1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning>

Wijziging in transitievergoeding door Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)

-Leestijd:: 3 Minuten
NL_blog_law_1200x800

Hoewel het inmiddels bijna 1 januari 2020 is, blijven de actualiteiten rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) elkaar in rap tempo opvolgen. Bij brief van 13 december 2019 informeert Minister Koolmees de Tweede Kamer over een tweetal belangrijke zaken.

  1. Maximering compensatie transitievergoeding - uitstel

  Werkgevers die een langdurig zieke werknemer ontslaan (of ontslagen hebben), kunnen met ingang van 1 april 2020 bij UWV een compensatie claimen voor de transitievergoeding. De compensatie is onder andere gemaximeerd op het bedrag aan loon dat tijdens de 104 weken loondoorbetalingsperiode is doorbetaald. Omdat onduidelijk is hoe dit maximum uitpakt in situaties waarin tijdens de loondoorbetalingsperiode tevens sprake is van een uitkering of loonkostensubsidie, is de inwerkingtreding van deze maximering voor onbepaalde tijd uitgesteld. Zodoende kan nader worden onderzocht of, hoe en met welke van de eventueel verstrekte socialezekerheidsuitkeringen bij het vaststellen van het maximale compensatiebedrag rekening kan worden gehouden.

   2. Compensatieregeling ook van toepassing op beëindiging van slapende dienstverbanden

   Op 8 november 2019 heeft de Hoge Raad bepaald dat een slapend dienstverband op verzoek van de werknemer moet worden beëindigd, met betaling van een transitievergoeding. In zijn brief legt Minister Koolmees uit hoe dit arrest zich verhoudt tot de compensatieregeling. Uit de brief van Minister Koolmees kunnen de navolgende lessen worden getrokken.

   •  UWV zal werkgevers compenseren die een werknemer op basis van de uitspraak van de Hoge Raad een transitievergoeding betalen.
   • Werkgevers met werknemers die zich in een slapend dienstverband bevinden, doen er verstandig aan vóór 1 januari 2020 tot schriftelijke overeenstemming te komen over beëindiging van het dienstverband. Of een aanvraag voor een ontslagvergunning in te dienen bij UWV. Gebeurt dit pas op of na 1 januari 2020, dan zal de transitievergoeding waarschijnlijk niet volledig door UWV worden gecompenseerd.

   Meer weten? 

    Ralph Koks
    ByRalph Koks-Jurist arbeidsrecht en gegevensbescherming

    Ralph is al zijn gehele werkzame leven actief binnen het arbeidsrecht. Met de komst van de AVG (GDPR) heeft hij gegevensbescherming aan zijn expertise toegevoegd. Begin 2016 verruilde Ralph zijn baan als advocaat voor zijn huidige functie binnen SD Worx. Ralph adviseert zowel kleine als grote (internationale) werkgevers, beschikt over ruime proceservaring en verzorgt regelmatig opleidingen.

    Gerelateerde artikelen

    Man op fiets
    Blog

    Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!

    Op 3 juni is het Wereld Fietsdag, een goed moment om even stil te staan bij het fietsplan. 

    By Jasper van den Bergen2022-06-02
    Computer
    Blog

    Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen

    Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

    2021-03-01
    vrouw met laptop
    Blog

    Slapend dienstverband in strijd met het goed werkgeverschap

    In april publiceerden we er ook al een artikel over: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan." Verschillende rechtbanken hielden daar tot nu toe een andere opvatting op na. En daarom bracht Advocaat-generaal De Bock er op 18 september jongstleden een advies over uit aan de Hoge Raad. Hierdoor gaat er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen over of het in stand houden van een dienstverband toelaatbaar is.

    By Jilly El Moridi2019-10-01