Belangrijke wijzigingen in NOW 3.0
Wij hebben je eerder geïnformeerd over de bijzonderheden en voorwaarden van de NOW 3.0. Graag wijzen we je met dit artikel op een belangrijke update over de NOW 3.0.
Geen versobering tweede tijdvak NOW 3.0
Door de meest recente ontwikkelingen in de coronacrisis heeft het kabinet ervoor gekozen om de NOW 3.0 begin 2021 niet te versoberen.
Het vergoedingspercentage in het tweede tijdvak van de NOW 3.0 blijft gelijk aan het vergoedingspercentage uit het eerste tijdvak van NOW 3.0. Dat betekent dat het maximale vergoedingspercentage in het tweede tijdvak 80% van de loonsom bedraagt in plaats van 70%. Daarnaast blijft de loonsomvrijstelling gelijk aan 10%. Ook wordt het minimale omzetverlies om voor de NOW in aanmerking te komen in het tweede tijdvak niet verhoogd naar 30%, maar blijft deze 20%.
Onderstaande tabel uit de Kamerbrief waarin de wijzigingen vermeld staan, vat dit goed samen.
Aanvraagperiode tijdvak 1 NOW 3.0 is verlengd
Door de nieuwe lockdown is besloten de aanvraagperiode van het eerste tijdvak van de NOW 3.0 te verlengen. De aanvraagperiode eindigde oorspronkelijk op 13 december 2020, maar loopt nu door tot en met 27 december 2020. Zo heb je als werkgever alsnog de mogelijkheid een aanvraag voor het eerste tijdvak van de NOW 3.0 te doen.
Marleen Maas
Legal Consultant
Marleen Maas is sinds mei 2018 werkzaam als jurist bij SD Worx Nederland. Zij is na haar Master Arbeidsrecht aan de Universiteit van Amsterdam onder andere werkzaam geweest in de advocatuur en als in-house arbeidsjurist. Marleen adviseert en begeleidt bij SD Worx elke dag met veel plezier zowel nationale als internationale klanten. Door haar persoonlijke en professionele insteek maakt zij het Nederlands arbeidsrecht begrijpelijk en inzichtelijk en levert zij voor iedere klant maatwerk.
Gerelateerde artikelen
Financieel Dagblad: werken doe je thuis, samenwerken op kantoor
Veel hr-afdelingen zijn het afgelopen jaar flink getest op hun vermogen tot flexibiliteit. Wel thuiswerken, niet thuiswerken, deels thuiswerken: het wisselt elkaar in rap tempo af. Gelukkig zijn er ook veel lessen geleerd in de afgelopen periode. Welke zijn dat en hoe werken we na corona nu optimaal samen op een hybride manier?
De juridische aspecten van thuiswerken
Vanwege het coronavirus zijn veel werknemers vanuit huis gaan werken. Verwacht wordt dat dit ook na de coronacrisis zo zal blijven. Wel heerst bij veel werkgevers nog onduidelijkheid over de juridische aspecten van het thuiswerken. Hoe ga je bijvoorbeeld om met arbogerelateerde voorschriften? Graag belichten we in dit artikel twee belangrijke juridische aspecten van het thuiswerken, te weten de Arbowetgeving en de thuiswerkovereenkomst.
Gratis webinar over de coronamaatregelen en de gevolgen voor werkgevers
De impact van het coronavirus wordt steeds groter. Werknemers werken uit voorzorg thuis en plannen worden uitgesteld of aangepast. Voor veel werkgevers is het vaak lastig inschatten wat de maatregelen niet alleen op korte, maar ook op langere termijn betekenen. Dit zorgt voor veel onrust en dat begrijpen we.