1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Arbeidsrecht>
Verloning bij overschakeling naar de zomertijd

Verloning bij overschakeling naar de zomertijd

Verloning bij overschakeling naar de zomertijd

In de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart schakelen we over naar de zomertijd. Dit betekent dat om 2.00 uur de klok één uur vooruit wordt gedraaid, naar 3.00 uur. Voor de meeste werknemers heeft de omschakeling naar de zomertijd geen gevolgen, behalve dan een uurtje minder slaap die bewuste nacht…

Heb je nu werknemers die in deze nacht aan het werk zijn, dan moet je er rekening mee houden dat hun dienst een uur korter duurt dan normaal. Hoe worden de prestaties tijdens deze nacht verloond? Er zijn een aantal manieren om dit op te lossen.

  1. Eén uur minder betalen

  Je kunt er voor kiezen om één uur minder te betalen. Let wel, werknemers zouden daartegen kunnen protesteren. Strikt genomen hebben zij het recht de duur van een reguliere dienst te werken, en daarvoor betaald te krijgen.

   2. Verlenging van de dienst

   Je kunt er ook voor kiezen om de dienst van de werknemers een uur te verlengen. Een dienst van 22.00 tot 6.30 uur kan worden aangepast naar een dienst van 22.00 uur tot 7.30 uur. Ondanks de wisseling van winter- naar zomertijd werkt de werknemer dan zijn reguliere aantal uren. 

   Let op: als gevolg van deze oplossing kan overlap ontstaan tussen twee diensten, waardoor je – behoudens aanvullende maatregelen – gedurende één uur beschikt over een dubbele bezetting.

    3. Compensatie

    Wanneer je binnen je organisatie werkt met vaste diensten, dan zal het niet praktisch zijn om het dienstrooster voor deze ene nacht aan te passen, zoals beschreven onder methode 2. Je kunt er dan ook voor kiezen om met de betreffende werknemers af te spreken dat zij tevens de dienst in het laatste weekend van oktober vervullen (start wintertijd). In dat geval zullen ze het uur dat ze nu teveel betaald krijgen, dan compenseren door onbetaald een uur langer te werken.

    Let op: Is je organisatie gebonden aan een cao? Raadpleeg deze dan en ga na of de cao-partijen niet reeds hebben voorzien in een oplossing. Er zijn de nodige cao’s waarin dit onderwerp terugkomt.

     Benieuwd naar wat SD Worx voor je kan betekenen op het gebied van salaris en HR? Neem contact met ons op.

      Wilma Engels

      Wilma Engels

      Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht