1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Personeel werven & aannemen – onboarding >
Twee mensen schudden hand zakelijk

Hoe trek je gespecialiseerd talent aan?

Ondanks dat we al enkele jaren spreken over krapte op de arbeidsmarkt, lijkt dit zich steeds heviger te ontwikkelen en dan vooral richting de gespecialiseerde sectoren die op zoek zijn naar complexere profielen. We kunnen dus gerust spreken over een ware talentencrisis. Hoe zijn we in deze talentencrisis beland en wat kun je doen om gespecialiseerde talenten aan te trekken? 

  Twee mensen schudden hand zakelijk

  ‘Talentencrisis’

  Het is nog nooit zo moeilijk geweest om de juiste mensen voor je bedrijf te vinden en te winnen als vandaag de dag. Dit is te wijten aan verschillende factoren:

  • Een structureel gebrek aan evenwicht tussen ‘het aanbod van’ en ‘de vraag naar’ talent op de arbeidsmarkt;
  • Gebrek aan geschikte profielen met de nodige gevraagde vaardigheden;
  • Het unieke karakter van de gezochte banen of profielen (Zo ontstaan bijvoorbeeld nieuwe banen waarbij nieuwe vaardigheden gevraagd worden);
  • Het tekort aan talent is niet onbekend bij de kandidaten waardoor deze ook veeleisender zijn geworden in hun keuze.

  Wat kun je doen?

  "Hoe maak je het verschil door een nieuwe werkmethode aan te nemen?"  Deze vraag stelden wij aan onze doelgroep van professionals met een bachelor- of masterdiploma. Hieruit kwamen de volgende bevindingen.

  • Het bieden van een aantrekkelijk salaris

  Het is niet verrassend dat dit bovenaan de lijst van eisen staat. Zorg er dus voor dat je jouw toekomstige medewerker(s) een aantrekkelijk salarispakket aanbiedt voor nu en de toekomst.

  • Het bieden van professionele ontwikkeling én uitdagingen binnen de functie

  Ontwikkelingskansen en uitdagingen staan centraal in de eisen van de kandidaten. Bied je voldoende opleiding? Voer een duidelijk beleid inzake interne loopbaanontwikkeling, aangezien dit belangrijke criteria zijn bij de keuze van een nieuwe werkgever.  

  • Het bieden van flexibiliteit

  Met het verplichte ‘thuiswerken’ tijdens de Covid-19 crisis is flexibiliteit een nóg centraler punt geworden in de vraag naar talent. De mogelijkheid om zelf de werktijden en de plaats van vestiging te bepalen, wordt door de kandidaten vaak als zeer voordelig en dus aantrekkelijk beschouwd.  Is dit mogelijk binnen je bedrijf?  Zorg er dus voor dat je dit benadrukt in je vacatures.

  Hoe overtuig je gespecialiseerd talent?

  Voor de zogenaamde "high potential"-kandidaten is de situatie nog gecompliceerder. Zij ervaren moeilijkheden om zichzelf in hun loopbaan te projecteren, hun ontwikkelingsmogelijkheden te zien en wat hun kansen zijn op de arbeidsmarkt. Dit is vaak te wijten aan het feit dat het onduidelijk is wat de verantwoordelijkheden en taken zijn van de aangeboden functie en de onzekerheid van de kandidaten zelf. De soms langdurige selectieprocedure én het gebrek aan kennis en deskundigheid van sommige recruiters vormen een rem voor kandidaten om een beslissing te nemen om van baan te veranderen of over te stappen naar een nieuwe functie.

  SD Worx Professionals: kandidaat advies en dienstverlening op maat voor de klant   

  Om deze uitdagingen aan te gaan, heeft SD Worx een gespecialiseerd team van gekwalificeerde medewerkers uitgebouwd met een nieuwe werkmethode.  Een diepgaande analyse vooraf vormt ons vertrekpunt om tot een gedetailleerd functie- en compentieprofiel te komen.

  Matchmakers tussen bedrijven en professionals

  Dankzij onze expertise en persoonlijke aanpak kunnen onze consultants de kandidaten hun professionele mogelijkheden laten zien. Op deze manier integreren we jouw vacatures in de loopbaan van onze kandidaten en verhogen wij de aantrekkelijkheid van jouw bedrijf in hun ogen.  

  Human Resource & Support | Sales & Marketing | Finance | Logistics | Industry 

  Binnen deze vijf domeinen adviseren, bemiddelen en begeleiden wij professionals in management- en expert functies. Van graduated tot mid-career.  

   Heb je ook de nodige uitdagingen met het aantrekken van talent binnen een van deze specifieke domeinen? 

    

    Neem contact op met je expert van SD Worx Professionals.