Door Kees Kamerman - 14 mei 2019 - Leestijd: 4 Minuten
Bij veel bedrijven vindt in mei de uitbetaling van het vakantiegeld plaats. Een leuk extraatje boven op het normale maandelijkse salaris, en voor veel mensen, met de zomervakantie in het vooruitzicht, zeer welkom. Maar hoe wordt het vakantiegeld nou eigenlijk berekend? En kun je zelf nagaan waar je recht op hebt? En hoeveel houd je er, na belasting, nu eigenlijk van over?
Iedere Nederlander met inkomen uit werk of een uitkering ontvangt jaarlijks vakantietoeslag. Er zijn een paar verschillende regelingen die van toepassing kunnen zijn als het gaat om uitbetaling van vakantiegeld. We zetten de meest voorkomende voor je op een rij:
Veruit de meest voorkomende regeling voor berekening van vakantiegeld is een opbouw van 8% over het bruto loon voor iedere maand die je werkzaam bent geweest gedurende het vakantiegeld jaar. Je reserveert dus eigenlijk maandelijks een bedrag aan vakantiegeld en deze reservering wordt in de maand mei uitbetaald. Vaak wordt de vakantiegeldreservering afgedrukt op de salarisstrook, zodat je door het jaar heen kunt bijhouden wat je al aan vakantiegeld hebt opgebouwd.
Hoe het vakantiegeld jaar loopt is afhankelijk van de CAO of bedrijfsregeling die voor jouw organisatie van toepassing is. Meestal loopt het vakantiegeld jaar van juni vorig jaar tot en met mei van het lopende jaar, maar het komt ook voor dat het jaar loopt van januari tot en met december van het lopende jaar. In het laatste geval krijg je dan in mei feitelijk het vakantiegeld 7 maanden vooruit betaald.
Een andere regeling voor berekening van het vakantiegeld gaat uit van het actuele salaris van de maand Mei in plaats van het bruto salaris in de afgelopen maanden. Je ontvangt dus vakantiegeld over 12 maal het actuele salaris van mei. Voordeel van deze regeling is dat een eventuele salarisverhoging per 1 januari voor de berekening van het vakantiegeld het hele jaar meetelt.
Voor parttimers die gedurende een vakantiegeld jaar meer hebben gewerkt dan de overeengekomen contracturen (meeruren) geldt dat ook over het totaal aan betaalde meeruren vakantiegeld wordt berekend.
Als de berekening dan is uitgevoerd staat er een mooi bruto bedrag voor vakantiegeld op de strook. Helaas gaat daar nog wel het een en ander van af.
Je vakantiegeld wordt anders belast dan je reguliere salaris. Omdat het vakantiegeld maar eenmaal per jaar wordt betaald, wordt het belast alsof het bovenop je jaarinkomen komt. Dat betekent dat voor de loonheffing het bijzondere tarief van toepassing is.
Dit tarief is gebaseerd op het totale inkomen van het voorgaande jaar en het bijzonder tarief percentage wat voor jou van toepassing is staat op de salarisstrook aangegeven. Wil je het liever zelf uitrekenen? We geven je een rekenvoorbeeld:
Bereken je bruto vakantiegeld
Bereken je jaarinkomen
Bereken je te betalen belasting
Bereken je netto vakantiegeld
Netto blijft er dus helaas heel wat minder over van je vakantiegeld, maar toch een leuk bedrag extra, zo vlak voor je zomervakantie!
Ben je benieuwd hoe je het meest uit je vakantiedagen kunt halen? Lees dan ook onze blog over ‘Zo tover je 25 vakantiedagen om in 55 vrije dagen’.
Door Kees Kamerman - Payroll Consultant
Kees Kamerman is 1 jaar werkzaam bij SD Worx en heeft veel ervaring binnen het HR en Payroll domein. Hij zet zijn expertise voornamelijk in bij Payroll implementatietrajecten en interim werkzaamheden.