1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Arbeidsrecht>
Endofyeargifts

Een geschenk is niet altijd loon

Alles wat een werknemer krijgt omdat hij of zij in dienst is, valt in beginsel onder loon. Bepaalde vergoedingen en verstrekkingen vallen daar echter niet onder, omdat deze simpelweg buiten de arbeidsrelatie vallen. Is er geen causaal verband tussen het ‘voordeel’ en de dienstbetrekking? Dan is er geen sprake van loon. Hierbij kun je denken aan een fruitmand voor een zieke werknemer of een rouwkrans bij overlijden van een werknemer. Deze attenties worden gegeven uit beleefdheid en steun, maar vallen niet binnen de werkgever – werknemer relatie.

Welke kleine geschenken vallen niet onder loon?

Het causaal verband tussen het voordeel en de dienstbetrekking is niet altijd zonneklaar. Daarom is in een besluit opgenomen welke kleine geschenken door de Belastingdienst niet aangemerkt worden als loon. Het gaat dan om persoonlijke attenties bij situaties waarin ook anderen dan de werkgever een dergelijke attentie zouden geven. Het mag daarbij niet gaan om geld, waardebonnen of een factuurwaarde van meer dan € 25 incl. btw.

Wil je bijvoorbeeld een bos bloemen voor de verjaardag van een werknemer geven? Als deze meer dan € 25 kost behoort het volledig tot het loon. Een cadeaubon van € 15 die wordt gegeven bij de geboorte van een kind bij de werknemer, is ook loon.

Het kerstpakket doet niet mee

Het kerstpakket valt helaas ook niet onder dit besluit. Een kerstpakket is namelijk een geschenk gericht op de werknemer en wordt alleen door een werkgever gegeven. Daarom betreft het geen persoonlijke attentie. Los daarvan zal ook in veel gevallen de factuurwaarde van een kerstpakket meer dan € 25 bedragen. Nog zo’n voorbeeld van een geschenk dat niet wordt gezien als een persoonlijke attentie, is een bloemetje voor secretaresse dag.

Vrije ruimte in de WKR voor geschenken die wel vallen onder loon

Voor geschenken die wél als loon worden aangemerkt kan je natuurlijk de vrije ruimte van de WKR gebruiken. Ook dan betaalt de werknemer geen belasting over het geschenk. Om een goed beeld te hebben van jouw vrije ruimte is een goede samenwerking tussen de salarisadministratie en de financiële afdeling cruciaal. Overschrijding van de vrije ruimte kan jou als werkgever 80% eindheffing kosten berekend over het exces.

Het goede nieuws is dat de vrije ruimte in de WKR komend jaar wordt verruimd. Voor de eerste € 400.000 van de fiscale loonsom mag je straks rekenen met 1,92% in plaats van 1,7%, dat levert een maximale extra ruimte op van € 880. Als het kabinet de recent aangenomen motie van de Tweede Kamer volgt, dan gaat het mogelijk zelfs eenmalig naar 3% voor 2023. Hoewel we in Nederland verknocht zijn aan het kerstpakket, kan het fiscaal interessanter zijn om het kerstpakket te verruilen voor een nieuwjaarsgeschenk als je vrije ruimte dit jaar al volledig is verbruikt.

  Vragen, of hulp nodig?

  Heb je vragen over dit onderwerp? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465.

   Jasper van den Bergen

   Jasper van den Bergen

   Tax Consultant

   Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.