1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Mobiliteit>
Man op fiets

Fiets van de zaak: Soepeler fietsen naar het werk door aanpassing regels

Tips om een betere wielrenner te worden laten wij graag over aan Demi Vollering van Team SD Worx. Maar voor tips over een fiets van de zaak en de versoepelingen van dat beleid kun je uiteraard wél bij ons terecht.

  Soepeler fietsen naar het werk

  De fiets is, ook voor woon-werkverkeer, een populair vervoermiddel in Nederland. Er zijn verschillende voordelen voor werkgevers om medewerkers te stimuleren om op de fiets naar het werk te komen.

  Fietsen naar het werk draagt bij aan de verbetering van de gezondheid van medewerkers. Regelmatige lichaamsbeweging kan het risico op gezondheidsproblemen verminderen. Bovendien voelen werknemers die fietsen naar het werk zich vaak energieker en kunnen zich beter concentreren. Dit kan op de lange termijn resulteren in minder verzuim en een verhoogde werknemersbetrokkenheid. Het stimuleren van fietsen naar het werk kan werkgevers ook een kostenbesparingen opleveren. Werkgevers kunnen bijvoorbeeld besparen op parkeerkosten en brandstofkosten als medewerkers de auto thuislaten.

   Fiets van de zaak en reiskostenvergoeding

   Voor het privégebruik van een fiets van de zaak wordt standaard 7% bijtelling tot het loon gerekend. Op die manier wordt, via een forfait, het privévoordeel belast dat medewerkers hebben van zo’n fiets. Maar hoe zit het met het verstrekken van onbelaste reiskostenvergoedingen in combinatie met zo’n fiets van de zaak?

   • Op de fiets? Dan geen reiskostenvergoeding

   Voor de dagen waarop medewerkers met hun fiets van de zaak naar het werk komen kan niet ook nog een onbelaste vergoeding worden toegekend. De werknemer maakt immers geen kosten.

   • Ander (eigen) vervoer? Dan wel reiskostenvergoeding

   Wanneer met een ander (eigen) vervoermiddel wordt gereisd, dan kan wel een onbelaste reiskostenvergoeding worden toegekend. Daarvoor moet de werkgever aannemelijk kunnen maken hoeveel dagen de werknemer naar de vaste werklocatie reist.

    Beperking administratieve last bij fietsplan

    Om aannemelijk te kunnen maken hoeveel dagen de werknemer naar de vaste werklocatie reist, voeren veel werkgevers een omslachtige (kilometer)administratie. En denk bijvoorbeeld ook aan een steekproefcontrole in de fietsenstalling.

    Begin februari heeft de staatssecretaris aangegeven de administratieve last rond het fietsplan te willen beperken. We willen graag even stilstaan bij de versoepeling in het beleid rondom de fiets van de zaak, wanneer er ook een vaste onbelaste reiskostenvergoeding wordt toegekend.

    Versoepeling

    De versoepeling houdt in dat werkgevers en werknemers tegenwoordig individuele afspraken kunnen maken. Deze afspraken kunnen dienen om een vaste onbelaste reiskostenvergoeding te bepalen voor de dagen waarop de werknemer met een ander vervoermiddel reist, zoals een eigen auto. De afspraken moeten afgestemd zijn op de persoonlijke omstandigheden en voldoende realiteitswaarde hebben.

     Voorbeeld:

     Je kunt bijvoorbeeld denken aan de afspraak dat de werknemer op maandag en dinsdag met de fiets naar het werk komt en op woensdag tot en met vrijdag met de eigen auto. Voor de drie dagen dat met de auto wordt gereisd kan dan een vaste vergoeding worden toegekend op basis van de 214-dagenregeling. Een incidentele afwijking van de gemaakte afspraken hoeft niet direct te leiden tot een aanpassing van de vergoeding.

      Team SD Worx - foto by Getty Images

      Foto by Getty Images

      Wij zijn blij met de versoepeling van het beleid rond een fiets voor de zaak. Wellicht trekt dit jou als werkgever ook over de streep om een fietsregeling aan te bieden aan jouw werknemers? En nu maar hopen dat je medewerkers onderweg geen loslopende paarden tegenkomen, zoals onze Demi Vollering in de Strade Bianche 😉

       

       

       Wil je je er eerst nog verder in verdiepen, bestel dan ons Advies Fietsplan of plan rechtstreeks een digitaal kopje koffie in met een van onze consultants.

        Jasper van den Bergen

        Jasper van den Bergen

        Tax Consultant

        Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.