1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Salaris & beloning >
blog

Lagere afdracht loonheffing door het doen van investeringen (BIK)

blog

Door het doen van investeringen een korting op de af te dragen loonheffing realiseren, dat is het idee van de Baangerelateerde Investeringskorting (BIK) uit het Belastingplan 2021 dat momenteel als voorstel bij de Tweede Kamer ligt. Het uiteindelijke doel van de regeling is om het doen van investeringen te stimuleren, ondanks de onzekere tijden waarin we verkeren. Een regeling die zelfs effect kan hebben voor verlieslijdende bedrijven. Ondanks dat er in 2020 wellicht sprake is van een verliessituatie, zal immers op het loon van werknemers loonheffing moeten worden ingehouden en afgedragen aan de fiscus. 

  Voorwaarden regeling

   

  De regeling geldt voor investeringen die worden aangegaan sinds 1 oktober 2020. Daarnaast moeten de investeringen uiterlijk op 31 december 2022 volledig zijn betaald en binnen zes maanden na betaling in gebruik zijn genomen. Verder geldt er een minimumbedrag per bedrijfsmiddel van € 1.500 en een minimumbedrag van € 20.000 per aanvraag om van de regeling gebruik te kunnen maken. 

   Hoeveel korting krijg je?

    

   De korting bedraagt een percentage van het investeringsbedrag per kalenderjaar. Hierbij geldt dat voor investeringen tot € 5.000.000 wordt gerekend met 3%. Is het bedrag van de totale investeringen meer, dan bedraagt het kortingspercentage 2,44%. 

    Wie kunnen er gebruik maken van de BIK?

     

    De BIK heeft een generiek karakter en kan door ondernemingen worden toegepast indien aan de voorwaarden wordt voldaan. Doordat er sprake is van een algemene kortingsregeling kan er een samenloop bestaan met andere meer specifieke investeringsregelingen, zoals bijvoorbeeld de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA) en de energie- of milieu-investeringsaftrek (EIA en MIA).

     Hoe werkt dit in de praktijk?

      

     De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zal de regeling gaan uitvoeren samen met de Belastingdienst. Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om aanvragen in te dienen, waarna de BIK-verklaring binnen 12 weken na de aanvraag wordt afgegeven. Op het moment dat  de verklaring is ontvangen, kan de korting worden verrekend met de loonheffing. 

      Tot slot

      Hoewel het CPB zeer recent heeft geconcludeerd dat de regeling slechts in beperkte mate het gewenste doel zal bereiken, kun je als onderneming natuurlijk wel gebruik maken van de voordelen die deze tijdelijke regeling biedt. Indien de middelen aanwezig zijn, kunnen geplande investeringen bijvoorbeeld enkele maanden naar voren worden gehaald. 

      Op het moment van schrijven is de BIK nog slechts een voorstel dat naar waarschijnlijkheid zal worden goedgekeurd. Mocht je meer informatie wensen over dit onderwerp, dan kun je altijd contact opnemen met een van onze fiscalisten van de afdeling Tax & Legal. Zij helpen je graag verder.  

       Jasper van den Bergen

       Jasper van den Bergen

       Tax Consultant

       Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.