1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Arbeidsrecht>
pasgeboren baby in armen

Betaald ouderschapsverlof – een terugblik op dit jaar

Sinds 2 augustus dit jaar kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen. Inmiddels zijn we al een aantal maanden op weg en hebben we de nodige vragen van werkgevers mogen beantwoorden. In dit artikel blikken we terug op een paar veelgestelde vragen.

    UWV beantwoordt veelgestelde vragen

    Op 8 december heeft het UWV op zijn website antwoord gegeven op de twee meest gestelde vragen dit jaar:

    “Hoe werkt het als een ouder nog maar een halve werkweek betaald ouderschapsverlof kan opnemen?
    Soms lukt het uw werknemer niet om de volledige 9 werkweken betaald ouderschapsverlof op te nemen. Of het kind wordt in het midden van een werkweek 1 jaar of is in het midden van een werkweek 1 jaar in het gezin opgenomen. U doet dan toch een aanvraag voor een uitkering voor een hele werkweek. Wij berekenen de uitkering dan tot de juiste datum.

    Hoe doe ik een tweede of derde betaalverzoek, zonder de uitkering opnieuw aan te vragen?
    Als u een uitkering betaald ouderschapsverlof aanvraagt is dit meteen een eerste betaalverzoek. Om een volgend betaalverzoek in te dienen gaat u in het werkgeversportaal naar ‘Overzicht aanvragen’. Klik op de melding van de werknemer, daarna op ‘Acties’ en dan op ‘Nieuw betaalverzoek’. Let op: U hoeft dus niet opnieuw een aanvraag voor een uitkering betaald ouderschapsverlof te doen.”

    Werknemers tegelijk met betaald ouderschapsverlof

    Voor de meeste werkgevers zijn de basisregels rondom ouderschapsverlof inmiddels wel duidelijk. Maar ook werknemers zijn inmiddels goed bekend met deze verlofvorm. Zo komt het in de praktijk steeds meer voor dat werknemers tegelijkertijd ouderschapsverlof willen opnemen. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Is dit te voorkomen?

    Nee, vanuit juridisch oogpunt is dit niet of nauwelijks te voorkomen. Je mag als werkgever de opname van ouderschapsverlof namelijk niet weigeren. Wat kun je eventueel wel doen?

    • Een andere invulling van het verlof voorstellen, wanneer het voorstel van de werknemer ervoor zorgt dat de bedrijfsvoering ernstig in de knel komt. Is echter geen sprake van een zwaarwegend bedrijfsbelang, dan is ook dit niet toegestaan en dien je akkoord te gaan met het (oorspronkelijke) voorstel van de werknemer. Deze regel geldt voor zowel betaald als onbetaald verlof.
    • Inventariseren welke werknemers de komende periode aanspraak kunnen maken op (betaald) ouderschapsverlof, wie dat daadwerkelijk willen opnemen en welke spreiding van werk- en verlofuren zij in gedachten hebben. Als dan blijkt dat hierdoor een bezettingsprobleem gaat ontstaan, dan kun je tijdig in overleg gaan met de werknemers over een andere verdeling van de werk- en verlofuren. Lukt dat niet, dan zou eventueel het tijdelijk inhuren van personeel een oplossing zijn, gelet op het feit dat je als werkgever geen loon hoeft te betalen over de opgenomen ouderschapsverlofuren. De uitkering van het betaald ouderschapsverlof wordt namelijk door het UWV betaald.

      Vragen, of hulp nodig?

      Wij assisteren je graag. Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465.