1. Home>
 2. Nieuws>
 3. Verzuim & Verlof >
Vorsicht Ferienjob! Was Arbeitgeber zu beachten haben

Zo tover je 25 vakantiedagen om in 56 vrije dagen

Vorsicht Ferienjob! Was Arbeitgeber zu beachten haben

Het vraagt wat puzzel- en rekenwerk, maar wie zijn vakantiedagen voor 2020 zorgvuldig plant rond de feestdagen kan bijna dubbel zo lang op vakantie. Al is daar in de praktijk wel heel veel goede wil van de werkgever bij nodig, zo waarschuwt Wilma Engels, juriste arbeidsrecht bij SD Worx.

Gemiddeld heeft de Nederlander 25 vakantiedagen. Maar wie de jaarkalender van 2020 er bij neemt, kan in principe 56 dagen op vakantie, met weekend- en feestdagen erbij. Het eerste voordeel valt al aan het begin van het kalenderjaar te halen. Omdat nieuwjaarsdag op een woensdag valt, hoef je alleen maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag een vrije dag op te nemen. Dan heb je in totaal negen dagen vrij.

Net zo'n lange periode kun je 'scoren' in april. Tweede Paasdag krijg je cadeau op maandag 13 april. Als je daar de vier dagen van dinsdag 14 tot vrijdag 17 april bij neemt, heb je weer negen dagen vrij dankzij het weekend ervoor en erna. Maar het kan zelfs nog beter komend jaar: Koningsdag (maandag 27 april) is een feestdag en dit jaar is ook bevrijdingsdag (dinsdag 5 mei) een vrije dag. Neem de tussenliggende 5 dagen vrij en je hebt 11 aaneengesloten dagen vakantie. Ook rond de andere feestdagen valt via hetzelfde patroon heel wat winst te boeken: in totaal vijf vakanties van negen dagen en die ene van 11 dagen eind april, begin mei.

  Droom en daad

  Maar voor we massaal vakantie-aanvragen beginnen in te dienen, bereidt Wilma Engels je alvast voor op een mogelijke teleurstelling. "Vakantie is een recht, maar een werknemer mag zijn verlofdagen niet volledig vrij opnemen," legt Engels uit. "In de praktijk moet de werkgever akkoord gaan. Je kan juridisch gezien geen periodes opeisen, want beide partijen moeten het eens zijn. Daarnaast is er het praktische aspect. Een bedrijf kan onmogelijk iedereen vrij geven op een snipperdag, tenzij de onderneming dan kan sluiten." Tussen droom en daad kunnen ook nog beperkingen van de specifieke sector of het bedrijf waarvoor je werkt in de weg staan. "Zo is in sommige sectoren bepaald dat verlofdagen binnen een bepaalde periode moeten worden opgenomen. Verder mag elk bedrijf ook eigen regels rond het opnemen van vakantie vaststellen,” aldus Engels.

   Wilma Engels

   Wilma Engels

   Managing Consultant en Jurist Arbeidsrecht