Het mobiliteitsbudget, hét alternatief voor de heilige koe?
-Leestijd:: 3 MinutenWerk thuis als het kan, blijf zoveel mogelijk thuis en ga maximaal 1 keer per dag ergens op bezoek. Dit zijn maatregelen van het kabinet om de coronapandemie te bestrijden. Ze zijn geënt op het beperken van het aantal contactmomenten. Dat heeft automatisch ook invloed op het onderwerp mobiliteit.
Hoewel dit met ups en downs gaat, zien we de filedruk veranderen. Ondanks dat de bedrijfswagen wat vaker stil staat, blijft het forfaitaire belastbare voordeel van het privégebruik gelijk. De heilige koe wordt een melkkoe. Auto’s zonder co2-uitstoot worden nog gedeeltelijk ontzien, maar zelfs voor die auto’s loopt de bijtelling in 2022 weer verder op.
Ook los van de coronapandemie was thuiswerken al aan een opmars bezig. Feit is wel dat die opmars als gevolg van corona enorm is versneld. Waar twee jaar geleden nog bijna niemand gebruik maakte van MS Teams of Zoom, zijn tegenwoordig zelfs grootschalige digitale evenementen geen uitzondering meer. Terwijl de maximumsnelheid op de snelweg is teruggeschroefd, is binnen enkele jaren glasvezel gemeengoed. Op de digitale snelweg lijkt de snelheid onbegrensd.
De vergaande digitalisering zorgt voor een veranderend reisgedrag. Dit wordt nog eens versterkt doordat duurzaamheid een steeds belangrijker thema vormt voor ondernemers. Om tegemoet te komen aan het veranderende reisgedrag, kun je als werkgever werken met een mobiliteitsbudget.
Een mobiliteitsbudget bestaat in beginsel uit een bruto vergoeding per werknemer. Het budget kan worden aangewend voor diverse vormen van vervoer. Elke vorm van vervoer kent bepaalde fiscale voorwaarden en beperkingen. Conform de geldende regels wordt het vervoer vanuit het budget gefinancierd.
Werknemers zullen het mobiliteitsbudget waarderen vanwege de grote mate van keuzevrijheid die zij hiermee verkrijgen. Door efficiënt te reizen, houden zij wellicht nog een gedeelte van het budget over. Zo worden jouw werknemers geprikkeld om mee te werken aan jouw duurzaamheidsdoel. Door het slim gebruiken van het mobiliteitsbudget, kun jij je werknemers meer bieden tegen dezelfde kosten. En tegelijkertijd sluit je nauwer aan bij hun behoeften!
Wil jij precies weten hoe een mobiliteitsbudget werkt, dan is het SD Worx Mobiliteitspakket iets voor jou. Het pakket bevat een uitgebreid advies over dit onderwerp, een template mobiliteitsreglement en een half uur fiscaal overleg. Zodoende krijg je altijd een advies dat is toegespitst op de situatie van jouw onderneming, en bepaal je met het reglement zelf hoe ver de keuzevrijheid van jouw werknemers zal gaan. Dit alles ontvang je voor een vaste prijs van € 745,00 excl. 21% btw.
Meer informatie over het SD Worx Mobiliteitsbudget?
Faciliteer je medewerkers met onze nieuwste oplossingen.
Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.
Gerelateerde artikelen
Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!
Op 3 juni is het Wereld Fietsdag, een goed moment om even stil te staan bij het fietsplan.
Hoe motiveer je werknemers om weer naar kantoor te komen?
Na het vervallen van de coronamaatregelen en het thuiswerkadvies, wordt er bij veel bedrijven weer verwacht dat medewerkers op de werkplek verschijnen. Niet alle werknemers staan te springen om terug naar kantoor te gaan. In dit artikel geven we je cruciale inzichten rondom thuiswerken en de terugkeer naar kantoor.