1. Home>
 2. Nieuws>
 3. HR-analytics >
Computer

Toon werknemers wat ze werkelijk verdienen

Computer

Een interessant en competitief loonpakket uitkeren, maar het vervolgens niet highlighten, is een beetje als een regenboog in het donker. Omdat niet eens de helft van de werknemers af en toe zijn of haar loonstrookje bekijkt, hebben velen waarschijnlijk niet goed op hun netvlies wat ze nu eigenlijk precies allemaal ontvangen. De applicatie Inspire van Pointlogic is een uitstekende tool om hen helder en overzichtelijk duidelijk te maken wat ze naast het loon op hun rekening nog allemaal krijgen, een extra drijfveer voor motivatie en engagement.

Je beloont je werknemers graag voor het harde werk dat ze dag in, dag uit leveren. De meeste bedrijven doen dat vandaag de dag met een heel gevarieerd loonpakket met tal van interessante extra’s. Werkgevers leveren serieuze financiële inspanningen om competitieve salarissen en allerhande voordelen te kunnen bieden. Vaak zijn die pakketten zo uitgebreid dat het niet altijd vanzelfsprekend is om er een overzicht op te krijgen. Veel werknemers hebben geen duidelijk beeld van wat hun bedrijf nu allemaal uitkeert, van lease auto tot pensioen over salaris. Je mag dan wel al die inspanningen doen, als je werknemer het als vanzelfsprekend beschouwt of er zelfs niet precies van op de hoogte is, dan kunnen ze ook geen extra dosis motivatie of engagement genereren.

  Slechts de helft bekijkt loonstrookje

  Een onderzoek van SD Worx in vijf Europese landen toonde aan dat gemiddeld maar 46 procent van de werknemers maandelijks zijn of haar loonstrookje - al dan niet digitaal - opent. In Nederland (40%), Frankrijk (39%) en België (37%) ligt dit percentage zelfs nog een stuk lager. Bij Duitse en Britse werknemers kijkt net iets meer dan de helft wel elke maand wat er op hun loonstrookje staat. Veel werknemers vertrouwen dus gewoon op wat er aan het einde van de maand op de rekening gestort wordt. Ze beschouwen hun maandloon als 90 of 95 procent van hun salarispakket, terwijl dat vaak zeker niet het geval is. Een helder overzicht van wat er nu wel allemaal in dat salarispakket zit, is er niet. Enter Pointlogic. 

  “Je hebt er als werkgever alleen maar baat bij om werknemers te tonen hoezeer je hen waardeert”, zegt Bas Ossewaarde, Group Director bij Pointlogic. “Meerdere studies tonen aan dat in meer dan 70 procent van de gevallen een goede communicatie rond verloning leidt tot meer motivatie, productiviteit en loyaliteit.” Loon is en blijft enorm belangrijk voor werknemers. Het onderzoek van SD Worx legde bloot dat het salarispakket bij de keuze voor een baan nog altijd de absolute prioriteit is van de Europese werknemer. 71 procent van de werknemers vindt het ook belangrijk om te weten wat hun werkgever hen allemaal biedt voor elke gewerkte maand.

   Extra boost voor employee experience

   Bas Ossewaarde: “Niet alles is op een loonstrookje terug te vinden. De secundaire arbeidsvoorwaarden zoals de waarde van de lease auto en de eventueel bijbehorende tankkaart, verzekeringen of pensioenpremies die rechtstreeks worden overgemaakt, zijn er niet noodzakelijk op vermeld. Een maandelijks of jaarlijks overzicht van alle (niet-) financiële beloningen toont werknemers hoe hard ze gewaardeerd worden. Onze Inspire software biedt op een overzichtelijke manier duidelijkheid over wat er allemaal in het salarispakket van elke medewerker zit. Eenvoudig in handige kleurtjes en met uitrolmenu’s laat inspire medewerkers tot in detail zien wat ze allemaal van hun werkgever krijgen. Zie het als een extra service voor je medewerkers die ook de employee experience een extra boost geeft.”

   Meer dan 200 organisaties  maken vandaag de dag al gebruik van de reward management oplossingen van Pointlogic en de vraag neemt alsmaar toe. Bedrijf Select HR is één van de vele tevreden klanten. We citeren hen: “We staken veel tijd en moeite in het samenstellen van een sterk salarispakket dat volledig bij ons past. We merkten we bij het bedrijf dat velen er eigenlijk een beetje het overzicht bij verloren. Daar helpt inspire bij. Iedereen kan dan op elk moment nagaan wat ze allemaal precies van ons mogen verwachten. Die transparantie creëert een nog sterkere vertrouwensband én meer engagement. Een investering die rendeert.”

   De inspire software van Pointlogic is mee te integreren in de payrollplatformen die SD Worx aanbiedt zoals het mysdworx, myworkandme of de digitale HR-applicatie My SD Worx Assistant. Zo creëert de HR- en payrollspecialist een digitaal luik waar medewerkers hun salarispakket op elk moment eenvoudig kunnen checken. Meer weten over inspire van pointlogic? Leuk, we vertellen je graag meer.