1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Arbeidsrecht>
Man met kerstboom

Kerstfeest en belasting, dit moeten werkgevers weten

Het einde van het jaar is weer in zicht en dat betekent dat de kerstfeesten weer op de agenda worden gezet. Dat is een leuke manier om de werksfeer te verbeteren en de waardering voor de werknemers te tonen voor het harde werk dit jaar. In dit artikel staan we stil bij de fiscale gevolgen van deze festiviteiten. 

De fiscale impact van de feestlocatie

Bij het organiseren van een kerstfeest zal je ongetwijfeld nadenken over een geschikte feestlocatie. Ook fiscaal is dit van belang, omdat het verschil maakt of je het feest organiseert op de werkplek of op een externe locatie. De verschillen kunnen groot zijn, dus het is goed om dit mee te nemen in je overweging. 

Op de werkplek

Als het feest wordt gehouden op de werkplek, dan geldt er een nihilwaardering. Dit betekent dat je geen belasting hoeft te betalen over de drankjes en consumpties die je aanbiedt. De kosten van het feest komen daardoor niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Je zal de feestlocatie natuurlijk graag een beetje aankleden. Ook dit kan onbelast op de werkplek. Is jouw werkplek geschikt voor een feestje? Dan is dit misschien de gunstigste locatie. Je spaart zo je vrije ruimte, zodat je deze voor andere zaken kunt gebruiken, zoals een kerstbonus of kerstpakket. Hierop is de nihilwaardering namelijk niet van toepassing. 

Op een externe locatie

Geef je het feest op een externe locatie, dan geldt de nihilwaardering niet. In principe is het feest in deze situatie gewoon belast loon voor de werknemer. Het is niet gebruikelijk dat werknemers belasting betalen bij dergelijke feesten. Werkgevers brengen het daarom vaak ten laste van de vrije ruimte, zodat het wederom onbelast is voor de werknemer.

Laat de feestvreugde niet bederven

Breng je het feest ten laste van de vrije ruimte, ga dan vooraf goed na of je wel voldoende ruimte hebt. Dit jaar bedraagt de vrije ruimte nog 3% over de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom. In 2024 mag je tot € 400.000 slechts rekenen met 1,92%. Zit jouw loonsom boven de € 400.000, dan heb je volgend jaar daardoor € 4.320 minder ruimte. Boven de € 400.000 blijft het percentage ook volgend jaar 1,18%. Als je de vrije ruimte overschrijdt, dan betaal je een eindheffing van 80%. 

WKR: valt er nog iets te optimaliseren? 

Geef jij altijd een nieuwjaarsborrel en denk je dat je volgend jaar de vrije ruimte zal overschrijden? Overweeg dan nog dit jaar een eindejaarsfeest te organiseren in plaats van de nieuwjaarsborrel.

Ziet het organogram van jouw organisatie eruit als een kerstboom? Je kunt mogelijk gebruikmaken van de concernregeling voor de WKR. Met deze regeling bereken je de vrije ruimte en de eventueel verschuldigde eindheffing over de loonsommen van de concernonderdelen tezamen. Zo laat je de vrije ruimte bij sommige ondernemingen niet verloren gaan die andere ondernemingen goed kunnen gebruiken.

  Vragen of hulp nodig?

  Heb je vragen over de de WKR? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465. 

   Jasper van den Bergen

   Jasper van den Bergen

   Tax Consultant

   Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.