1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Verzuim & Verlof >
Vorsicht Ferienjob! Was Arbeitgeber zu beachten haben

Zo tover je 25 vakantiedagen om in 56 vrije dagen

Vorsicht Ferienjob! Was Arbeitgeber zu beachten haben

Het vraagt wat puzzel- en rekenwerk, maar wie zijn vakantiedagen voor 2020 zorgvuldig plant rond de feestdagen kan bijna dubbel zo lang op vakantie. Al is daar in de praktijk wel heel veel goede wil van de werkgever bij nodig, zo waarschuwt Wilma Engels, juriste arbeidsrecht bij SD Worx.

Gemiddeld heeft de Nederlander 25 vakantiedagen. Maar wie de jaarkalender van 2020 er bij neemt, kan in principe 56 dagen op vakantie, met weekend- en feestdagen erbij. Het eerste voordeel valt al aan het begin van het kalenderjaar te halen. Omdat nieuwjaarsdag op een woensdag valt, hoef je alleen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een vrije dag op te nemen. Dan heb je in totaal negen dagen vrij.

Net zo'n lange periode kun je 'scoren' in april. Tweede Paasdag krijg je cadeau op maandag 13 april. Als je daar de vier dagen van dinsdag 14 tot vrijdag 17 april bij neemt, heb je weer negen dagen vrij dankzij het weekend ervoor en erna. Maar het kan zelfs nog beter komend jaar: Koningsdag (maandag 27 april) is een feestdag en dit jaar is ook bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) een vrije dag. Neem de tussenliggende 5 dagen vrij en je hebt 11 aaneengesloten dagen vakantie. Ook rond de andere feestdagen valt via hetzelfde patroon heel wat winst te boeken: in totaal vijf vakanties van negen dagen en die ene van 11 dagen eind april, begin mei.

  Droom en daad

  Maar voor we massaal vakantie-aanvragen beginnen in te dienen, bereidt Wilma Engels je alvast voor op een mogelijke teleurstelling. "Vakantie is een recht, maar een werknemer mag zijn verlofdagen niet volledig vrij opnemen," legt Engels uit. "In de praktijk moet de werkgever akkoord gaan. Je kan juridisch gezien geen periodes opeisen, want beide partijen moeten het eens zijn. Daarnaast is er het praktische aspect. Een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een snipperdag, tenzij de onderneming dan kan sluiten." Tussen droom en daad kunnen ook nog beperkingen van de specifieke sector of het bedrijf waarvoor je werkt in de weg staan. "Zo is in sommige sectoren bepaald dat verlofdagen binnen een bepaalde periode moeten worden opgenomen. Verder mag elk bedrijf ook eigen regels rond het opnemen van vakantie vaststellen,” aldus Engels.

   Wilma Engels

   Wilma Engels

   Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht

   vacay
   Blogartikel

   Wat kun je doen om het verzuim binnen jouw organisatie terug te dringen?

   Dat het coronavirus een grote invloed heeft op het ziekteverzuim is natuurlijk niet vreemd. Veel mensen moeten thuisblijven omdat zij klachten vertonen die passen binnen het ziektebeeld van corona, bijvoorbeeld hoesten en neusverkoudheid, terwijl zij daar normaliter gewoon mee zouden gaan werken. Dat is ook terug te zien in de cijfers, het CBS rapporteert dat in het eerste kwartaal van 2020 (begin van de corona-uitbraak in Nederland) het ziekteverzuim op het hoogste niveau ligt sinds 2003.

   Door Maureen Butink2021-08-18
   summer
   Blogartikel

   De zomer komt er weer aan: waar moet je op letten bij het inzetten van vakantiekrachten?

   De vakantieperiode komt er weer aan.  Iedereen kijkt al reikhalzend uit naar een welverdiende verlofperiode. Toch bezorgen vakanties, hoe mooi ze ook zijn, veel kopzorgen voor ondernemingen. Want hoe blijf je de continuïteit in vakantieperiodes waarborgen? Dat is een vraag waar veel ondernemers ieder jaar weer mee worstelen. Zelfs meerdere keren per jaar. Het lijkt wellicht niet direct voor de hand liggend maar studenten kunnen wel degelijk een oplossing zijn voor dat probleem. Toch zijn er een aantal zaken waar je op moet letten wanneer je overweegt om bijvoorbeeld studenten of scholieren in wil zetten om vakantieperiodes te overbruggen. Hieronder lees je de belangrijkste aandachtspunten. 

   2021-07-01
   Nl ebook
   Whitepaper

   De voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

   Download de voorbeeldbrief - Vakantie in coronatijd

   2020-07-23