1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Personeel werven & aannemen – onboarding >
VacaturesAI_Blog_1200x800

Vacatures schrijven met AI: in 5 stappen naar een vloeiende tekst

Goede vacatureteksten schrijven … het kan frustrerend zijn.  Wat moet er wel in staan en wat niet? Hoe formuleer je iets op een manier die kandidaten aanspreekt?  Gelukkig kan generatieve AI een handje helpen. Met onze 5 stappen ga je in een mum van tijd van een leeg blad naar een overtuigende tekst. 

    1. Kies je tool

    1.1. ChatGPT

    Je hebt ongetwijfeld al gehoord over ChatGPT, de AI-chatbot van OpenAI. De basisversie is kosteloos (nadat je een account hebt aangemaakt), maar er is ook een betaalde versie, gebaseerd op een geavanceerder taalmodel. Je vraagt ChatGPT wat je nodig hebt en het model genereert een tekst. De manier waarop je het vraagt (de zogenaamde prompt) bepaalt de uitkomst.

      Screenshot-1_chatGPT

      1.2. Microsoft Copilot

      Microsoft Copilot is momenteel gratis toegankelijk via een zijbalk in de browser Microsoft Edge. Ook hier stel je een vraag en het AI-model genereert een tekst. Copilot is iets gebruiksvriendelijker dan ChatGPT: met een knop selecteer je de schrijfstijl en na de eerste versie komt het model zelf met aanvullende vragen  om de vacature te verfijnen. Je kunt ook aan de slag via de functie ‘opstellen’, waar je de stijl meteen verder verfijnt via knoppen.

        Screenshot 2_Copilot

          2. Maak je prompt

          Hoe duidelijker je het AI-model uitlegt wat je wilt bereiken, hoe beter het resultaat zal zijn. Deze uitleg noemen we een prompt. Een belangrijk onderdeel van zo’n prompt is de rol die het model moet spelen. In dit geval: een expert in het schrijven van vacatures. Wees zo specifiek mogelijk. Als die expert een tone-of-voice moet hanteren, schrijf dat er dan bij. Een basisprompt is dan bijvoorbeeld:

          "Help me een vacature op te stellen voor een [functie] in [locatie] bij [bedrijf]. Jij bent de expert in het schrijven van wervende vacatures. Je houdt van verrassend taalgebruik, pakkende zinnen en gedurfde titels. Je weet dat een goede vacature kort en krachtig is, zonder clichés. Optimaliseer voor SEO op het zoekwoord [functietitel].”

            3. Verfijn je vacature met nieuwe prompts

            3.1. Extra informatie

            De basisprompt zal een vrij generieke tekst opleveren, maar je kunt extra informatie geven in een aanvullende prompt, met de vraag om de vacature te herschrijven met die nieuwe informatie. Bijvoorbeeld:

            "Herschrijf de vacature met de volgende aanvullende informatie: 

            • Werktijden: ochtenddienst (6 tot 14 uur), middagdienst (14 tot 22 uur) en nachtdienst (22 tot 6 uur). 
            • Het brutosalaris voor deze functie ligt tussen 2300 en 2600 euro, exclusief 20% ploegentoeslag op basis van 40 uur en afhankelijk van ervaring of opleiding. 
            • Ervaring is niet vereist, je leert on-the-job.”

            3.2. Opbouw

            Als alle informatie in de tekst zit verwerkt, ga je de opbouw verfijnen. In dit blogartikel geven we een goede leidraad. Je prompt kan er dan als volgt uitzien:

            “Herschrijf de vacature met de volgende opbouw: onze belofte aan de kandidaat, de functieomschrijving, de gevraagde hard- en soft skills, de voordelen en onze bedrijfscultuur. Gebruik daarvoor telkens 1 paragraaf en maximaal 5 bulletpoints. Begin met een pakkende introductie van maximaal 160 tekens waarin de functietitel terugkomt. Sluit af met een call-to-action.”

            3.3. Stijl

            Het is het beste om stijlaanwijzingen zo uitgebreid mogelijk op te nemen in je basisprompt. De toon en de schrijfstijl scheppen meteen een beeld van je bedrijf. Formeel of informeel, serieus of relativerend, persoonlijk of zakelijk: het kan zijn dat de toon nog niet volledig goed zit na de basisprompt. In een aanvullende prompt vraag je om de stijl aan te passen.

              4. Geef feedback aan het model

              Na de basisprompt en aanvullende prompts moet er al een vrij bruikbare tekst liggen. Toch bestaat de kans dat het generatieve model nog meer context nodig heeft. Geen probleem: de modellen zijn ontworpen om rekening te houden met die context. Ga het gesprek aan met je AI-assistent en de tekst krijgt snel meer diepgang.

                5. Lees na en verfijn verder

                Belangrijk: publiceer nooit zomaar een tekst die AI heeft geschreven. Generatieve AI is ontworpen om een samenhangende tekst op te stellen, waarbij het steeds  het volgende woord voorspelt op basis van het voorgaande. Dat levert niet per se een inhoudelijk of zelfs vormelijk correcte tekst op. Let op de volgende fouten. 

                5.1. Juistheid 

                Generatieve AI klinkt altijd overtuigend, ook als het complete onzin produceert. Als je bijvoorbeeld vraagt naar een 10-ploegenstelsel, wat in werkelijkheid niet bestaat, krijg je het onderstaande antwoord:

                  Lees dus zeker na op inhoudelijke juistheid.

                  5.2. Functietitel

                  Vacatureteksten moeten niet alleen correct en wervend zijn om kandidaten te overtuigen, maar ze moeten ook goed vindbaar zijn. Zoals we hier al schreven, is een juiste functietitel het begin van een goede vacature. We weten dat in Nederland meer kandidaten zoeken op magazijnmedewerker dan op orderpicker. Gebruik dus magazijnmedewerker als functietitel en wissel af met orderpicker en magazijnmedewerker in de intro. De juiste titel kan generatieve AI (nog) niet bepalen.

                  5.3. Discriminatie

                  Generatieve AI-modellen zijn getraind op een enorme hoeveelheid teksten. Een deel daarvan vertoont weinig inclusiviteit op het vlak van leeftijd, ras of gender en dat is soms terug te zien in de teksten die AI produceert. Kijk om te beginnen naar de functietitel: ‘poetshulp’ is inclusiever dan ‘poetsvrouw’, ‘loodgieter/loodgietster’ zal meer vrouwen aanspreken dan ‘loodgieter (m/v/x)’. Controleer de tekst dus zeker op mogelijk discriminerend taalgebruik.

                    Nog meer tips om talent aan te trekken en te behouden vind je in ons e-book.

                    Besteed je je werving liever uit aan onze experts?

                      Contacteer ons hier
                      SD Worx Mathias Haentjens

                      Mathias Haentjens

                      Marketing Manager

                      Mathias Haentjens is marketing manager bij SD Worx Staffing Solutions. Hij heeft meer dan 10 jaar ervaring in het verbinden van marketing met data en technologie, zowel in de media, digitale consultancy als rekrutering. Als digital native volgt hij de nieuwe ontwikkelingen in AI op de voet.