Ontslag
We ondersteunen je graag met onze arbeidsjuridische expertise rondom ontslagprocedures en de rechten en plichten die je als werkgever hebt.
Diefstal op werk: reden voor ontslag op staande voet?
Iedereen weet dat diefstal verboden en strafbaar is. Maar wat doe je als een werknemer op de werkvloer iets steelt? Heb je dan altijd het recht om de werknemer op staande voet te ontslaan, of moeten er eerst minder vergaande maatregelen worden overwogen?
Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
Het kan wel eens voorkomen dat je als werkgever een vakantieaanvraag van een werknemer moet weigeren vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Maar wat doe je als je vermoed dat een werknemer tijdens ziekte zonder toestemming op vakantie gaat? Onlangs speelde hierover een rechtszaak waarbij een werkgever besloot tot ontslag op staande voet. Was dat wel de juiste beslissing?
Stiekem een gesprek opnemen, mag dat?
Tegenwoordig is het erg gemakkelijk om gesprekken op te nemen waardoor dit steeds vaker gebeurt. Maar is het wel toegestaan om een gesprek zomaar op te nemen? Mag je gesprekken met een werkgever of werknemer opnemen? En kan je zo’n stiekem opgenomen gesprek als bewijs gebruiken in een procedure bij de rechter? Dat zochten we voor je uit.
Inzet bedrijfsrecherchebureau bij zieke werknemer kost werkgever ruim € 36.000
Een werkgever kan flink in de kosten worden gejaagd door de inzet van een bedrijfsrecherchebureau. Dit gebeurde toen een werkgever vermoedde dat een werknemer had gelogen over haar klachten bij een ziekmelding.
Onterecht ontslag op staande voet na beschuldiging van seksueel grensoverschrijdend gedrag: een case study
Staande voet ontslag na beschuldigingen van (seksueel) grensoverschrijdend gedrag door rechter onterecht verklaard: het belang van adequaat handelen.
Zieke werknemers: het opzegverbod en de vakantieperiode
De Rechtbank Gelderland behandelt twee vraagstukken: geldt het opzegverbod tijdens ziekte bij aanzegging van tijdelijke arbeidsovereenkomsten en hoe wordt ziekte bij een werknemer op vakantie vastgesteld?
Werkgever moet € 12.500,- betalen na niet-verlengen arbeidsovereenkomst zwangere werkneemster
Het niet verlengen van de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd van een zwangere werkneemster, kwam een werkgever duur te staan. Lees hier de recente uitspraak van de kantonrechter.
Stijgend aantal reorganisaties in 2023
Alles is duurder geworden de afgelopen tijd. Tegelijkertijd neemt in diverse branches de vraag naar bepaalde producten of diensten af. Er ontstaat een financieel ongezonde situatie en er moet bezuinigd worden. Wat komt er kijken bij ontslag in een reorganisatie? Lees het in dit artikel.
Te laat komen, een reden voor ontslag?
Het is natuurlijk erg vervelend als een werknemer (regelmatig) te laat komt. Als werkgever moet je op de aanwezigheid van een werknemer kunnen rekenen. Bovendien: afspraak is afspraak. Hoe ga je dan om met een werknemer die regelmatig te laat komt? Je leest het in dit artikel.
Werkgever moet schriftelijk voldoen aan de aanzegplicht
Sinds de invoering van de aanzegplicht in januari 2015 zijn er al meerdere rechtszaken geweest over het wel of niet betalen van de aanzegvergoeding. Recent heeft de Hoge Raad geoordeeld dat de werkgever de aanzegvergoeding moet betalen als de werkgever niet voldoet aan het schriftelijkheidsvereiste. In dit artikel lees je wat er aan de uitspraak vooraf ging.
Een valse coronatest komt een werknemer duur te staan
Het is belangrijk dat een werkgever er vanuit kan gaan dat werknemers juiste informatie aanleveren. Of het nu gaat over de werkzaamheden, productiviteit of ziekmeldingen, het is goed om een vinger aan de pols te houden. De kantonrechter heeft recent uitspraak gedaan over een onjuiste ziekmelding met ontslag als gevolg.
Ontslag wegens een combinatie van redenen: wat is er mogelijk?
Sinds de introductie van de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) op 1 januari 2020 is het voor werkgevers mogelijk om verschillende wettelijke ontslagredenen te combineren, en zo tot een ontbinding van de arbeidsovereenkomst te komen. Wij gingen voor je na wat wel en niet mogelijk is.