1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Software & automatisering >
Fietser

Nieuw in SD Worx | Cobra: De Mobiliteitsmeter voor de rapportage van werkgebonden personenmobiliteit

Vanaf 1 juli 2024 zijn bedrijven met 100 of meer werknemers verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers, zoals vastgelegd in het besluit CO2-reductie werkgebonden personenmobiliteit (WPM). In ons eerdere artikel, Wat betekent de verplichte CO2-rapportage voor jouw organisatie?, hebben we al uitgebreid besproken wat deze rapportageverplichting inhoudt en voor wie die geldt. In dit artikel vertellen we je meer over de oplossing in onze HR- en salarissoftware voor de gegevensverzameling voor je CO2-rapportage.

De Mobiliteitsmeter: jouw tool voor CO2-rapportage

Om bedrijven te helpen met de gegevensverzameling voor de verplichte CO2-rapportage, zonder dat het hen veel gedoe oplevert, hebben we de Mobiliteitsmeter in het leven geroepen. De mobiliteitsmeter is een functie in de HR- en salarissoftware SD Worx | Cobra werkgevers niet alleen helpt om te voldoen aan de CO2-rapportageplicht, maar ook inzicht geeft in mobiliteitsgedrag.

Wat biedt de Mobiliteitsmeter:

 • Inzicht in populatie & rapportageplicht: Een duidelijk overzicht van welke KVK’s onder de rapportageplicht vallen.
 • Kilometerrapport genereren/downloaden: Cobra rekent de woonwerkkilometers, zakelijke lease kilometers en zakelijke declaratiekilometers uitgesplist naar vervoermiddel voor je uit in 1 rapportage.
 • Opgave aantal leaseauto’s en jaarkilometers: Per brandstoftype registreer je de totale jaarkilometers van de lease auto’s. De jaartotalen rekent Cobra om naar zakelijke lease kilometers.
 • Statistieken per rapportageonderdeel:
  • Verdeling van kilometers per brandstoftype.
  • Percentage ingevuld mobiliteitspatroon voor woon-werkverkeer.
  • Verdeling van thuiswerken versus reisdagen.
  • Verdeling van leaseauto’s naar brandstofsoort. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding. 

  Mobiliteitsmeter SD Worx | Cobra

  Hoe werkt de Mobiliteitsmeter?

  De Mobiliteitsmeter maakt gebruik van drie methoden om gegevens te verzamelen en te rapporteren:

  1. Zakelijke kilometers declaraties: gedeclareerde kilometers en openbaar vervoer reizen
  2. Woon-werk kilometers: Omdat Cobra de enquête methode volgt, hoeven medewerkers slechts eenmalig het mobiliteitspatroon op te geven voor thuiswerk- en reisdagen. Lekker makkelijk! Met het mobiliteitspatroon, het woonadres en de werklocatie rekent Cobra de jaarkilometers voor woon- en werkkilometers uit.  
  3. Zakelijke lease kilometers: Forfaitaire methode waarbij Cobra de opgegeven jaarkilometers per brandstoftype corrigeert met privégebruik en woon-werkverkeer van leaserijders.

  Dankzij de gebruiksvriendelijke interface en de automatische berekeningen van de Mobiliteitsmeter, wordt het rapporteren van jouw mobiliteitsgegevens een eenvoudige taak. SD Worx | Cobra zorgt voor nauwkeurige en betrouwbare data die voldoen aan de nieuwste wet- en regelgeving. Het enige wat jij nog moet doen is de kilometers uit de rapportage in SD Worx | Cobra indienen via het online portaal van RVO (www.rvo.nl/rapportagewpm).

  Handige checklist om met de Mobiliteitsmeter aan de slag te gaan

  Voor een optimale start met de Mobiliteitsmeter, volgt hier een handige checklist:

  ☐ Geef bij het declareren van zakelijke kilometers, het vervoersmiddel op.
  ☐ Koppel het KVK-nummer aan je organisatie, salarisadministratie of vestiging .
  ☐ Zorg dat de adresgegevens zijn ingevuld bij de organisatie, salarisadministratie en eventueel bij een standplaats als je daar gebruik van maakt.
  ☐ Zorg dat het mobiliteitsrooster bij medewerkers is ingevuld (peildatum 31-12-2024)
  ☐ Voer in de Mobiliteitsmeter de jaarkilometers van leaseauto’s.
  ☐ Ga na of je beschikt over eHerkenning met minimaal niveau eH2+ met machtiging RVO-diensten. Dit is nodig om in te loggen bij het RVO.

  Vragen of hulp nodig? 

  Heb je vragen over de Mobiliteitsmeter of hulp nodig bij de implementatie? Onze consultants staan klaar om je te ondersteunen. Neem vandaag nog contact op voor deskundig advies en praktische hulp.

   Neem contact op met onze consultants

   Meer zien van de Mobiliteitsmeter? 

   Met de nieuwe Mobiliteitsmeter van SD Worx heb je alles wat je nodig hebt om te voldoen aan de CO2-rapportageplicht, terwijl je tegelijkertijd waardevolle inzichten krijgt in de jouw mobiliteitsgegevens. Wil je de Mobiliteitsmeter in actie zien? Vraag dan een demo aan en ontdek alle mogelijkheden.

    Laat mij de Mobilteitsmeter zien