1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Salaris & beloning >
Loonkostenvoordeel bij overgang onderneming

Loonkostenvoordeel voortgezet bij overgang van onderneming

De Wet tegemoetkomingen Loondomein (Wtl) biedt werkgevers een tegemoetkoming in de loonkosten bij het aannemen of in dienst houden van mensen in een kwetsbare positie op de arbeidsmarkt. Het is de vervanger van de vroegere premiekortingen. 

Onder de oude wet- en regelgeving van de premiekortingen kenden we de mogelijkheid om de premiekortingen te blijven toepassen, ook bij overgang van een onderneming. In de Wtl is hiervoor géén specifieke bepaling opgenomen, maar uit jurisprudentie blijkt dat de rechter de laatste tijd steeds meer geneigd is om de tegemoetkoming juist wél te laten voortzetten.

    De term ‘werkgeversbegrip’ nader bekeken

    De Wet tegemoetkomingen Loondomein (Wtl) bestaat uit het lage inkomensvoordeel LIV) en het loonkostenvoordeel (LKV). Beide regelingen bieden een tegemoetkoming in de loonkosten voor het aannemen of in dienst houden van mensen met een laag inkomen, ouderen met een uitkering en mensen met een arbeidsbeperking.

    Als je het werkgeversbegrip in de Wtl heel letterlijk uitlegt zou de tegemoetkoming niet voortgezet kunnen worden bij overgang van onderneming. In dat geval is de werkgever namelijk gelijk aan de inhoudingsplichtige voor de Wet LB 194 en de werkgever in de zin van de Wfsv. 

    In de jurisprudentie zien we de laatste tijd echter dat de rechter steeds vaker geneigd is om de tegemoetkoming juist wél te laten voortzetten bij overgang van onderneming. De rechter kijkt dus vooral naar het doel en de strekking van de wet, in plaats van naar de letterlijke, grammaticale uitleg ervan. 

      Bij een overgang van onderneming gaan alle rechten en plichten uit de arbeidsovereenkomst over op de overnemende partij. Volgens de A-G bij de Hoge Raad gaat dus ook het recht op de tegemoetkoming over op de overnemende werkgever. 

      Een uitspraak van de Hoge Raad in de procedure ECLI:NL:PHR:2023:341 wordt verwacht in het najaar van 2023.

        Overgang van onderneming of contractovername gehad in 2022? Controleer dan of bezwaar zinvol is

        Is er in 2022 binnen jouw organisatie sprake geweest van een overgang van onderneming? Of zijn er werknemers in dienst gekomen via een contractovername en had de overdragende werkgever recht op een tegemoetkoming? Dan kan het zinvol zijn om bezwaar te maken tegen de beschikking Wtl over 2022. 

        Hulp nodig bij het indienen van het bezwaar? We staan voor je klaar.  Ga je toch liever zelf aan de slag met het bezwaar? Dan hebben we hier een paar handige tips voor je:

        • Voor het bezwaar kun je het recent gepubliceerde formulier Bezwaar Loonheffingen gebruiken, maar uiteraard is dat niet verplicht. Het bezwaar kan ook nog steeds per brief worden ingediend.
        • Hou de bezwaartermijn van 6 weken na dagtekening van de beschikking Wtl in acht. 
        • In het bezwaar dien je te verwijzen naar de procedure bij de Hoge Raad, aan te geven om welke werknemers het gaat en op welke tegemoetkoming recht bestaat per werknemer. 
        • Vergeet niet de doelgroepverklaringen toe te voegen. 
          Jasper van den Bergen

          Jasper van den Bergen

          Tax Consultant

          Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.