1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning>

Hoe betaal ik salaris uit bij de overgang van wintertijd naar zomertijd

-Leestijd:: 2 Minuten
Nl_blog_tijd_1200x800

In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gezet, naar 3.00 uur. Voor de meeste mensen betekent dit alleen een uurtje korter slapen, maar wat nu als je werknemers hebt die deze nacht aan het werk zijn? Als je werknemers hebt die in deze nacht aan het werk zijn, moet je er rekening mee houden dat hun dienst een uur korter duurt dan normaal. Hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond? Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.

  1. Eén uur minder betalen

  Je kunt er voor kiezen om één uur minder te betalen. Let wel, werknemers zouden daartegen kunnen protesteren. Strikt genomen hebben zij het recht de duur van een reguliere dienst te werken, en daarvoor betaald te krijgen.

   2. Verlenging van de dienst

   Je kunt er ook voor kiezen om de dienst van de werknemers een uur te verlengen. Een dienst van 22.00 tot 6.30 uur kan worden aangepast naar een dienst van 22.00 uur tot 7.30 uur. Ondanks de wisseling van winter- naar zomertijd werkt de werknemer dan zijn reguliere aantal uren. 

   Let op: als gevolg van deze oplossing kan overlap ontstaan tussen twee diensten, waardoor je – behoudens aanvullende maatregelen – gedurende één uur beschikt over een dubbele bezetting.

    3. Compensatie

    Als je binnen je organisatie werkt met vaste diensten, dan zal het niet praktisch zijn om het dienstrooster voor deze ene nacht aan te passen, zoals bij optie 2. Je kunt er dan ook voor kiezen om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij niet alleen deze nacht, maar ook de dienst in het laatste weekend van oktober (start wintertijd) ingeroosterd worden. In dat geval zullen ze het uur dat ze nu teveel betaald krijgen, dan compenseren door onbetaald een uur langer te werken.  

    Is jouw organisatie gebonden aan een cao? Raadpleeg deze dan en ga na of de cao-partijen niet reeds hebben voorzien in een oplossing. Er zijn de nodige cao’s waarin dit onderwerp terugkomt.

     Wilma Engels
     ByWilma Engels-Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht

     Gerelateerde artikelen

     Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!_1200x800
     Blog

     Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!

      

     Op 3 juni is het Wereld Fietsdag, een goed moment om even stil te staan bij het fietsplan. 

     By Jasper van den Bergen2021-06-03
     Computer
     Blog

     Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen

     Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

     2021-03-01
     vrouw met laptop
     Blog

     Slapend dienstverband in strijd met het goed werkgeverschap

     In april publiceerden we er ook al een artikel over: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan." Verschillende rechtbanken hielden daar tot nu toe een andere opvatting op na. En daarom bracht Advocaat-generaal De Bock er op 18 september jongstleden een advies over uit aan de Hoge Raad. Hierdoor gaat er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen over of het in stand houden van een dienstverband toelaatbaar is.

     By Jilly El Moridi2019-10-01