1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning >
Bike

Je werknemers meer laten bewegen? Ontdek de (fiscale) mogelijkheden van de fiets

Bike

Sinds 1 januari 2020 is er een nieuwe fiscale regeling voor de ter beschikking gestelde fiets. Tot 1 januari 2020 was het al mogelijk om via een fietsplan een fiets ter beschikking te stellen, maar de regeling werd als erg complex ervaren. Om het privévoordeel te bepalen waren de werkelijke kosten en de verhouding kilometers privé/zakelijk van belang. 

Momenteel geldt er een bijtelling in de vorm van een percentage van de waarde van de fiets. We kennen deze methode natuurlijk al van de ter beschikking gestelde auto. Wel zijn er een aantal verschillen. 

  Bijtelling fiets vs. bijtelling auto

  • Indien de fiets voor woon-werkverkeer mag worden gebruikt, gaat men er automatisch van uit dat de fiets ook privé mag worden gebruikt. Tegenbewijs, zoals bij de auto mogelijk is door middel van een kilometerregistratie, is niet mogelijk. 
  • In tegenstelling tot de auto, mag het privégebruik van de fiets wél tot het eindheffingsloon worden gerekend. Door het benutten van de vrije ruimte van de WKR betaalt de werknemer dan per saldo niets voor de fiets! 
  • De fiets van de zaak mag worden gecombineerd met de onbelaste reiskostenvergoeding van € 0,19 per kilometer. Deze vergoeding mag worden betaald ten aanzien van reizen die niet met de fiets van de zaak worden gemaakt. Een en ander moet aannemelijk worden gemaakt, bijvoorbeeld door middel van een (kilometer)registratie. 

   Leasefiets of niet

   Een nadeel van de ter beschikking gestelde fiets kan zijn dat je als werkgever mogelijk eigenaar wordt van de fiets. Een werknemer die uit dienst gaat moet de fiets weer terug inleveren. 
   Alternatieven, waarbij de werknemer eigenaar wordt van de fiets, zijn het vergoeden (werknemer declareert de rekening) of verstrekken (werkgever betaalt de rekening) van een fiets. Je hebt dan de keuze om het voordeel voor de werknemer te belasten bij de werknemer of de belasting voor eigen rekening te nemen. 

    Twee keer voordeel

    Wil je een oplossing waarbij noch de werkgever, noch de werknemer belasting hoeft te betalen, dan kun je gebruik maken van de vrije ruimte van de WKR of de werknemer een renteloze lening verschaffen voor de aankoop van de fiets. Het rentevoordeel wordt fiscaal op nihil gewaardeerd. Voor het terugbetalen van de lening kun je de onbelaste kilometervergoeding van € 0,19 per kilometer gebruiken.

    Kortom, er zijn een hoop mogelijkheden om je werknemers te laten fietsen. Naast het fiscale voordeel is fietsen natuurlijk erg gezond en besparen je werknemers mogelijk een hoop tijd door niet in de file te staan.

    Tijdens onze Workshop Werkkostenregeling zal de fiets van de zaak ook aan bod komen. Ben je benieuwd welke mogelijkheden de werkkostenregeling nog meer biedt? Meld je dan snel aan! Met deze workshop word je voorzien van de nodige kennis, zodat je weet hoe de werkkostenregeling werkt en deze praktisch kunt toepassen

     Voorbeeld renteloze lening:

     Je werknemer heeft een droomfiets op het oog, een prachtige speed-pedelec. Deze kost al gauw enkele duizenden euro’s, maar is wel makkelijk inzetbaar voor wat langere afstanden. 

     • Aanschafprijs speed-pedelec: € 4.500. 
     • Reisafstand: 30 kilometer enkele reis (de werknemer woont in Tilburg en werkt voltijds in Breda). 

     Op jaarbasis krijgt deze werknemer de volgende onbelaste reiskostenvergoeding: 214 x 30 x 2 x € 0,19 = € 2.439,60. Indien de werkgever deze werknemer een renteloze lening verstrekt van € 4.500 voor de aanschaf van de fiets, heeft deze werknemer de fiets binnen twee jaar terugbetaald.

      Jasper van den Bergen

      Jasper van den Bergen

      Tax Consultant

      Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.