1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Mobiliteit>
Mobiliteitsbudget

Het mobiliteitsbudget, hét alternatief voor de heilige koe?

In een tijd van veranderende werkpatronen en groeiende aandacht voor duurzaamheid worden mobiliteitsbudgetten en leaseauto's steeds belangrijker voor werknemers. Hoewel de verkeersdruk fluctueert, blijft het forfaitaire belastbare voordeel van het privégebruik van bedrijfswagens ongewijzigd. De heilige koe wordt een melkkoe. Auto’s zonder co2-uitstoot worden nog gedeeltelijk ontzien, maar zelfs voor die auto’s loopt de bijtelling steeds weer verder op.

Thuiswerken en digitalisering zorgen voor veranderend reisgedrag

Thuiswerken was al in opkomst, maar de pandemie heeft deze trend in een stroomversnelling gebracht. Waar een aantal jaar geleden nog bijna niemand gebruik maakte van Teams of Zoom, kunnen we nu een wereld zonder bijna niet meer voorstellen. Terwijl de maximumsnelheid op de snelweg is teruggeschroefd, is binnen enkele jaren glasvezel gemeengoed. Op de digitale snelweg lijkt de snelheid onbegrensd.

De vergaande digitalisering zorgt voor een veranderend reisgedrag. Dit wordt nog eens versterkt doordat duurzaamheid een steeds belangrijker thema vormt voor ondernemers. Om tegemoet te komen aan het veranderende reisgedrag, kun je als werkgever werken met een mobiliteitsbudget.

Wat is het mobiliteitsbudget?

Een mobiliteitsbudget bestaat in beginsel uit een bruto vergoeding per werknemer. Het budget kan worden aangewend voor diverse vormen van vervoer. Elke vorm van vervoer kent bepaalde fiscale voorwaarden en beperkingen. Conform de geldende regels wordt het vervoer vanuit het budget gefinancierd.

Werknemers zullen het mobiliteitsbudget waarderen vanwege de grote mate van keuzevrijheid die zij hiermee verkrijgen. Door efficiënt te reizen, houden zij wellicht nog een gedeelte van het budget over. Zo worden jouw werknemers geprikkeld om mee te werken aan jouw duurzaamheidsdoel. Door het slim gebruiken van het mobiliteitsbudget, kun jij je werknemers meer bieden tegen dezelfde kosten. En tegelijkertijd sluit je nauwer aan bij hun behoeften!

Advies mobiliteitsbudget

Wil jij precies weten hoe een mobiliteitsbudget werkt, dan is het SD Worx Mobiliteitspakket iets voor jou. Je ontvangt niet alleen het advies, in een Teams-vergadering van 30 minuten beantwoordt een van onze fiscalisten aanvullend tevens eventuele aanvullende vragen. Je ontvangt uitgebreid advies, een template mobiliteitsreglement en een half uur fiscaal overleg. Zodoende krijg je altijd een advies dat is toegespitst op de situatie van jouw onderneming, en bepaal je met het reglement zelf hoe ver de keuzevrijheid van jouw werknemers zal gaan. Dit alles ontvang je voor een vaste prijs van € 745,00 excl. 21% btw.

  Wil je advies over het SD Worx Mobiliteitsbudget? 

  Het Advies Mobiliteitsbudget wordt aangeboden voor een bedrag van € 745 excl. 21% btw. Het genoemde template mobiliteitsreglement en consult met een van de fiscalisten is inbegrepen.

   Ik wil advies over een mobiliteitsbudget

   Wil jij zelf een mobiliteitsbudget samenstellen?

   Wil je meer weten over hoe een mobiliteitsbudget werkt, hoe je een mobiliteitsbudget kunt berekenen en welke voordelen het jou en jouw werknemers oplevert? Onze arbeidsjuristen hebben een gratis overzicht gemaakt om je op weg te helpen met het mobiliteitsbudget. 

    Download gratis overzicht
    Jasper van den Bergen

    Jasper van den Bergen

    Tax Consultant

    Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.