werknemers. Gemiddeld hebben Europese werknemers 17 dagen vakantie nodig om zich op te laden. Nederland heeft één dag extra nodig en komt op 18 dagen uit. In het Verenigd Koninkrijk zijn 8,5 vakantiedagen voldoende. Italiaanse werknemers hebben een vakantieperiode van 11 dagen nodig. In landen als Spanje en Finland is er een grotere behoefte aan vakantie, waarbij werknemers respectievelijk 27 en 34 dagen prefereren.

      Graphic Holidays

      Er zijn minder grote verschillen als het gaat om een vaste vakantieperiode die jaar na jaar wordt opgenomen. Zo heeft ‘slechts’ 37 procent van de Europese werknemers een vast jaarlijks vakantiepatroon. Vooral Nederlandse (45%), Italiaanse (42%) en Belgische werknemers (42%) nemen jaarlijks een vaste vakantieperiode op. Finse werknemers (23%) doen dat het minst.

      Onder gehuwde en daarna samenwonende werknemers wordt vaker een jaarlijks terugkerend vakantiepatroon gevonden. Van de alleenstaanden heeft maar 1 op de 3 een vaste vakantieperiode. Een kortere vakantieperiode, zoals een verlengd weekend of een vrije dag geniet de voorkeur van 33 procent van de Europese werknemers.

      Opvallend is dat nog eens 37 procent van hen bereid is om onbetaald verlof op te nemen als de vakantie al is verstreken. Ook in Nederland is deze optie populair met 37,8 procent. Deze keuze geldt het minst voor Spaanse werknemers (27%).
       

        1 op de 3 doet werkzaamheden tijdens vakantieperiode

        Het is duidelijk dat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om werk en privé, zoals vakanties, gescheiden te houden. Een derde van de Europese werknemers geeft aan dat ze tijdens de vakantie nog steeds hun werk opvolgen en bijvoorbeeld hun e-mail checken of werkgerelateerde telefoontjes beantwoorden. Het is een gewoonte die vooral herkenbaar is bij Noorse (45%), Nederlandse (37%) en Italiaanse (34%) werknemers. Duitse werknemers zijn tijdens hun vakantie merkbaar minder met werk bezig: 23 procent volgt zakelijke e-mails en telefoontjes op.

        Daarnaast geeft gemiddeld 30 procent van de respondenten aan moeite te hebben met het mentaal loslaten van werk tijdens de vakantieperiode. Vooral Noorse (36%), Engelse (33%) en Italiaanse (32%) medewerkers hebben hier moeite mee. In Nederland gaat het om bijna 1 op de 3 werknemers (30%).
         

          Vakantieaanvragen (nog) niet voldoende gedigitaliseerd

          Bijna vier op de tien (37%) van de Europese werknemers hoeven hun vrije dagen niet van tevoren aan te vragen. Vooral op de Belgische (42%), Engelse (39%), Duitse (38%) en Italiaanse (38%) werkplek is het niet nodig om vooraf vrij te vragen.
          Bij bedrijven waar het nodig is om van tevoren vakantie aan te vragen, zijn er opvallende verschillen in hoeveel dagen vooraf vakantie moet worden aangevraagd. Europese werknemers moeten hun vakantie gemiddeld 37 dagen van tevoren aanvragen. Duitsland loopt voorop met 75 dagen en Spanje volgt met 61 dagen. Nederland sluit de top drie af met 55 dagen.

          Ondanks de toenemende digitalisering op de werkvloer valt op dat vakantieaanvragen niet altijd digitaal worden gedaan. Slechts de helft van de deelnemers geeft aan vakantie via hun desktop of laptop aan te kunnen vragen. Vooral Nederlandse (66%), Noorse (59%) en Zweedse (58%) medewerkers maken hier gebruik van.

          “Het is belangrijk dat medewerkers voldoende flexibiliteit ervaren in hun vakantieplanning, zodat ze kunnen streven naar een optimale werk-privé balans. Hoe dat evenwicht er uiteindelijk uitziet, verschilt van medewerker tot medewerker. Sommigen houden ervan om tijdens hun vakantie volledig los te komen van het werk, terwijl anderen graag een helikopterview houden”, zegt Mark Bloem, directeur bij SD Worx Nederland. “De mogelijkheid om de vakantieplanning snel en zelf te maken – bij voorkeur via een digitaal kanaal – is echter cruciaal voor medewerkers. Digitalisering en automatisering bieden eveneens voordelen voor werkgevers. Het verlost HR-teams van administratieve, tijdrovende taken en creëert ruimte om te focussen op zaken die meer strategische waarde toevoegen, zoals talentbehoud, personeelswelzijn en -werving.”