Verzuim & Verlof
Je vindt hier de laatste arbeidsjuridische en technologische inzichten rondom het regelen van verzuim & verlof in je organisatie.
Op vakantie tijdens ziekte zonder toestemming: ontslag op staande voet terecht?
Het kan wel eens voorkomen dat je als werkgever een vakantieaanvraag van een werknemer moet weigeren vanwege een zwaarwegend bedrijfsbelang. Maar wat doe je als je vermoed dat een werknemer tijdens ziekte zonder toestemming op vakantie gaat? Onlangs speelde hierover een rechtszaak waarbij een werkgever besloot tot ontslag op staande voet. Was dat wel de juiste beslissing?
Drie bijzonderheden rondom vakantiedagen
De afgelopen tijd zijn er 2 bijzondere uitspraken gepubliceerd over vakantiedagen, namelijk over de uitbetaling van vakantiedagen in het all-in loon en over vakantiedagen tijdens ziekte. We geven een korte samenvatting van deze 2 rechterlijke uitspraken. Ook bespreken we de wettelijke vervaltermijn van vakantiedagen, hoe pak je dit ook alweer aan?
Feestdagen en verplichte vrije dagen, wat zijn de regels?
In de maanden voor de feestdagen is het vaak erg druk en dan rijst ook nog de vraag: hoe gaan we om met de feestdagen op de werkvloer? Is het wettelijk verplicht om alle werknemers vrij te geven met de feestdagen? Of is jouw bedrijf gesloten, waardoor alle werknemers vrij zijn? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over vrije dagen.
Inzet bedrijfsrecherchebureau bij zieke werknemer kost werkgever ruim € 36.000
Een werkgever kan flink in de kosten worden gejaagd door de inzet van een bedrijfsrecherchebureau. Dit gebeurde toen een werkgever vermoedde dat een werknemer had gelogen over haar klachten bij een ziekmelding.
8 veel voorkomende vragen bij afwezigheden op het werk
Is een personeelslid afwezig? Dan moet een HR-professional de wetgeving goed kennen. Want valt die periode onder de wettelijke vakantieregeling, gaat het om onbetaald of geldt een ander verlof? We bundelden voor jou de antwoorden op acht moeilijke, veelvoorkomende vragen over afwezig zijn op het werk.
Zieke werknemers: het opzegverbod en de vakantieperiode
De Rechtbank Gelderland behandelt twee vraagstukken: geldt het opzegverbod tijdens ziekte bij aanzegging van tijdelijke arbeidsovereenkomsten en hoe wordt ziekte bij een werknemer op vakantie vastgesteld?
De voordelen van het in dienst nemen van AOW-gerechtigde werknemers
Door de krappe arbeidsmarkt is het lastig om nieuw personeel te werven. In de zoektocht naar personeel wordt de AOW-gerechtigde werknemer vaak over het hoofd gezien. Een AOW-gerechtigde werknemer in dienst houden of juist aan nemen kan een oplossing zijn voor personeelstekort. In dit artikel bespreken we de 6 belangrijkste arbeidsrechtelijke en financiële voordelen van het in dienst hebben van een AOW-gerechtigde werknemer.
Uitbetaling vakantiegeld: het is er weer tijd voor!
Bij veel bedrijven wordt in mei het vakantiegeld uitbetaald. Een extraatje bovenop je maandelijkse salaris waar veel mensen blij van worden, vooral met de zomervakantie in het vooruitzicht. Maar hoe wordt het vakantiegeld eigenlijk berekend? Wanneer krijg je het uitbetaald? En hoeveel houd je uiteindelijk over na belastingen?
(Boven)wettelijke vakantiedagen verjaring: hoe zit het precies?
Het voorjaar hangt in de lucht! Het is weer langer licht en er is warmer weer op komst. Op naar de lange feestdag-weekenden en uiteindelijk: de zomervakantie! De ene na de andere vakantie-aanvraag stroomt binnen, maar hoe zit het met het vakantiesaldo?
Betaald ouderschapsverlof – een terugblik op dit jaar
Sinds 2 augustus dit jaar kunnen werknemers betaald ouderschapsverlof opnemen. Inmiddels zijn we al een aantal maanden op weg en hebben we de nodige vragen van werkgevers mogen beantwoorden. In dit artikel blikken we terug op een paar veelgestelde vragen.
Compensatie voor parttimer die vrije feestdag misloopt?
Inmiddels komt men langzaam in de kerststemming en staat de jaarwisseling voor de deur. Rond de feestdagen kan een discussie ontstaan omtrent compensatie voor parttimers die vrij zijn op een feestdag. Hoe moet je als werkgever hiermee omgaan? Je leest het in dit artikel.
Antwoord op 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof
Vanaf 2 augustus 2022 wordt het ouderschapsverlof deels betaald. Van de in totaal 26 weken kan de werknemer voor 9 weken een uitkering krijgen. Natuurlijk roept dit allerlei vragen op! Lees hier de antwoorden op de 5 veel gestelde vragen over het betaald ouderschapsverlof.