Arbeidsrecht
Blijf bij met de actuele Nederlandse wet- en regelgeving: onze arbeidsjuristen delen hier praktische tips, nieuws en inzichten.


Verlof wordt massaal ingetrokken | Wat zijn de rechten van werkgever en werknemer?
Veel werkgevers merken dat er massaal verzoeken binnenkomen om geplande vakantiedagen toch in te trekken. Begrijpelijk want als hun vakantie nu niet door kan gaan, willen werknemers die dagen waarschijnlijk liever bewaren tot een later moment. Toch is het zéker in deze uitdagende tijden heel belangrijk om te zorgen voor de nodige ontspanning. Het zijn stressvolle tijden die veel van ons allemaal vergen en dan is het belangrijk om ook af en toe even afstand van het werk te kunnen nemen en een dagje vrij te nemen. Maar wat zijn nu eigenlijk je rechten en plichten als werkgever? En met welke risico’s moet je rekening houden?

Wijziging in transitievergoeding door Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB)
Hoewel het inmiddels bijna 1 januari 2020 is, blijven de actualiteiten rondom de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) elkaar in rap tempo opvolgen.

Nieuwe UWV-uitvoeringsregels voor ontslag
Wil je een ontslagprocedure starten bij het UWV? Let dan op de nieuwe uitvoeringsregels die gelden vanaf 1 oktober 2019.

Hoge Raad maakt einde aan ‘slapende dienstverbanden’
In opvolging van ons artikel: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan" publiceerde we enige tijd geleden een artikel over het advies van Advocaat-generaal De Bock aan de Hoge Raad. Advocaat-generaal de Bock is van mening dat een werkgever in beginsel verplicht is om op verzoek van een langdurig arbeidsongeschikte werknemer een ‘slapend dienstverband’ te beëindigen onder betaling van de wettelijke transitievergoeding. Het was afwachten of de Hoge Raad het advies van de advocaat-generaal zou volgen.

Hoe betaal ik mijn werknemers uit die in ploegendienst werken als de wintertijd ingaat?
In de nacht van zaterdag 26 op zondag 27 zijn we overgeschakeld naar de wintertijd. Om 3.00 uur is de klok één uur teruggedraaid, naar 2.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de wintertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje meer slaap die bewuste nacht…

Slapend dienstverband in strijd met het goed werkgeverschap
In april publiceerden we er ook al een artikel over: "Het slapend dienstverband en de toelaatbaarheid daarvan." Verschillende rechtbanken hielden daar tot nu toe een andere opvatting op na. En daarom bracht Advocaat-generaal De Bock er op 18 september jongstleden een advies over uit aan de Hoge Raad. Hierdoor gaat er hoogstwaarschijnlijk meer duidelijkheid komen over of het in stand houden van een dienstverband toelaatbaar is.

Verloning bij overschakeling naar de zomertijd
In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gedraaid, naar 3.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de zomertijdr geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap die bewuste nacht…

Streep door verlenging proeftijd - Wet Arbeidsmarkt in balans (Wab)
De Kamer heeft een streep gezet door de verlenging van de proeftijd. Door aanname van amendement nr. 38, dat regelt dat de voorgestelde verlenging van de proeftijd wordt geschrapt, maken deze wijzigingen geen deel meer uit van de Wab.

Kortere looptijd 30%-regeling
Werknemers die van buiten Nederland komen en tijdelijk in Nederland werken, hoeven onder voorwaarden over maximaal 30% van hun loon geen belasting te betalen: de zogenoemde 30%-regeling.

Aanzegging ook belangrijk bij verlenging van dienstverband
Als werkgever moet je uiterlijk één maand voordat een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd verloopt, de werknemer informeren of het contract al dan niet verlengd wordt; de zogeheten aanzegplicht. Vaak wordt gedacht dat deze aanzegplicht alleen geldt op het moment dat de werkgever het contract niet wil verlengen. Dit is echter niet het geval. Komt de werkgever deze verplichting niet na, of niet op tijd, dan kan de werknemer aanspraak maken op een boete ter hoogte van maximaal één maandsalaris.

Wat betekent de Wet Arbeidsmarkt in balans (WAB) voor ons
Het arbeidsrecht gaat weer op de schop. Het kabinet wil het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers in vaste dienst te nemen en hiervoor zijn maatregelen nodig. Deze maatregelen zijn opgenomen in het Wetsvoorstel arbeidsmarkt in balans (WAB). In dit artikel lichten wij kort de voorgestelde maatregelen toe.

Hoe betaal ik salaris uit bij de overgang van wintertijd naar zomertijd
In de nacht van zaterdag 24 maart op zondag 25 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gezet, naar 3.00 uur. Voor de meeste mensen betekent dit alleen een uurtje korter slapen, maar wat nu als je werknemers hebt die deze nacht aan het werk zijn? Als je werknemers hebt die in deze nacht aan het werk zijn, moet je er rekening mee houden dat hun dienst een uur korter duurt dan normaal. Hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond? Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.