1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Salaris & beloning >
Nl_blog_reiskost_1200x800

Opnieuw verlenging onbelast doorbetalen vaste reiskostenvergoedingen

Nl_blog_reiskost_1200x800

Tot de laatste week van maart leek het er op dat de goedkeuring voor het onbelast mogen doorbetalen van vaste reiskostenvergoedingen zou komen te vervallen per 1 april jongstleden. 

Uiteindelijk is deze goedkeuring toch verlengd tot 1 juli 2021. Dit betekent dat je als werkgever nog steeds geen gevolgen hoeft te verbinden aan een wijziging in de feiten waarop de vaste reiskostenvergoeding is gebaseerd. Dit onder voorwaarde dat er reeds een onvoorwaardelijk recht op deze vergoeding bestond op 12 maart 2020. De goedkeuring geldt bijvoorbeeld niet voor werknemers die nieuw in dienst zijn gekomen. Voor deze werknemers zul je de reguliere regels moeten toepassen.

Hoewel het mogelijk is dat de goedkeuring nogmaals zal worden verlengd, is het wellicht een goed moment om na te gaan hoe je als organisatie om wenst te gaan met de reiskostenvergoedingen wanneer de goedkeuring komt te vervallen. Dit mede gelet op de mogelijkheid dat we ook na de coronacrisis nog veel vanuit huis zullen werken. Het kabinet onderzoekt tevens de mogelijkheden om thuiswerkkosten van werknemers te vergoeden in samenhang met de bestaande reiskostenvergoedingen. Momenteel ben je voor het vergoeden van thuiswerkkosten aangewezen op de huidige (beperkte) mogelijkheden.

Wellicht ten overvloede, maar de goedkeuring voor andere vaste kostenvergoedingen is niet verlengd na 31 december 2020. Hier geldt dus dat indien bepaalde kosten niet meer worden gemaakt door thuiswerken, dat een gedeelte van de kostenvergoeding mogelijk niet meer onbelast kan worden uitbetaald.

Wij denken graag met je mee over dit onderwerp en je kunt dan ook te allen tijde contact opnemen met een van de fiscalisten van de afdeling Tax & Legal via het telefoonnummer +31 (0)76 523 1000. Zij helpen je graag verder.

    Jasper van den Bergen

    Jasper van den Bergen

    Tax Consultant

    Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.