1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Personeel werven & aannemen – onboarding >
VacaturesSchrijven_Blog_1200x800

Vacatures schrijven in 2024: trek sollicitanten aan met deze 5 tips

Hoe vinden de juiste sollicitanten jouw bedrijf? Een goede vacaturetekst is daarbij essentieel. Met deze vijf tips schrijf je betere teksten die meer (en geschiktere) kandidaten overtuigen.

    1. Begin met een goede functietitel

    Met een vacature vind je geen werknemers. Met een (goede) vacature vinden werknemers jou. Kandidaten zijn meestal niet op zoek naar jouw bedrijf, maar  naar een functie. Zorg dus voor een functietitel die de baan duidelijk omschrijft en vooral: die anderen ook gebruiken. Kandidaten voor de functie van poetshulp zoeken niet op de term ‘hygiënisch verantwoordelijke’.

    Hoe bepaal je de juiste functietitel? Een kijkje nemen bij vergelijkbare  functies bij concurrenten is een goed startpunt. Of je kunt een stap verder gaan. Met keyword research onderzoek je op welke titels kandidaten exact zoeken en kun je je titel (en vervolgens je hele vacaturetekst) gaan verfijnen. Als je geen SEO-expert in huis hebt, is het de moeite waard om zelf  de zoekwoordplanner van Google of Google Trends te raadplegen.

      2. Opbouw: vertrek vanuit de sollicitant

      Veel bedrijven schrijven in vacatureteksten eerst een grote lap tekst over zichzelf. Lijkt logisch, want een vacature is een promotietekst voor je bedrijf en kandidaten willen toch  weten waar ze terechtkomen? Toch behaal je meer succes wanneer je de focus legt op de sollicitant. Spreek de kandidaat direct aan met ‘jou’, dat is een stuk persoonlijker dan ‘onze ideale kandidaat’.  Denk ook na over wat de sollicitant wil weten.

      2.1. Je belofte aan de kandidaat

      De eerste indruk is cruciaal. In je intro haal je de sollicitanten binnen met je belofte. Waarom moéten ze bij jou komen werken? Het antwoord op die vraag hangt uiteraard af van de functie, maar opleidings- en ontwikkelingsmogelijkheden zijn altijd belangrijk. Maar liefst 61% van de Nederlandse werknemers verwacht dat hun huidige werkgever meer doet om hun skills te ontwikkelen.

      2.2. Hoe ziet de baan eruit?

      Je hebt de nieuwsgierigheid van de kandidaat gewekt, tijd om te vertellen wat de functie precies inhoudt. Maak je functieomschrijving zo concreet mogelijk. Sommige bedrijven beschrijven zelfs hoe een doorsneewerkdag eruitziet. Op die manier kan de kandidaat zich meteen een voorstelling maken.

      2.3. Wat moet de kandidaat kennen en kunnen?

      Volgende stap: leg je eisen op tafel. Vermijd een onuitputtende lijst enbeperk je tot de strikt noodzakelijke diploma’s en ervaring. De arbeidsmarkt is krap, dus je bent beter niet te kieskeurig.

      Benoem hier ook de soft skills (bijvoorbeeld omgaan met feedback, samenwerken) die je van de kandidaat verwacht. Die zijn het belangrijkst, want ze zijn veel moeilijker aan te leren dan beroepsvaardigheden. Hire for attitude, train for skills, luidt het devies.

      2.4. De voordelen

      Verloning blijft dé reden waarom mensen voor een werkgever kiezen en er blijven. Bij grote bedrijven staat het salarispakket op nummer één, terwijl bij MKB’s de werkinhoud belangrijker is. Aarzel niet om een salarisrange te noemen, zodat de sollicitant meteen weet waar hij of zij aan toe is. 

      Benoem ook de niet-financiële voordelen. Extra vakantiedagen en een uitstekende werksfeer zijn evengoed troeven voor de kandidaat.

      2.5. Je bedrijf

      Aan het einde kun je nog iets vertellen over je bedrijf. Maar het hoeft niet. Je hebt de kandidaat warm gemaakt voor een specifieke baan in je bedrijfscultuur. Als die meer wil weten over je onderneming, vindt die wel de weg naar je ‘werken bij’-site.

        3. Maak het concreet

        Wees zo specifiek mogelijk over wie je zoekt, wat je verwacht en wat je teruggeeft. Vermijd nietszeggende clichés als ‘spin in het web’, ‘creatieve duizendpoot’ en ‘marktconform salaris’. Als je het over ontwikkelingsmogelijkheden hebt, toon die dan ook, bijvoorbeeld door te linken naar verhalen van medewerkers die  zijn doorgegroeid.

          4. Hou het kort

          Schrap alles wat niet strikt noodzakelijk is. Er zijn vacatures in overvloed.  Ga er niet van uit dat kandidaten minutenlang bij die van jou blijven hangen. Lange teksten werken vaak ontmoedigend. Maak je tekst scanbaar, met bullets en creatieve tussentitels. 'Wat zit erin voor mij’ spreekt meer aan dan ‘Wat wij jou te bieden hebben’.

            Bang voor het witte blad? Je kunt ook generatieve AI gebruiken om een eerste aanzet van je vacature te maken. In onze blog vertellen we je er alles over.

              5. Eindig met een spetterende call-to-action

              Met de call-to-action op het einde van je tekst trek je je kandidaat helemaal over de streep. ‘Solliciteer nu’ is helder, maar een beetje droog. ‘Zin om erbij te komen? Wacht niet langer!’ activeert al veel meer. De precieze stijl hangt natuurlijk af van het type kandidaat dat je zoekt en de stijl van je bedrijf, maar ook hier geldt: maak het zo kort en concreet mogelijk.

                Je merkt het: een goede vacaturetekst schrijven is niet eenvoudig. Hopelijk kom je met bovenstaande tips al een eind op weg.  Nog meer tips om talent aan te trekken en te behouden vind je in ons e-book.

                  Graag meer ondersteuning? Onze recruitment experts staan voor je klaar!

                  Mila Jordans

                  Expert Recruiter