1. Home>
  2. Nieuws>
  3. Software & automatisering >
digitale werknemerservaring

Optimaliseren van de digitale werknemerservaring: Do’s en Don’ts

Een goede digitale werknemerservaring is van groot belang voor het welzijn van je medewerkers en hun interactie met technologie op de werkplek. Het omvat aspecten als kwaliteit en gebruiksgemak. Ondanks dat dit geen nieuw concept is, geeft bijna de helft van de Europese werknemers (48%) aan dat hun organisatie nog steeds niet aan hun verwachtingen voldoet op gebied van digitale werknemerservaring. Hier zijn enkele stappen om het beter te doen.

Wat zijn de do’s voor een uitstekende digitale werknemerservaring:

1. Betrek je medewerkers

Medewerkers die zich betrokken voelen en het gevoel hebben dat ze gehoord worden, zijn meer geneigd om nieuwe HR-tech te omarmen. Betrek ze vanaf het begin bij de implementatie door een diverse testgroep samen te stellen die de mogelijke impact van de digitale toepassing analyseert, inclusief voordelen, aandachtspunten en verbeteringen. Luister naar hun feedback en pas indien mogelijk de software aan. Het creëren van tools die voor en door medewerkers zijn ontwikkeld, is essentieel voor een uitstekende digitale ervaring.

2. Personaliseer de werknemerservaring

Thuiswerkers en hybride medewerkers kunnen zich soms minder verbonden voelen met hun organisatie. Personalisatie van digitale toepassingen is dan belangrijker dan ooit. Van op maat gemaakte interne communicatie tot AI-aangedreven talentmarktplaatsen, er zijn tal van oplossingen beschikbaar. Het gebruik van AI in HR-technologie kan helpen bij het voldoen aan individuele behoeften en voorkeuren. Focus op functies die daadwerkelijk ondersteunend zijn voor je medewerkers.

3. Prioriteit geven aan mobiliteit

Een mobielvriendelijk systeem is van cruciaal belang om de digitale werkplek echt toegankelijk te maken. Medewerkers die hun werk niet mobiel kunnen uitvoeren, hebben vaak moeite om de benodigde informatie te vinden, vooral thuiswerkers en eerstelijnsmedewerkers. Het is tijd om mobiele apparaten te omarmen als waardevolle hulpmiddelen voor taken, aanvragen en workflowbeheer.

4. Focus op de volledige levenscyclus van medewerkers

De digitale werknemerservaring begint bij de eerste interactie van een potentiële nieuwe medewerker en omvat de hele reis, inclusief ontwikkeling, prestaties en zelfs het vertrek. Breng deze hele reis in kaart om belangrijke punten niet over het hoofd te zien. Vermijd echter geïsoleerde apps en platforms, omdat dit de productiviteit kan belemmeren. Zorg voor een vertrouwde en gebruiksvriendelijke HR-technologie-omgeving die alles omvat.

Wat zijn de don’ts voor een uitstekende digitale werknemerservaring:

1. Overweldig je medewerkers niet

Kies tools met een helder doel, een intuïtief ontwerp en beperkte complexiteit. Minder klikken en overbodige functies zijn de sleutel tot succes. Eenvoud moet je leidraad zijn bij het verkennen van nieuwe tools.

2. Onderschat het belang van training niet

Zelfs de meest intuïtieve digitale oplossingen vereisen training. Zorg voor voldoende trainingstijd, verschillende trainingsformaten en realistische deadlines. Stimuleer en volg de training op om een soepele overgang naar nieuwe werkwijzen te garanderen.

3. Ga niet uit van vanzelfsprekendheid

Neem niet aan dat anderen automatisch enthousiast zijn over je digitale strategie. Luister naar zorgen en vragen en zorg voor een open communicatie. Werk samen met je IT-team om feedback van medewerkers te verzamelen terwijl ze jouw applicaties gebruiken.

4. Start niet zonder duidelijke visie

Definieer een heldere, beknopte visie voor je digitale plannen die aansluit bij de bedrijfsdoelstellingen en de wensen van je medewerkers. Koppel digitalisering aan meetbare doelen om succes te waarborgen en de digitale werknemerservaring te verbeteren.

    Op zoek naar begeleiding? 

    Het succes van een HR-tech strategie wordt bepaald door het samenkomen van de behoefte van het HR-team, het bedrijf en de werknemers. Ontdek je digitale HR-profiel met onze Perfect Match-quiz en laat SD Worx je persoonlijk begeleiden bij je digitale HR-transformatietraject.

      Doe de quiz