1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Ontslag >
ontslag

Ontslaggesprek: tips en valkuilen

ontslag

Iemand ontslaan is niemands ambitie. Misschien voelt die beslissing zelfs aan alsof je hebt gefaald als werkgever. Toch is het belangrijk om te weten hoe je een ontslaggesprek in goede banen leidt, zodat dit slechtnieuwsgesprek bij uitstek toch zo constructief mogelijk verloopt.

Het belangrijkste doel van een ontslaggesprek is dat je de boodschap van het slechte nieuws duidelijk overbrengt. En vervolgens moet je gepast en effectief omgaan met de emoties van de werknemer, om zo de acceptatie van de boodschap te vergroten. Hij of zij moet dus begrijpen dat de boodschap definitief is; er valt niet over te discussiëren.

  Houd gedurende het ontslaggesprek met de werknemer vier doelen voor ogen:

  1. Breng de boodschap duidelijk, helder en begrijpelijk over.
   Laat daarover geen misverstanden ontstaan, hoe vervelend de boodschap ook is. Houd het dus zakelijk, beperk je tot feiten en vermijd discussie.
  2. Wees voorbereid op emoties van de werknemer na het aanhoren van het slechte nieuws, en vang deze zo goed mogelijk op.
   Bied ruimte voor de reactie en het besef. Maar zorg ervoor dat je niet ingaat op verwijten en maak het niet persoonlijk. Jij bent niet de aangewezen persoon om te troosten.
  3. Zorg voor acceptatie en begrip. Maak duidelijk dat het een onomkeerbaar besluit is.
   Het besluit is niet onderhandelbaar en is genomen op basis van duidelijke argumenten. Herhaal deze als dat nodig is, maar zorg ervoor dat je het besluit niet probeert te rechtvaardigen.
  4. Het ontslaggesprek dient kort, zakelijk en praktisch (met de nodige afspraken) te zijn.
   Zodra je werknemer het nieuws begint te verwerken wil hij of zij ongetwijfeld weten waar hij of zij op korte termijn aan toe is. Bespreek daarom de vervolgstappen en maak samen afspraken over het vervolgproces. Informeer ook hoe de werknemer na het gesprek naar huis gaat.

   In ons magazine 'Het Ontslaggesprek' vind je niet alleen nuttige tips, maar je kunt er ook handige voorbeeldzinnen en praktische checklists vinden.

    Open het magazine