De dagen worden weer langer, de temperaturen stijgen en de lente lonkt. Daarbij hoort ook de overstap naar de zomertijd: in de nacht van zaterdag 28 maart op zondag 29 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gedraaid naar 3.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar het zomeruur geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap tijdens die bewuste nacht.
Maar hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond wanneer werknemers deze nacht aan het werk zijn? Voor bedrijven kan het lastig zijn om goed om te gaan met de overstap. “Dan moet er rekening mee gehouden worden dat diensten een uur korter duren dan normaal”, vertelt Ralph Koks, jurist arbeidsrecht en gegevensbescherming bij SD Worx. Ralph geeft een aantal tips aan werkgevers:
Een van de opties die u heeft is om ervoor te kiezen één uur minder uit te betalen. Let wel op dat werknemers daartegen kunnen protesteren. Strikt genomen hebben zij het recht de duur van een reguliere dienst te werken, en daarvoor betaald te krijgen. Neem zo’n besluit altijd in goed overleg en geef daarbij uw beweegredenen aan. Heldere communicatie is daarin het uitgangspunt.
U kunt er ook voor kiezen om de dienst van de werknemers met een uur te verlengen vanwege het ingekorte uur. Een dienst van 22.00 tot 6.30 uur kan dan worden aangepast naar een dienst van 22.00 uur tot 7.30 uur. Ondanks de wisseling van winter- naar zomertijd, werkt de werknemer dan zijn of haar reguliere aantal uren. Let bij een dergelijke keuze goed op een tweetal zaken. Allereerst de daaropvolgende diensten. Het kan namelijk zijn dat er een overlap ontstaat door het verlengen van de eindtijd – en u dus een dubbele bezetting heeft. Ten tweede de minimale wettelijke rusttijd tussen twee diensten.
Indien u binnen uw organisatie werkt met vaste diensten, dan zal het niet praktisch zijn het dienstrooster voor deze ene nacht aan te passen. U kunt er dan ook voor kiezen om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij tevens de dienst in het laatste weekend van oktober vervullen (start wintertijd). In dat geval zullen ze het uur dat ze nu te veel betaald krijgen, dan compenseren door onbetaald een uur langer te werken.
Met deze tips is uw organisatie goed voorbereid op de aankomende zomertijd. Bent u reeds gebonden aan een cao? Raadpleeg deze dan en ga na of de cao-partijen wellicht hebben voorzien in een oplossing. In veel cao’s komt dit onderwerp terug.
Door Ralph Koks - Jurist arbeidsrecht en gegevensbescherming
Ralph is al zijn gehele werkzame leven actief binnen het arbeidsrecht. Met de komst van de AVG (GDPR) heeft hij gegevensbescherming aan zijn expertise toegevoegd. Begin 2016 verruilde Ralph zijn baan als advocaat voor zijn huidige functie binnen SD Worx. Ralph adviseert zowel kleine als grote (internationale) werkgevers, beschikt over ruime proceservaring en verzorgt regelmatig opleidingen.