1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Salaris & beloning >
Modern

Hoe modern is jouw loonbeleid?

Modern

Een doordacht loonbeleid is belangrijk voor een evenwichtig succes van je organisatie. Hoe krapper de arbeidsmarkt, hoe meer we moeten doen om talentvolle medewerkers te binden. Weet jij hoe je dit aanpakt? Welke behoeftes je medewerkers hebben? En hoe je ze activeert om het beste uit zichzelf te halen? Het belangrijkste uitgangspunt is: met de tijd meegaan! De behoeftes van je medewerkers veranderen continu. Als aantrekkelijke werkgever, verander je mee. Maar tegelijkertijd wil je ook de loonkosten in toom en beheersbaar houden. Logisch! Daarom in dit artikel 3 tips voor het duurzaam moderniseren van je loonbeleid. 

    Is salaris de grootste motivator voor medewerkers?

    Nee. Een belangrijke, dat zeker wel. Maar er zijn veel meer criteria die van invloed zijn op de tevredenheid van je medewerkers. In een goed loonbeleid hou je bijvoorbeeld ook rekening met (levenslang) leren, doorgroeimogelijkheden en de work-life balance.

    Weet jij wat jouw medewerkers belangrijk vinden? Onderzoek dit! Ga met ze in gesprek. Want weten wat medewerkers beweegt, is een gouden greep als het gaat om de juiste keuzes maken. Naast loon zijn ook (juist) niet-financiële verloningsvormen van belang. Met zogenoemde ‘benefits’ ben je namelijk in staat om echt onderscheid te maken in de markt en jezelf te profileren als aantrekkelijke werkgever.

      Aan de slag maar je weet nog niet precies hoe?
      Download ons eBook met handige stappen:

      Benchmark je loonbeleid
      - Intern en extern

      Optimaliseer je loonbeleid
      - Maak strategische keuzes voor je arbeidsvoorwaarden
      - Tips voor een eigentijds loonbeleid

        Download the ebook

         Wil jij meer aansluiten bij de behoeftes van je medewerkers, jezelf onderscheiden en je employer brand versterken zonder hoge extra kosten? Ga dan voor de volgende 3 tips:

          #1 Laat medewerkers hun eigen loonpakket (deels) samenstellen

          Met een vraaggestuurd en flexibel loonpakket, bied je werknemers de gelegenheid om binnen een gesteld totaalbudget ‘benefits’ zelf samen te stellen. Bijvoorbeeld voor mobiliteit en tools, maar ook voor verzekeringen, vakantiedagen of persoonlijke ontwikkeling. 

          Ook in zaken die betrekking hebben op het privéleven maar tegelijk een grote impact hebben op de work-life balans, liggen kansen. Steeds meer zogenoemde ‘new age benefits’ worden geïntegreerd in loonpakketten. Denk aan sporten op kantoor, een was- en strijkdienst of schoonmaak-sessies thuis. 

            Met een flexibel loonpakket kom je volledig tegemoet aan de (verschillende) persoonlijke wensen van je medewerkers, zonder dat dit impact heeft op je loonkosten. Een budget-neutrale oplossing! 

              #2 Beloon extra naar waardering

              Het effect van bonussen wordt nogal eens in twijfel getrokken, door het ontbreken van een langetermijneffect. De vraag is ook of medewerkers anno nu, die eerder gemotiveerd worden door flexibele werktijden dan door geld, hier nog wel gevoelig voor zijn? Maar het antwoord is: ja. Extra beloningen voor bijzondere prestaties hebben effect als medewerkers het ervaren als waardering. Erkenning voor een geleverde prestatie motiveert. Het zorgt voor een positieve stimulans voor prestaties in de toekomst, waardoor doelstellingen sneller worden behaald of waardoor het teamgevoel wordt versterkt. Op deze manier jaagt een extra beloning dus zeker meer succes aan, of de juiste vibe; zoals een winnaarsmentaliteit of innovatie-mindset. 

                Zorg dat extra beloningen, zoals voor een bijzondere prestatie of het aandragen van een innovatief idee, aanvoelen als erkenning. 

                  Een waardevolle bijdrage kunnen leveren, geeft voldoening. En dat is precies wel een motivator die werkt, ook voor de langere termijn. Het is hierbij wel van belang dat het verband tussen de prestatie en de beloning makkelijk gelegd kan worden. Hier moet dus niet teveel tijd tussen zitten. Een zekere onvoorspelbaarheid in het geven van beloningen, vergroot eveneens het positieve effect. En het zelf uitkiezen van de beloning, maakt het cirkeltje voor medewerkers die meer regie willen hebben helemaal rond. 

                    #3 Stimuleer groei en ontwikkeling

                    Een sterke leercultuur bevorderen, is de derde tip. Want blijven leren en ontwikkelen is zowel voor medewerkers als voor een organisatie cruciaal. De werkcontext en functies veranderen continu. 

                      Medewerkers moeten gemotiveerd worden om te blijven leren en zelf verantwoordelijkheid (kunnen) nemen over hun persoonlijke ontwikkeling. 

                        Naast het aanbieden van opleidingsbudgetten, zijn er veel meer opties om de leercultuur binnen je organisatie te bevorderen. Zoals de teams meer verantwoordelijkheid geven (zelfsturendheid). Maar ook taken laten rouleren, mentorschap invoeren, learning-on-the-job of het uitwisselingen van personeel zijn opties die lang niet altijd worden toegepast. Medewerkers buiten hun eigen expertise laten meekijken of meewerken, stimuleert talentontwikkeling, werkplezier en daarmee uiteindelijk: duurzame inzetbaarheid. 

                          Tot slot: helder communiceren!

                          Maak je loonbeleid goed zichtbaar voor je medewerkers. Zo voorkom je onduidelijkheden, discussies en misverstanden intern. En extern trek je er precies die mensen mee aan, die goed bij je organisatie passen. Er bestaat geen kant- en klare oplossing. Een uniek loonbeleid op maat van jouw organisatie; dat werkt! Wil je jouw loonbeleid moderniseren, maar weet je nog niet precies hoe? De belangrijkste stappen naar een duurzaam loonbeleid staan op een rijtje in dit stappenplan.