1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning>

Hoe betaal ik mijn werknemers uit die in ploegendienst werken als de wintertijd ingaat?

-Leestijd:: 3 Minuten
winter

In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 zijn we overgeschakeld naar de wintertijd. Om 3.00 uur is de klok één uur teruggedraaid, naar 2.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de wintertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje meer slaap die bewuste nacht…

Heb je werknemers die in deze nacht aan het werk zijn? Dan moet je er rekening mee houden dat hun dienst een uur langer duurt dan normaal. Hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond? Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.

  Eén uur extra uitbetalen

  Je kunt er voor kiezen om één uur (inclusief eventuele toeslag) extra te betalen. Op deze wijze vindt er een correct verwerking plaats en schiet geen van partijen er feitelijk bij in. 

   Verkorting van de dienst

   Heb je de dienst van je werknemers een uur verkort? Ondanks de wisseling van zomer- naar wintertijd heeft de werknemer dan zijn reguliere aantal uren gewerkt.

    Compensatie

    Werk je binnen jouw organisatie met vaste diensten? Dan zal het niet praktisch zijn om het dienstrooster voor deze ene nacht aan te passen, Je  kunt er dan ook voor kiezen om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij niet alleen déze nacht hebben gewerkt, maar óók de dienst in het laatste weekend van maart (start zomertijd). In dat geval zullen ze het uur dat ze nu te weinig krijgen, dan extra uitbetaald krijgen. Een werknemer zal hiermee uiteraard enkel instemmen als hij/zij zeker weet dat hij/zij dan nog werkzaam zal zijn in de organisatie. 

    Is je organisatie gebonden aan een cao? Raadpleeg deze dan en ga na of de cao-partijen niet reeds hebben voorzien in een oplossing. Er zijn de nodige cao’s waarin dit onderwerp terugkomt.

     Wilma Engels
     ByWilma Engels-Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht

     Gerelateerde artikelen

     Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!_1200x800
     Blog

     Ga mee met de trend, de fiets is een blijvertje!

      

     Op 3 juni is het Wereld Fietsdag, een goed moment om even stil te staan bij het fietsplan. 

     By Jasper van den Bergen2021-06-03
     Computer
     Blog

     Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen

     Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

     2021-03-01
     vrouw met laptop
     Blog

     Slapend dienstverband in strijd met het goed werkgeverschap

     In april publiceerden we er ook al een artikel over: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan." Verschillende rechtbanken hielden daar tot nu toe een andere opvatting op na. En daarom bracht Advocaat-generaal De Bock er op 18 september jongstleden een advies over uit aan de Hoge Raad. Hierdoor gaat er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen over of het in stand houden van een dienstverband toelaatbaar is.

     By Jilly El Moridi2019-10-01