1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Talent- & performancemanagement >
FR_Team SD Worx_group_1200x804

Team SD Worx bij Olympische Spelen in Tokio

Liefst negen wielrensters van Team SD Worx nemen deel aan de Olympische Spelen in Tokio. Anna van der Breggen zal in de Japanse metropool als de titelverdedigster van de wegwedstrijd van Rio de Janeiro 2016 in actie komen voor Nederland. ‘VDB’ pakte vijf jaar geleden ook brons op de tijdrit, terwijl Jolien D’hoore diezelfde medaille op het omnium op de baan pakte voor België. 

Zondag 25 juli vindt de wegwedstrijd met de finish op de Fuji International Speedway plaats. Op woensdag 29 juli wordt de tijdrit (22,1 kilometer) rond dezelfde locatie verreden. De mountainbikewedstrijd is op dinsdag 27 juli rondom het velodroom van Izu. Op deze wielerbaan vindt op 6 augustus de koppelkoers voor vrouwen plaats.

Sportief manager Danny Stam van Team SD Worx, die ook in Tokio aanwezig zal zijn, neemt de kansen van zijn negen rensters op ’s werelds belangrijkste sportevenement door.

  Anna

  Danny Stam: “De afgelopen weken heeft Anna van der Breggen nogmaals onderstreept dat zij de grote favoriete is om opnieuw de olympische titel te veroveren. In de Giro d’Italia Donne was ze andermaal een klasse apart en wist ze deze belangrijke rittenkoers voor de vierde keer in haar loopbaan te winnen. Het bijzondere van deze Olympische Spelen voor haar is dat het haar laatste grote evenement wordt waar ze in actie komt. Het parcours lijkt op haar lijf geschreven, al kan Anna met haar talent en ervaring op vrijwel iedere omloop goed uit de voeten. Ook in de tijdrit reken ik haar tot de favorieten. Vorig jaar veroverde ze in Imola (Italië) voor het eerst de wereldtitel in de strijd tegen de klok. En ook in de Giro heeft ze begin juli oppermachtig de tijdrit gewonnen. In Tokio verwacht ik wel sterke tegenstand van de Amerikaanse Chloe Dygert en de Zwitserse Marlen Reusser.” 

   demi

   Danny Stam: “Ik reken Demi Vollering in de wegwedstrijd tot de medaillekandidaten. Je krijgt eerst de lastige klim, waarop een groep met de betere klimsters zal wegrijden. Vervolgens krijgen we een circuit dat mij op papier aan Luik-Bastenaken-Luik doet denken. De Ardennenklassieker is Demi’s favoriete wedstrijd en die wist ze dit voorjaar te winnen. Vervolgens heeft ze eind juni ook nog La Course op haar naam weten te schrijven. Demi kan bergop met de besten mee, maar heeft als extra wapen ook nog haar sterke sprint. Na een zware wedstrijd hoeft ze voor niemand angst te hebben in de sprint. Dat heeft ze inmiddels vaak genoeg bewezen. Het worden voor haar de eerste Olympische Spelen. Dat is een ervaring op zich. Ze zal zich echt op de wedstrijd moeten focussen en het randgebeuren naast zich neer moeten leggen. Anna van der Breggen heeft in Rio de Janeiro immers bewezen dat je ook al op je eerste Olympische Spelen direct goud kunt pakken.” 

    amy

    Danny Stam: “Met Kirsten Wild komt Amy Pieters uit op de koppelkoers op de baan. Daar zal het Nederlandse koppel dé grote favoriet voor de olympische titel zijn. Ze zijn de afgelopen jaren twee keer wereldkampioen in deze discipline geworden. En beide rensters hebben de afgelopen maanden aangetoond dat ze naar een goede topvorm hebben toegewerkt. Zo werd Amy Pieters nog Nederlands kampioen op de weg. Uit eigen ervaring kan ik wel aangeven dat de koppelkoers nooit zekerheid op een medaille biedt. Er kan ontzettend veel misgaan en alles moet op z’n plek vallen.” 

     jolien

     Danny Stam: “Samen met onze nieuwe aanwinst vanaf 2022 voor Team SD Worx Lotte Kopecky vormt Jolien D’hoore een ijzersterk tweetal voor de koppelkoers op de baan. Het zijn twee topwielrensters die een goed gevoel voor het rijden op de piste hebben. Zij moeten zeker in staat worden geacht om voor een podiumplaats te rijden. Eigenlijk vallen hun prestaties de laatste jaren op het WK mij enigszins tegen, als je dit afzet tegen de hoeveelheid kwaliteit die ze allebei hebben. Ik denk dat het voor hen heel belangrijk is dat ze gelijk goed in de wedstrijd zitten. Als in de wedstrijd het vertrouwen groeit, dan kunnen ze de strijd met Nederland aangaan voor de gouden medaille.”

      Ashleigh

      Danny Stam: “In de afgelopen Giro d’Italia Donne heeft Ashleigh aangetoond dat ze klaar is voor de Olympische Spelen. In Italië won ze een bergrit en eindigde ze als tweede in het klassement, na Anna van der Breggen. Sinds we haar bij de ploeg hebben gehaald zie je dat ze iedere maand stappen aan het zetten is. Ashleigh is een renster waar in de wegwedstrijd in Tokio serieus rekening mee moet worden gehouden. Bergop behoort ze bij de betere rensters van het peloton. Het parcours gaat haar dan ook goed liggen. Daarbij is ze eigenlijk het hele jaar al met de Olympische Spelen bezig. Nog meer dan de Europese rensters steken voor haar als Zuid-Afrikaanse de Olympische Spelen boven alle andere wedstrijden uit. Dit is de plek waar zij in haar thuisland eeuwige roem kan winnen.”

       Kata

       Danny Stam: “Kata Blanka Vas is pas enkele maanden bij ons. Zij zal zich in onze ploeg voornamelijk richten op het veldrijden en mountainbiken, al heeft ze ook op de weg reeds aangetoond met de beteren mee te kunnen. In Tokio komt ze uit op de mountainbikewedstrijd. De afgelopen weken heeft ze goede resultaten neergezet op de mountainbike, maar we moeten er wel rekening mee houden dat dit allemaal wedstrijden voor beloften onder de 23 jaar waren. Kata Blanka is pas 19 jaar jong en zij moet in Tokio voor zichzelf gewoon een mooi resultaat behalen en vooral veel ervaring op doen. Dit evenement moet ze als een tussenstap zien naar haar succesvolle toekomst.”

        Anna

        Danny Stam: “Het is een hele eer voor Anna Shackley dat ze als 20-jarige direct geselecteerd is voor Groot-Brittannië om de wegwedstrijd en tijdrit op de Olympische Spelen te rijden. Dat is ook vanuit de Britse bond een erkenning voor haar talent. Ze zal in de wegwedstrijd vooral in dienst moeten rijden voor Lizzie Deignan-Armitstead. Daar zal ze zich helemaal voor moeten wegcijferen en dat kan ze ook heel goed. In de tijdrit moet ze proberen een voor haar zo goed mogelijk resultaat neer te zetten. Het is echter niet realistisch dat ze bij de eersten zal eindigen. Ook zij moet de Olympische Spelen zien als een belangrijke ervaring voor haar toekomst. In haar eerste jaar bij Team SD Worx is zij voor mij een van de verrassingen die een enorme ontwikkeling laat zien. Wat ze vooral in de Vuelta a Burgos presteerde, had ik nog niet van haar verwacht. Ze heeft de potentie om uit te groeien tot een van de betere rensters van het peloton.”

         Karol

         Danny Stam: “De Olympische Spelen in Tokio gaan het laatste optreden van Karol-Ann Canuel in haar loopbaan zijn. Het zou fijn zijn wanneer ze haar carrière met een mooi resultaat kan afsluiten. Liefst zes jaar lang heb ik haar in mijn ploeg gehad en steeds was ze een super waarde voor de ploeg. Zij is dé ideale teamplayer, waarvan ik het eigenlijk zonde vind dat ze stopt. In Tokio richt ze zich vooral op de tijdrit en heeft ze zich stiekem als doel gesteld om in de top-vijf te eindigen. Ik denk dat dit een hele uitdaging is. In de wegwedstrijd heeft ze op de WK’s vaak genoeg aangetoond een rol van betekenis te kunnen spelen. Dat verwacht ik nu ook weer van haar. Ze verdient dat ook.”

          Christine

          Danny Stam: “Voor Christine Majerus worden dit na London 2012 en Rio 2016 de derde Olympische Spelen. Je kunt dat ook stellen dat zij door de wol is geverfd. Zij is een super constante en goede renster. Op WK’s en vorige Olympische Spelen zag je haar nadeel dat ze als Luxemburgse steeds in haar eentje moet opboksen tegen blokken zoals Nederland en Italië. In principe komt ze beter tot haar recht op Vlaamse parcoursen dan in de heuvelklassiekers. Wat dat betreft is Tokio niet haar meest ideale omloop. Zij is echter een renster die overal goed uit de voeten kan en in staat moeten worden geacht om een snelle tijd neer te zetten die ook op haar al mooie palmares hoort. Als alles meezit in de tijdrit moet ze ook hier een keurig resultaat kunnen realiseren. Ze is er in ieder geval gebrand op.”