1. Home>
  2. Over ons>
  3. Persberichten>

Relatie op de werkvloer? Geen probleem, vinden de meeste Nederlanders

BREDA, 7 februari 2024 – Smoorverliefd op een collega en een relatie aangaan? Dat vindt het gros van de Nederlanders geen probleem. Uit onderzoek* van Europese HR dienstverlener SD Worx blijkt namelijk dat ruim 90 procent vindt dat een relatie met een collega prima moet kunnen.

In het onderzoek heeft SD Worx 1.000 Nederlanders gevraagd naar wat zij gegronde redenen zouden vinden voor ontslag. Waar fraude, diefstal en woede-uitbarstingen voor de meerderheid van de Nederlanders absoluut niet door de beugel kan, hebben de meeste Nederlanders geen bezwaar tegen wat romantiek op de werkvloer.

Relatie op de werkvloer ‘moet kunnen’

Zowel een relatie met een collega in een hogere als een lagere functie wordt door de meerderheid van de Nederlanders als acceptabel beschouwd. Slechts 6 procent vindt een relatie met een collega in een lagere functie een reden voor ontslag. Een relatie met een collega in een hogere functie is voor 5 procent van de Nederlanders een reden om iemand te ontslaan.

Bruce Fecheyr-Lippens, Chief People Officer bij SD Worx: “Relaties op de werkvloer zijn zo'n beetje als een tweesnijdend zwaard. Aan de ene kant kunnen ze echt een boost geven aan het teamgevoel en de samenwerking. Aan de andere kant brengen ze wel wat gedoe met zich mee, zoals mogelijke conflicten en het risico van een ongemakkelijke sfeer als het fout gaat.”

Let op de gedragsregels

Fecheyr-Lippens: “Veel bedrijven hebben gedragsregels om een professionele omgeving te behouden, zoals een meldplicht voor werknemers en regels voor het vermijden van belangenverstrengeling. Het is dus verstandig om na te gaan wat het beleid is van jouw organisatie en wat de mogelijke gevolgen zijn als je collega iets meer dan alleen een collega wordt.”

* Onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Multiscope in opdracht van SD Worx in december 2023 onder 1000 Nederlanders.