1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning >
payroll

Flexibel verlonen: volledig in lijn met nieuwe prioriteiten in hr

payroll

COVID-19 heeft bedrijven verplicht om andere prioriteiten te stellen. Basistaken, zoals payroll, zijn nu veruit de belangrijkste zorg. Daarnaast zien we een sterke verschuiving naar kostenefficiëntie, maar ook een grotere nadruk op werknemerservaring en engagement, waaronder ook personalisatie en werk-privébalans. Deze drie doelen kunnen gemakkelijk bereikt worden door de schijnwerper te richten op flexibele verloning. Toch lijken slechts weinig bedrijven het verband te zien.  In onze survey ‘The Future of Work and People in Europe – HR, Fluid as Hula-Hoop Shaking’ van juni 2020 deelden in totaal 3.000 bedrijven uit 11 Europese landen hun prioriteiten voor het post-COVID-19 tijdperk. Dit waren de meest voorkomende antwoorden: 

  Flexibel verlonen volledig in lijn met nieuwe prioriteiten in hr

  Aan het andere eind van het spectrum: verloningsbeleid. Verrassend, want slimme en flexibele verloning matcht perfect met de herziene focus binnen hr. Dat gaat zo. 

   Flexibele verloning en vlekkeloze payroll

   Flexibiliteit is ingewikkeld. Dat is tenminste wat veel bedrijven denken. Daarom blijven ze ver weg van  een verloningsbeleid dat werknemers te veel opties biedt, zeker nu correcte en tijdige verloning zo belangrijk is. 

   “Dat beeld is niet noodzakelijk correct”, vertelt Ferdi Claes, MD HR Europe bij Computer Task Group. “Een systeem voor flexibele verloning invoeren, is geen kwantumfysica. Zolang je goed voorbereid bent, een degelijk implementatieplan hebt en werk maakt van transparante communicatie, wegen de voordelen veel zwaarder door dan de inspanningen. En SD Worx kijkt mee over onze schouder om na te gaan of we voldoen aan alle juridische vereisten. Vandaag maakt zo’n 80% van onze medewerkers gebruik van flexibele verloning en de feedback is ronduit positief.”

    Flexibele verloning en kostenefficiëntie

    Wanneer het wat moeilijker wordt, hebben veel werkgevers de neiging om te bezuinigen op loonkosten – een grote kostenpost in het budget van bedrijven – of op zijn minst te zoeken naar manieren om die kosten volledig te optimaliseren. Een flexibel verloningssysteem past niet binnen zo’n strategie, aangezien het de (ongegronde) reputatie heeft een grote kostendrijver te zijn. 

    Marleen Dolfeyn, portfolio manager bij SD Worx, schetst een ander beeld: “Het aanbieden van flexibele voordelen via een cafetariamodel, zoals toeslagen, verzekeringen, extra vakantiedagen, mobiliteitsbudget en IT voordelen, is eigenlijk een budgetneutrale manier van verlonen. Nog beter, je creëert waarde zonder ervoor te moeten betalen. Dat heeft dan weer een positieve impact op bijvoorbeeld afwezigheid en productiviteit. Daarnaast worden flexibele beloningen vaak gestimuleerd door fiscaal voordelige regelgeving. En als klap op de vuurpijl kan SD Worx het flexibele verloningsproces volledig automatiseren aan de hand van inventieve software voor zowel hr-managers als werknemers, wat bedrijven heel wat tijd bespaart. Om een lang verhaal kort te maken: flexibele verloning leidt zowel direct als indirect tot lagere kosten.”

     Flexibele beloning en betrokken medewerkers

     Het is nu meer dan ooit nodig om aandacht te besteden aan je personeel. De COVID-19 pandemie beïnvloedt niet alleen het bedrijf zelf, maar ook je medewerkers. Zowel op professioneel als persoonlijk vlak staan ze voor nieuwe uitdagingen. Flexibele verloning zou wel eens de ontbrekende schakel kunnen zijn. 

     “Vandaag de dag willen professionals van alle generaties een op maat gemaakt verloningspakket.” volgens Leen Scheepens, senior hr-manager BeNeLux bij Robert Half. “Ons eigen onderzoek toont aan dat ongeveer 4 van de 10 werknemers zouden een andere baan overwegen als ze niets te zeggen hebben over hun verloningspakket. Rekening houden met individuele behoeften en voorkeuren aan de hand van flexibele verloning kan dat tegengaan en kan bovendien een boost geven aan de motivatie en betrokkenheid van werknemers.” 

      Vastklampen aan oude gewoonten

      Ons onderzoek onthult dat bijna de helft van de bevraagde Europese bedrijven hun personeel enkel een vast salaris uitbetalen. Bovendien is 30% van die bedrijven niet van plan is om de flexibiliteit van verloning op korte termijn te verhogen. Maak niet dezelfde fout: flexibele verloning biedt meer voordelen dan je op het eerste gezicht zou denken. 

       Wil je meer weten over trends en feiten rond payroll in Europa?

       Wij verzamelden de meest sprekende bevindingen in een gratis e-book.

        Download e-book