1. Home>
  2. Over ons>
  3. Persberichten>

Een derde Nederlandse bedrijven kiest voor extern talent om vacatures in te vullen

Job crafting wordt door 43 procent van de bedrijven ingezet
redcover_sdworx_1200x800

Een derde van de Nederlandse bedrijven kiest voor extern talent om vacatures in te vullen en ruim vier op de tien de Nederlandse bedrijven (43%) stimuleert job crafting, waarbij de inhoud van het werk wordt aangepast aan de talenten en voorkeuren van de werknemer. Toch geeft maar een op de drie Nederlandse werknemers aan dat dit voor hen een mogelijkheid is. Dit blijkt uit grootschalig onderzoek van Europese HR-dienstverlener SD Worx onder ruim 16.000 werknemers en bijna 5.000 HR-managers uit zestien Europese landen.

Job crafting stimuleert de interne mobiliteit binnen een organisatie en draagt bij aan talentbehoud. TNO heeft in een recent onderzoek job crafting aangemerkt als een manier om de variatie, uitdaging en autonomie in het werk te vergroten, wat belangrijk is in de huidige war for talent.

Een derde werkgevers vult vacatures met extern talent 

Uit het onderzoek van SD Worx blijkt ook dat ruim zes op de tien (63%) Nederlandse werkgevers zich bewust zijn van het talent dat ze op de lange termijn nodig hebben. Een derde van de Nederlandse werkgevers (34%) zoekt talent eerder buiten de eigen organisatie, terwijl de oplossing ook binnen de eigen muren kan liggen. Nog eens 33 procent kiest ervoor om interne werknemers op te leiden om openstaande vacatures in te vullen. Nederland scoort hier hoger dan het Europese gemiddelde (27%) en staat daarmee, na Finland (34%), op plek twee van alle bevraagde Europese landen. De overige 33 procent van de Nederlandse werkgevers geeft aan geen voorkeur te hebben voor interne of externe mobiliteit.

Bruce Fecheyr-Lippens, Chief People Officer bij SD Worx: “Het is nog steeds lastig om vacatures in te vullen. Daarom is het zo belangrijk voor leidinggevenden om ook intern naar geschikt talent te zoeken. Door alle mogelijke bronnen van talent aan te spreken, verhogen bedrijven hun kansen om vacatures ingevuld te krijgen. Het stimuleren van interne mobiliteit is niet alleen positief voor het bedrijf, maar het biedt werknemers met persoonlijke groeiambities ook perspectief.”

Een derde van de werkgevers heeft moeite met interne mobiliteit

Voor Nederlandse bedrijven blijft interne mobiliteit een lastige opgave. In februari 2022 gaf 26 procent van de bedrijven dit aan, en dit percentage is in februari 2023 opgelopen naar 30 procent. Er zijn namelijk nog steeds veel Nederlandse leidinggevenden (48%) die op dit moment niet openstaan voor interne mobiliteit.

2 op de 5 organisaties kennen vaardigheden werknemers niet

Dit kan verklaren waarom er nog veel onwetendheid heerst op de werkvloer over de paden die werknemers  kunnen verkennen. Minder dan de helft (42%) van de Nederlandse werknemers weet naar welke functie ze kunnen doorgroeien en hoe ze dat moeten aanpakken.

Hoewel zes op de tien Nederlandse bedrijven weten welke talenten ze op lange termijn nodig hebben, heeft de helft (54%) daadwerkelijk een overzicht van de ambities die hun werknemers nastreven. Bijna twee op de vijf (39%) organisaties heeft geen zicht op de vaardigheden die hun werknemers in huis hebben. Een talentenplatform dat alle vaardigheden van de medewerkers in kaart brengt, kan een oplossing bieden en de interne mobiliteit en samenwerking verbeteren.

“De wil om werknemers te laten groeien is er zeker, maar het ontbreekt organisaties nog aan de juiste informatie om die weg te bewandelen”, constateert Fecheyr-Lippens. “Toch bestaan er al heel wat tools die de loopbaan van werknemers inzichtelijker maken, zoals talentenplatformen. Door daarmee in te zetten op job crafting, ervaren werknemers meer autonomie over hun carrière.”