1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Arbeidsrecht>
man denkend achter computer

Op weg naar de afschaffing van de 30%-regeling?

De 30%-regeling voor ingekomen werknemers staat op het punt om ingrijpend te veranderen. Als de Eerste Kamer instemt, zal de 30%-regeling vanaf 1 januari aanstaande verder worden versoberd. De Tweede Kamer heeft namelijk twee amendementen aangenomen, die in dit artikel worden toegelicht.

Amendement 1: afbouw van de 30%-regeling tot een 10%-regeling

Momenteel kan je met de 30%-regeling een vrijstelling toepassen tot 30% van het loon gedurende de looptijd van maximaal 5 jaar. Het eerste amendement zorgt ervoor dat de 30%-regeling in drie stappen zal worden afgebouwd. Hierdoor kun je enkel de eerste 20 maanden van de looptijd nog 30% van het loon onbelast vergoeden. De volgende 20 maanden nog 20% en de laatste 20 maanden van de looptijd slechts 10%.

Als je de 30%-regeling al toepast in het laatste loontijdvak van dit jaar, dan geldt overgangsrecht. Je hebt dan nog niet te maken met deze trapsgewijze afbouw.

Amendement 2: afschaffing partiële buitenlandse belastingplicht

Tijdens de looptijd van de 30%-regeling kunnen werknemers die in Nederland wonen kiezen voor de partiële buitenlandse belastingplicht. Voor box 2 en box 3 worden ze dan gezien als een buitenlands belastingplichtige. Bepaalde bezittingen, zoals bijvoorbeeld spaartegoeden, hoeven dan niet te worden aangegeven. Het tweede amendement regelt de afschaffing van deze keuzeregeling vanaf 1 januari 2025. 

Als je de 30%-regeling al toepast in het laatste loontijdvak van dit jaar, dan geldt wederom overgangsrecht. Je kunt dan nog tot en met 31 december 2026 gebruik maken van deze keuzeregeling.  

Versobering expatregeling

Deze twee amendementen zijn een verdere versobering van de populaire expatregelingen, naast de reeds definitieve wijzigingen. We kennen sinds 1 januari 2023 al de regeling dat je aan het begin van het kalenderjaar moet kiezen tussen de 30%-regeling óf het vergoeden van de daadwerkelijke extraterritoriale kosten. Daarnaast moet je de 30%-regeling vanaf 1 januari 2024 aftoppen op de Balkenende-norm. Deze norm bedraagt in 2024 € 233.000. Deze maatregel zal mogelijk niet heel veel van jouw werknemers treffen, maar de andere maatregelen mogelijk wel. 

De hoop is dat deze reeks maatregelen niet leidt tot de volledige afschaffing van de 30%-regeling. De 30%-regeling maakt het namelijk aantrekkelijk voor buitenlandse werknemers om in Nederland te werken. In de zoektocht naar geschikte kandidaten raken we anders een belangrijke troef uit handen.

  Vragen of hulp nodig?

  Wil jij weten wat de in dit artikel behandelde maatregelen voor jouw organisatie betekenen? Of ben je benieuwd of je 30%-regeling kunt toepassen voor een van jouw werknemers? Plan een gratis digitaal kopje koffie in, mail ons op taxandlegal_nl@sdworx.com of stuur ons een WhatsApp op telefoonnummer 06-21970465. 

   Jasper van den Bergen

   Jasper van den Bergen

   Tax Consultant

   Jasper van den Bergen is in ons Tax & Legalteam werkzaam als Tax Consultant. Hij studeerde Fiscaal Recht aan Tilburg University en is daarna werkzaam geweest bij diverse regionale accountants- en belastingadvieskantoren als belastingadviseur. Jasper heeft een focus op internationaal belastingrecht en deelt regelmatig zijn kennis in blog- en nieuwsbriefartikelen van SD Worx.