1. Home>
  2. Nieuws>

Covid-19

Als er iets is dat Covid-19 ons leerde, is het wel de flexibiliteit van zowel werkgevers als werknemers. Organisaties moesten zich in een razendsnel tempo aanpassen aan de realiteit van afstand, hygiënemaatregelen en risicobeperking.

vrouw met boek
Contenttypes
In 2 minuten je reiskosten per dag declareren via Cobra
Blogartikel

In 2 minuten je reiskosten per dag declareren via Cobra

Nu thuiswerken steeds meer de norm wordt, merken we dat veel bedrijven overwegen om de reiskosten op een andere manier te vergoeden aan medewerkers. Een vaste vergoeding per maand is voor veel werkgevers niet meer wenselijk, en een veelgehoord alternatief is een vergoeding per daadwerkelijk gereisde dag.

Daarnaast kennen we sinds 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkkostenvergoeding van maximaal € 2,15 per dag (2023). Je mag altijd slechts één van de twee betalen op een dag; dus of de reiskostenvergoeding óf de thuiswerkvergoeding. Maak hier duidelijke afspraken over met je medewerkers en laat hen dit ook duidelijk registreren. Afhankelijk van de regeling die jij hebt biedt onze software daar verschillende mogelijkheden voor.

By Jan-Henk van Bennekom25-2-2023
mensen op kantoor
Blogartikel

Hoe motiveer je werknemers om weer naar kantoor te komen?

Na het vervallen van de coronamaatregelen en het thuiswerkadvies, wordt er bij veel bedrijven weer verwacht dat medewerkers op de werkplek verschijnen. Niet alle werknemers staan te springen om terug naar kantoor te gaan. In dit artikel geven we je cruciale inzichten rondom thuiswerken en de terugkeer naar kantoor.

8-4-2022
Man in auto door de teststraat
Blogartikel

Coronasneltest belastingvrij vergoeden

Met ingang van 23 maart heeft het kabinet ook de laatste coronaregels afgeschaft. Het coronavirus is daarmee echter nog niet verdwenen. Werkgevers zullen zelf goed moeten nadenken hoe zij een al te hoge besmettingsgraad onder hun personeel kunnen voorkomen. Testen blijft in dat verband een goede methode. Wil je sneltesten of zelftesten vergoeden, omdat je van je medewerkers verwacht dat zij zich preventief testen voordat zij naar de werkvloer komen? Dat is natuurlijk mogelijk, maar is dit belast of onbelast?

31-3-2022
Vrouw aan telefoon
Blogartikel

Een valse coronatest komt een werknemer duur te staan

Het is belangrijk dat een werkgever er vanuit kan gaan dat werknemers juiste informatie aanleveren. Of het nu gaat over de werkzaamheden, productiviteit of ziekmeldingen, het is goed om een vinger aan de pols te houden. De kantonrechter heeft recent uitspraak gedaan over een onjuiste ziekmelding met ontslag als gevolg.

By Fleur van Gisbergen25-2-2022
no-alt
Blogartikel

Mag ik mijn werknemers verplichten een corona zelftest te doen?

Mag een werkgever van zijn werknemers vragen om op bepaalde moment een zelftest te doen? Over deze vraag heeft Rechtbank Amsterdam zich op 14 december 2021 uitgesproken. Je lees de uitspraak in dit artikel. 

17-1-2022
financieel dagblad
Blogartikel

Financieel Dagblad: werken doe je thuis, samenwerken op kantoor

Veel hr-afdelingen zijn het afgelopen jaar flink getest op hun vermogen tot flexibiliteit. Wel thuiswerken, niet thuiswerken, deels thuiswerken: het wisselt elkaar in rap tempo af. Gelukkig zijn er ook veel lessen geleerd in de afgelopen periode. Welke zijn dat en hoe werken we na corona nu optimaal samen op een hybride manier?

29-7-2021
Covid 19
Blogartikel

Werknemers moeten min-uren als gevolg van corona inhalen

Door de sluiting van bedrijven, restaurants en winkels vanwege de opgelegde corona-maatregelen, bouwden werknemers in verschillende sectoren min-uren op. In een eerder artikel lieten wij weten dat het in beginsel niet is toegestaan om werknemers vanwege de opgelegde corona-maatregelen in toekomstige maanden min-uren verplicht in te laten halen. In beginsel, want wij gaven toen al aan: uitzonderingen zijn mogelijk. Eén van deze uitzonderingen deed zich pas voor, een rechter heeft namelijk geoordeeld dat Wibra haar werknemers min-uren mag laten inhalen. In dit artikel leggen wij graag uit waarom de rechter tot dit oordeel is gekomen.

By Jilly El Moridi15-7-2021
GDPR Webinar_ GDPR_ Dealing with the data rights of your employees
Blogartikel

Solidariteit van werknemers, wat mag je als werkgever vragen en wat niet

Geen loonsverhogingen, het niet of later uitbetalen van vakantiegeld en het gedwongen opnemen of inleveren van vakantiedagen.

By Lotte de Ceuster28-5-2021
NL_blog_minuren_1200x800
Blogartikel

Verplicht inhalen min-uren ontstaan door corona?

Door aanhoudende sluiting van veel bedrijven, restaurants en winkels bouwen werknemers in verschillende sectoren een berg min-uren op. Hiervan is sprake als werknemers niet het afgesproken (gemiddelde) aantal uren per maand of jaar werken. 

By Lotte de Ceuster20-4-2021
financieel dagblad
Blogartikel

Financieel Dagblad: van overlevingsstand naar groei

Deze longread verscheen op 27 maart 2021 in het Financieel Dagblad.

Veel bedrijven schoten als gevolg van de pandemie in de overlevingsstand. Het personeel werd afgeschaald, lonen bevroren en thuiswerken werd razendsnel mogelijk gemaakt. Maar nu komt de volgende stap in zicht. Hoe kan een bedrijf weer uit die overlevingsstand komen en de weg naar groei vinden? En wanneer is daarvoor het moment?

9-3-2021
De impact van covid-19 op verzuimmanagement
Blogartikel

De impact van covid-19 op verzuimmanagement

‘’Begin dit jaar is iedereen voor een onbekende situatie komen te staan. Een wereldwijde pandemie heeft onze maatschappij hard geraakt. Door de uitbraak van het Covid-19 hebben wij, en heel veel andere bedrijven, een grote stijging gezien in verzuim. Voor het eerst kregen we te maken met mensen die in quarantaine moesten of met lichte klachten (lees; verkoudheid, keelpijn, enzovoorts) thuis moesten blijven. Hoe ga je daar als werkgever mee om? Dat was voor ons ook een groot vraagteken. Thuiswerken lijkt dan een simpel antwoord maar er wordt onderschat hoeveel mensen er werken in sectoren waar dit niet mogelijk is. Je ziet dat veel bedrijven dan balanceren op de dunne scheidingslijn tussen en gezonde werkomgeving en het bewaken van de continuïteit, met alle risico’s die daarbij horen.

27-1-2021