1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Arbeidsrecht>
NL-man-met-kerstboom

Kerstpakket aan anderen dan eigen werknemers, een fiscale verrassing?

Het is weer het einde van het jaar en dat betekent dat veel werknemers een kerstpakket ontvangen. Dat is altijd een heugelijk moment. Een flesje wijn, een cadeaubon of een verrassing waarvan je zegt: ‘Dat zou ik nu niet zo snel voor mezelf kopen, maar ik vind het wel heel erg leuk’. Werkgevers doen hun uiterste best om werknemers ieder jaar opnieuw te verrassen. De verstrekking van zo’n kerstpakket vindt in de meeste gevallen plaats met gebruikmaking van de vrije ruimte van de werkkostenregeling.

  Kerstpakket geven aan een ander dan eigen werknemer

  Als een kerstpakket wordt gegeven aan een ander dan een eigen werknemer, dan kan de vrije ruimte niet worden gebruikt. De ontvanger is immers niet in dienst van de werkgever die het kerstpakket verstrekt, maar in dienst van een andere werkgever. Als het geschenk kwalificeert als een voordeel uit díe dienstbetrekking, dan kan zijn of haar werkgever mogelijk wel de vrije ruimte hiervoor gebruiken. Deze werkgever moet er dan wel weet van hebben dat het geschenk wordt verstrekt en hierover moeten tevens afspraken zijn gemaakt. Vaak zal dit echter niet het geval zijn, waardoor de werknemer het geschenk zelf zal moeten opgeven in zijn persoonlijke aangifte inkomstenbelasting.

  De eindheffing

  Als verstrekker van het geschenk kun je echter ook kiezen voor eindheffing. Je moet de ontvanger dan informeren dat je deze eindheffing toepast en goed administreren aan wie je een geschenk hebt verstrekt. De eindheffing bedraagt 75% over geschenken van meer dan € 136. Voor goedkopere geschenken bedraagt de eindheffing 45%. Laat je geschenk geen fiscale verrassing zijn!

   Vragen, of hulp nodig?

   Heb je vragen over dit onderwerp? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465.

    Jasper van den Bergen

    Jasper van den Bergen

    Tax Consultant

    Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.